łożysko oporowe? słychać łopotanie

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

adams111
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

łożysko oporowe? słychać łopotanie

Post autor: adams111 » ndz sie 24, 2008 21:24

Witam
mam następujący problem, po puszczeniu sprzęgła (bieg jałowy) słychać wyraźnie inny dźwięk, coś jak stukanie, łopotanie, głuche walenie.
Ze wstępnych ustaleń podczas przeszukiwania forum, sądzę że może to być łożysko oporowe.
Większość postów mówi że można z tym jeździć albo wymieniać od razu ze sprzęgłem itp.
Sprzęgiełko u mnie oki więc nie chcę tego robić, i pytanie czy rzeczywiście mogę z tym jeździć np. z 50 kkm ??
Widziałem też kiedyś posta że w.w. łożysko można przesmarować, jest do tego kalamitak. czy przesmarowanie coś pomoże ??

PS. Ostatnio autem jeździła żona (jest świeża za kółkiem :kwiatek: ), co ona mogla zrobic że zaczęło to bardziej hałasować ? Przejechała zaledwie z 200 km !!

Czekam na Wasze odp.
Pozdrawiam !!
Ostatnio zmieniony ndz sie 24, 2008 22:29 przez adams111, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Hans-Hans
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Hans-Hans » ndz sie 24, 2008 21:57

Zgadza sie to objawy łożyska oporowego . Jezdzic z tym nie poleca bo jak ci się łożysko rozsype to masz po docisku . Jusz sie naoglądałem takich usterek jak łoąysko padnie w czasie jazdy czy ruszania polecam wymien je. Im wiencej jezdzisz na puł sprzęgle tym wiencej pracuje łorzysko i się zurzywa.

adams111
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: adams111 » ndz sie 24, 2008 22:08

Też jestem zdania że jak zaczyna się coś walić w aucie to robić od razu a nie czekać jak inne rzeczy się uszkodzą. a jak sądzisz dolanie oleju w skrzyni może pomóc ? czy jest możliwe smarowanie łożyska tą kalamitką ?
Ps. żona mówi że nie jeździła na półsprzęgle ale wiadomo że jej nie wierzę :grrr:

Awatar użytkownika
dziejo
V.I.P.
V.I.P.
Silnik: AFN

Post autor: dziejo » ndz sie 24, 2008 22:15

adams111 pisze:, co ona mogla zrobic że zaczęło to bardziej hałasować ?
mogło jej często gasnąc na biegu (za szybko puszczała sprzęgło }
mogła jezdzić na półsprzęgle
adams111 pisze:ale wiadomo że jej nie wierzę
nie wierz nigdy kobiecie :bigok: :bigok: sory

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”