Witam, jestem nowy na forum. Może ktoś mi pomoże, doradzi, Mam VW Golfa 4 1.9 TDI. mianowicie jak auto stało całą noc i jadę nim rano to po przejechaniu około 30 km pojawiają sie dziwne stuki, powiedział bym nawet że chrobotanie czy jakby strzelanie jakiegoś elementu metalowego, pojawiają się one podczas jazdy na wprost i przy skręcaniu podczas jazdy. Rzadko podczas ruszania na wprost i przy skręconych kołach. Im dłużej jeżdżę tym te odgłosy są coraz głośniejsze, aż do przesady, ale gdy zgaszę auto i pozostawię na 30 min., a następnie ponownie zacznę nim jeździć to te stuki, chrobotanie ustępuje i jest cisza, i pojawiają sie znowu po przejechaniu 20-30 km i są coraz głośniejsze. Dodam że wszystkie tulejki w wąchaczach zostały wymienione, gałki kierownicze też, przeguby również zostały sprawdzone i są OK. Może ktoś miał taki przypadek w swoim MK4.
[ Dodano: 22 Sie 2008 14:49 ]
Dodam jeszcze że jak siedzę w środku w aucie to te odgłosy dochodzą ze środkowej części samochodu z przodu.
Dziwne odgłosy pojawiające się po krutkiej jeździe... ???
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
szczerze powiem, że niełatwo będzie z ustaleniem przyczyny z tego względu, że nie występuje ona w czasie postoju,
ewidentnie ziązek to ma z rozgrzaniem się jakiegoś elementu,
układu jezdnego bym tutaj nie podejrzewał, skrzyni biegów również, gdyby winny był układ hamulcowy a konkretnie tarcze i klocki to odgłosy byłyby słyszalne z lewej, prawej lub obydwu stron jednocześnie a Ty lokalizujesz go z przodu samochodu po jego środku, poza silnikiem i układem chłodzenia praktycznie nie ma się tam co nagrzewać (nie licząc łożysk pompy wspomagania, alternatora, sprężarki klimy - jeśli masz ale to zupełnie inne odgłosy a raczej szum lub gwizd byś słyszał),
sprawdź czy czasem łopatki wentylatora (jak się włączy po rozgrzaniu silnika nie walą o jakiś poluzowany element i czy one same są nieuszkodzone),
nic innego na razie nie przychodzi mi do głowy,
[ Dodano: 23 Sie 2008 20:33 ]
aha i jeszcze jedno pytanie:
czy te odgłosy występują na każdym biegu (oczywiście już po ruszeniu i przy rozpędzaniu samochodu) i jak auto jest rozpędzone i wrzucony luz to też ?
ewidentnie ziązek to ma z rozgrzaniem się jakiegoś elementu,
układu jezdnego bym tutaj nie podejrzewał, skrzyni biegów również, gdyby winny był układ hamulcowy a konkretnie tarcze i klocki to odgłosy byłyby słyszalne z lewej, prawej lub obydwu stron jednocześnie a Ty lokalizujesz go z przodu samochodu po jego środku, poza silnikiem i układem chłodzenia praktycznie nie ma się tam co nagrzewać (nie licząc łożysk pompy wspomagania, alternatora, sprężarki klimy - jeśli masz ale to zupełnie inne odgłosy a raczej szum lub gwizd byś słyszał),
sprawdź czy czasem łopatki wentylatora (jak się włączy po rozgrzaniu silnika nie walą o jakiś poluzowany element i czy one same są nieuszkodzone),
nic innego na razie nie przychodzi mi do głowy,
[ Dodano: 23 Sie 2008 20:33 ]
aha i jeszcze jedno pytanie:
czy te odgłosy występują na każdym biegu (oczywiście już po ruszeniu i przy rozpędzaniu samochodu) i jak auto jest rozpędzone i wrzucony luz to też ?