płyn w chłodnicy
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
płyn w chłodnicy
witam
jadąc nie dawno w trasę jakieś 200km na 180km zauważyłem że temperatura wzrosła ale nic się nie działo po dojechaniu zatrzymałem się i sprawdziłem że w zbiorniczku nie ma płynu chłodniczego po ostygnięciu silnika wlałem nowy płyn chyba ze 3 litry i po przejechaniu 100km znowu sprawdziłem stan i było poniżej minimum czy to jest normalny objaw??bo nigdzie mi nic nie wycieka wiec nie wiem co dzieje się że ten płyn znika?może ktoś pomóc.
jadąc nie dawno w trasę jakieś 200km na 180km zauważyłem że temperatura wzrosła ale nic się nie działo po dojechaniu zatrzymałem się i sprawdziłem że w zbiorniczku nie ma płynu chłodniczego po ostygnięciu silnika wlałem nowy płyn chyba ze 3 litry i po przejechaniu 100km znowu sprawdziłem stan i było poniżej minimum czy to jest normalny objaw??bo nigdzie mi nic nie wycieka wiec nie wiem co dzieje się że ten płyn znika?może ktoś pomóc.
Byku21 pisze:może też być,gdzieś głowica uszkodzona.....
jeśli chodzi o kopcenie to nie kopci ani na niebiesko ani na biało normalnie stan oleju jest cały czas taki sam nic nie przybywa ani nie ubywa jeśli chodzi o smar czy osad w zbiorniczku nic takiego nie ma nie dawno był wymieniany cały płyn i był odpowietrzany
faktem jest, że gubisz płyn z układy chłodzenia w trasie, musisz zrobić jeszcze parę dolewek abyś mógł zdiagnozować gdzie i przez co masz wycieki i w jakich warunkach, możesz sprawdzić najlepiej po lekkim rozgrzaniu silnika i pozostawieniu go na wolnych obrotach jak wzrasta temperatura silnika i obserwowaniu kiedy załaczy się wentylator chłodnicy oraz jaką temperaturę będzie miał wtedy dolny wąż odchodzący od chłodnicy, opisz nam co zaobserwowałeś a dalej poradzimy za co się zabrać.
napisze silnik mam 1.3 na wtrysku 91 rokSztomel pisze:faktem jest, że gubisz płyn z układy chłodzenia w trasie, musisz zrobić jeszcze parę dolewek abyś mógł zdiagnozować gdzie i przez co masz wycieki i w jakich warunkach, możesz sprawdzić najlepiej po lekkim rozgrzaniu silnika i pozostawieniu go na wolnych obrotach jak wzrasta temperatura silnika i obserwowaniu kiedy załaczy się wentylator chłodnicy oraz jaką temperaturę będzie miał wtedy dolny wąż odchodzący od chłodnicy, opisz nam co zaobserwowałeś a dalej poradzimy za co się zabrać.
jak osiągnie dużą temperaturą to gotuje sięByku21 pisze:to znaczy,że płyn w zbiorniczku nie gotuje się jak osiągnie dużą temperaturę????
[ Dodano: 01 Wrz 2008 07:09 ]
dziś zauważyłem że dopiero po 15 km zaczęło lecieć ciepłe powietrze choć wskazówka wskazywała że silnik jest rozgrzany i tak kilka razy się zdarzyło że leci ciepłe powietrze a potem powietrze zmienefix123 pisze:jak osiągnie dużą temperaturą to gotuje sięByku21 pisze:to znaczy,że płyn w zbiorniczku nie gotuje się jak osiągnie dużą temperaturę????
panowie znowu mu schlało płynu dolałem wody teraz i ogrzewanie miałem na gorąco i jak wróciłem ta sama trasa ze zbiorniczka zeszło może troszkę ale nie wiele ogrzewanie chodziło cały czas ciepło leciało węże wszystkie na końcu były gorące i górny i dolny jak i te co do nagrzewnicy idą co to może być???
Ostatnio zmieniony pn wrz 01, 2008 20:06 przez fix123, łącznie zmieniany 1 raz.