Tylna wycieraczka nie działa.....

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
kraja87
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Tylna wycieraczka nie działa.....

Post autor: kraja87 » pn wrz 01, 2008 09:47

Na samym początku chciałbym się przywitać!

Problem w moim Golfiku jest następujący: tylna wycieraczka nie działa. Albo poprostu nie potrafię jej włączyć (Golfa mam od 2 dni). Rozumiem że wycieraczkę tylną włącza się poprzez popchnięcie wajchy? Gdy to robię włącza się jedynie spryskiwacz tylny a wycieraczka stoi.

Jeżeli włączam ją prawidłowo, to w takim razie co jest nie tak? Bezpiecznik, silnik wycieraczki?

Z góry dzięki za odpowiedź! Pozdrawiam!

gailbraith

Post autor: gailbraith » pn wrz 01, 2008 09:57

Raczej to nie bezpiecznik gdyż on jest wspólny od przednich i tylnych wycieraczek oraz spryskiwacza.

Sprawdź najpierw czy kable idące w gumowej osłonce między klapą a budą auta nie są popękane/poprzerywane.

Najpierw sprawdź to, jeśli to nie będzie przyczyną problemu to do sprawdzenia będzie przekaźnik wycieraczki i silnik.

To_mas
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: To_mas » pn wrz 01, 2008 10:00

Przypuszczam ze będzie to wina właśnie przerwanego kabla w tej przelotce gumowej po lewej stronie :) Łatwe do sprawdzenie i czesta przyczyna takich awarii

Awatar użytkownika
kraja87
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: kraja87 » pn wrz 01, 2008 10:02

Bo włącza się wycieraczkę razem ze spryskiwaczem tak? Samej wycieraczki nie ma możliwości włączyć? :chytry:

Zaraz polecę sprawdzić te kable :grin: dzięki Panowie za podpowiedzi :grin:

Golf sprzedany, ale w planie powrót do VW :) Chwilowo Mondeo kombi w dieselku :)

Awatar użytkownika
sewooo
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: sewooo » pn wrz 01, 2008 10:09

a ja Ci proponuje sprawdzić czy po włączeniu wycieraczki czasem trzpień który powienien obracać wycieraczką sie nie zapiek, jak tak miałem, ponieważ jest on narażony na oddziaływanie opadów atmosf. do tego dochodzi żadkość używania tylnej wycieraczki i może się po prostu zapiec więc sprawdź najpierw rzeczy które są bardziej prawdopodobne niż grzebanie w przekaźnikach itd itp :grin:

Awatar użytkownika
kraja87
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: kraja87 » pn wrz 01, 2008 10:13

nie nie właśnie sprawdziłem i na szczęście to tylko przerwany kabel :) Podziękował!

Golf sprzedany, ale w planie powrót do VW :) Chwilowo Mondeo kombi w dieselku :)

gailbraith

Post autor: gailbraith » pn wrz 01, 2008 12:01

kraja87 pisze:Bo włącza się wycieraczkę razem ze spryskiwaczem tak? Samej wycieraczki nie ma możliwości włączyć?
Da się, szybkie pchnięcie manetki włączy tryb pracy wycieraczki zanim spryskiwacz zdąży zadziałać. Później żeby wyłączyć wycieraczkę potrzebne ponowne pchnięcie manetką.
kraja87 pisze:nie nie właśnie sprawdziłem i na szczęście to tylko przerwany kabel :) Podziękował!
To właśnie najczęstsza usterka nie tylko w działaniu tylnej wycieraczki ale i podświetlenia rejestracji z tyłu.
Ostatnio zmieniony pn wrz 01, 2008 12:02 przez gailbraith, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
kraja87
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: kraja87 » pn wrz 01, 2008 14:08

reszta kabli była ok :grin: A przy okazji udało mi się położyć wycieraczkę do poziomu :helm:

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”