Ssanie, silnik RP

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

gailbraith

Ssanie, silnik RP

Post autor: gailbraith » ndz sie 24, 2008 12:40

Witam kolegów forumowiczów

Szukałem odpowiedzi na to pytanie lecz poległem niestety więc pytam:

Jak wygląda mechanizm/przeprowadzanie ssania w silniku RP podczas odpalania na zimnym silniku? Dokładnie mi chodzi kiedy zostaje ono włączone? Już w momencie odpalenia się załącza czy jest tak, że silnik po rozruchu przez kilka sekund działa na wzbogaconej mieszance i po chwili dopiero załącza się ssanie?

Drugie pytanie to w jaki sposób można by dla próby ssanie wyłączyć. Samo odpięcie wtyczki od czujnika chyba nie wystarczy, tak?

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » ndz sie 24, 2008 12:57

na podstawie sygnałów z obydwu czujników temperatury wody i powietrza sterownik silnika zwiększa ilość podawanego paliwa, podwyższa obroty, opóźnia zapłon (to nazwyamy potocznie saniem, nazwa wywodzi sie z silników gaźnikowych). Od momentu zapłonu aż do osiągnięcia właściwej temperatury regulacja odbywa się płynnie.
Wypięcie czujnika temp. płynu albo odbierane jest przez sterownik tak jakby był wielki mróz, albo przechodzi on w tryb awaryjny, zależy jaki silnik, więc sie tego nie robi.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

gailbraith

Post autor: gailbraith » ndz sie 24, 2008 13:03

Pytam o to gdyż silnik po odpaleniu na zimnym przerywa zawsze po minięciu kilku sekund. Więc dla próby chciałbym owe ssanie wyłączyć, sprawdzić czy właśnie czujnik niebieski nie powoduje problemów. Na ciepłym po uruchomieniu nie przerywa no a wtedy właśnie ssania nie ma.

Nie wiem czy kiedyś właśnie nie próbowałem wyciągania wtyczki i nie wyglądało to tak:

zimny silnik - spadek obrotów (więc wyglądało by to jako wyłączanie ssania)
ciepły silnik- wzrost obrotów (więc wyglądało by to jako włączanie ssania)

Jakby kto pytał, mam lpg ale i mam przekaźnik do resetowania komputera.
Ostatnio zmieniony ndz sie 24, 2008 13:04 przez gailbraith, łącznie zmieniany 1 raz.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”