"bujnięcie" samochodem przy zmianie biegów
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
"bujnięcie" samochodem przy zmianie biegów
witam,
w czasie zmiany biegów, dokładnie przy zdejmowaniu sprzęgła, daje gaz, wchodzę na obroty, napędu dostają koła.. następuję takie "bujnięcie" samochodem na boki.. wydaję mi się że może to być wina przegubów..z tego co wiem poprzedni właściciel wymieniał tylko jedną stronę. stąd moje przypuszczenia..
ale mechanikiem nie jestem..
pomóżcie..
w czasie zmiany biegów, dokładnie przy zdejmowaniu sprzęgła, daje gaz, wchodzę na obroty, napędu dostają koła.. następuję takie "bujnięcie" samochodem na boki.. wydaję mi się że może to być wina przegubów..z tego co wiem poprzedni właściciel wymieniał tylko jedną stronę. stąd moje przypuszczenia..
ale mechanikiem nie jestem..
pomóżcie..
hmm... no to nie przegub...
zbierzność? może drążki? jakie są objawy? nie mam luzów na kierownicy..
generalnie przy dodaniu gazu lub przy puszczeniu go samochód jest niestabilny.. może nie tak bardzo bardzo ale kierownicy wolę nie puszczać bo go ściągnie lekko na jedną stronę..
zbierzność? może drążki? jakie są objawy? nie mam luzów na kierownicy..
generalnie przy dodaniu gazu lub przy puszczeniu go samochód jest niestabilny.. może nie tak bardzo bardzo ale kierownicy wolę nie puszczać bo go ściągnie lekko na jedną stronę..
gdyby nie te złe tankowce..
- sas_gti
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
każde koło z osobna trzeb porządnie zabujać. jak któres na osi zachowuja sie różnie to pewnie amory. To ze buda przysiada po zmianie biegu jest normalne ale powinna przysiadac symetrycznie. Jesli siada z jednej strony szybciej niz z drugiej (takie uczucie jakby jazdy po fali) to prawdopodonie amorek jeden duzo slabszy albo sprzyna pękła.
no wlasnie jest uczucie cos w stylu jakby statek dostawal bocznej fali od rufy, z lewej burty.. a to ze przysiada przy zmianie biegu to norma, zalezy ile sie gazu doda
idziem bujac w takim razie..
co to ta sprzyna? drogie w wymianie? w razie czego amory to sie chyba parami osi wymienia.. pobujamy zobaczymy..

co to ta sprzyna? drogie w wymianie? w razie czego amory to sie chyba parami osi wymienia.. pobujamy zobaczymy..
gdyby nie te złe tankowce..