Dziś miałem okazję podmienić przełącznik - po przełożeniu w/w objawy znikły
Aby wyjąć przełącznik z drzwi zaglądamy do tego
tematu
Stary przełącznik trafił na "warsztat" do rozbiórki będziemy potrzebować śrubokręt torx 6, po wykręceniu 7 śrubek
oraz odgięciu 4 bocznych zaczepów
dostajemy się do środka
delikatnie wyciągamy płytkę trzymając przyciski do dołu aby się nie wysypały popychacze przełączników
teraz zdejmujemy z płytki gumę (zdjęcie w większym rozmiarze aby pokazać szczegóły wystarczy w nie kliknąć)
na zdjęciu widać naleciałości na pozłacanych stykach, oraz na jednej jasnej gumce (jest ciemniejsza) pod ręką miałem preparat do czyszczenia potencjometrów wiec nasączyłem nim patyczki do czyszczenia uszów i dokładnie wyczyściłem wszystkie styki na płytce i wszystkie gumki.
Zauważyłem również że złącze z pinami od wtyczki jest bardzo słabo wlutowane, niemcy chyba oszczędzali na cynie

poprawiłem lutownicą wszystkie piny.
Po złożeniu i sprawdzeniu przełącznik działa jak nowy.
Jeśli komuś nie wystarczyło by czyszczenie (wytarte pola przewodzące w gumkach) można w dobrych sklepach elektronicznych kupić zestaw gumek do naprawy pilotów i powklejać gdzie potrzeba
tylko trzeba zwrócić uwagę aby starą wyciąć o grubość nowej wklejanej - gumki przy klawiszach od przednich szyb mają dwie wysokości - właśnie do sterowania częściowym albo całkowitym opuszczaniem / podnoszeniem szyb.
Pozdr.