Gasnie w czasie jazdy z wcisnietym gazem i na postoju rownie

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Maciek23
Forum Master
Forum Master

Gasnie w czasie jazdy z wcisnietym gazem i na postoju rownie

Post autor: Maciek23 » czw sie 28, 2008 10:49

Panowie mam taki problem. Silnik w Moim Mk3 GTI 2E gasnie jak sie nagrzeje juz. I nie ma roznicy czy jade z wscisnietym gazem czy jak stoje np. na swiatlach na biegu jalowym . Dawno temu raz mi sie to zdarzylo na trasie ale odpalil od razu, a teraz za kazdym razem jak wyjade na miasto czy na trase zgasnie po nagrzaniu. Potem jest problem z odpaleniem bo nie chce od razu zapalic tylko trzeba poczekac az sie ochlodzi silnik. Jak sobie jade i zgasnie to zaczyna mrugac kontrolka oleju, az do zatrzymania. Czujnik wymienilem ostatnio oleju i olej tez, tak samo jak swiece, kable, plyny, filtry, rozrzad itd.
Dodac tez musze ze jak zaczal gasnac to na paliwie zaczely lekko drgac obr na luzie od 840 - 900. Na regulacji gazu bylem bo myslalem ze sie rozlegulowal. Ale zaraz po regulacji jak pojechalem zgasl pod chata.

Czy winny to moze byc czujnik halla, albo cieczy chlodzacej? A moze jakies inen pomysly macie??
Auto ma gaz rok 95, ADY oznaczenie silnika.
Ostatnio zmieniony czw sie 28, 2008 10:59 przez Maciek23, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
sas_gti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: sas_gti » czw sie 28, 2008 17:10

musialbys zmierzyc halla wtedy gdu silnik nie odpala. Mozesz to zrobić puszczjac przez niego naoięcie 5V i podpinjąc diodę odpowiednio. Wtedy kręcąc powoli wałem będzie widać czy dioda zapala sie i gasnie prawidłowo. Tak samo powinna zachowywac sie gdy krecisz rozrusznikiem. Podobno oznaką sprawnego halla jest takze to ze wskazówka obrotomierza drga przy próbie odpalania, bo obrotek bierze sygnal z halla.

Mimo ze niektorzy twierdzą inaczej to ja Ci powiem ze hall wlasnie moze nie działać na gorąco a działac na zimno. Sam tak miałem, tez mi gasł na gorącym i nie dało się odpalić albo odpalał na 2-3 sekundy i gasł i tak w kółku. Po ostygnięciu wracało do normy i i mnie był to hall na 250%. Ja to wiem bo to u siebie zmierzyłem ale mogę sobie wyobrazić że podobnie moze pospuć się cewka. Awaria czujnika cieczy (niebieskiego) nie unieruchomi auta wiec to mozna wykluczyc.

Awatar użytkownika
Andrzej32
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: Andrzej32 » czw sie 28, 2008 17:30

Nie pamietam czy ADY ma czujnik położenia wału bo Jezeli ma to stawiam na ten czujnik.Na bloku z prawej strony filtra olejowego
Ostatnio zmieniony czw sie 28, 2008 17:32 przez Andrzej32, łącznie zmieniany 3 razy.

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=501684

Awatar użytkownika
sas_gti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: sas_gti » czw sie 28, 2008 17:34

to nie radź jak nie wiesz. nie ma, obroty silnika mierzy hall w aparacie zapłonowym a nie czujnik wału.

[ Dodano: Czw Sie 28, 2008 17:37 ]
całkiem zręcznie przeradagowałeś posta, ale
Andrzej32 pisze:Nie pamietam czy ADY ma czujnik położenia wału
kolega ma silnik 2E a nie ADY :bajer: , btw tez nie majacy czujnika położenia wału. Role tego czujnika pelni czujnik halla. Choc to bliźniacze silniki to jednak 2 e to 2e a ady to ady...
Ostatnio zmieniony czw sie 28, 2008 17:38 przez sas_gti, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Andrzej32
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: Andrzej32 » czw sie 28, 2008 17:44

sas_gti pisze:kolega ma silnik 2E
Na poczatku pisze ze 2E a na koncu ze ADY

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=501684

Awatar użytkownika
sas_gti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: sas_gti » czw sie 28, 2008 17:50

Na poczatku pisze ze 2E a na koncu ze ADY
faktycznie ale czujnika wału i tak nie ma, tzn jest ale nie wału ale robi to samo
Ostatnio zmieniony czw sie 28, 2008 17:51 przez sas_gti, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Maciek23
Forum Master
Forum Master

Post autor: Maciek23 » czw sie 28, 2008 18:06

Sory panowie ADY. Problem tak mi sie zdaje ze rozwiazany. Jutro podlece do sklepu i kupie taka oto rure bo sie urwala na ponad pol dlugosci przy silniku (zaznaczone kolkiem na fotce i strzalka) Od dolu sie naderwala i nie moglem tego wykryc, ale dzis zmacalem wszystko i udalo sie. Czy to nie jest przewod podcisnienia silnika? I ile kosztuje ktos moze wie?
Obrazek

Awatar użytkownika
sas_gti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: sas_gti » czw sie 28, 2008 18:14

to odma, i raczej na pewno jej praca nie zależy od temperatury silnika. Gasłby na zimnym i na ciepłym albo nie gasłby w ogole w zależnosci od nieszczelnosci. Sprawdz tez tę rurę w górnym odcinku przy pokrywie. Jak weze miekkie to tez raczej to wymien. Ale nie sądze żeby to bylo to.
Ostatnio zmieniony czw sie 28, 2008 18:15 przez sas_gti, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Maciek23
Forum Master
Forum Master

Post autor: Maciek23 » czw sie 28, 2008 19:01

Na paliwie jak jechalem moze to zbieg okolicznosci ale nie zgasl. Za to na jalowym nierowno chodzil, a na gazie rowniutko chodzil za to gasl na jalowym jak sie nagrzal i w czasie jazdy tez

Awatar użytkownika
sas_gti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: sas_gti » czw sie 28, 2008 19:10

to moze ale nie musi potwierdzać halla bo inny kat wyprzedzenia zapłonu jest dla gazu korzystny a inny dla beny. Kata nie potrafi dobrać sterownik ze wzgledu na zły odczyt halla. Sposób sprawdzenia ci mniej wiecej podałem, jak potrzebujesz rozwnięcia to pisz. Nie ma ce debatowaćtylko trzeba zaczać sprawdzać.

Awatar użytkownika
Maciek23
Forum Master
Forum Master

Post autor: Maciek23 » pn wrz 01, 2008 22:03

Ok dzieki. Jutro z rana sie za to zabieram. Dam znac jak efekty pracy. W razie co zawsze mozna sie ustawic na miescie jak nie rozkminie z tym hallem :pub:

No i jako ze wymienilem rure od odmy bo pekla w miescu wchodzenia w silnik problem poki co zniknal. Takze jesli bedzie miec podobny to proponowalbym zwrocic uwage na odme tez. Jak problem wroci to napisze znow :pub:

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”