Rzęszenie po wymianie paska rozrzadu
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Rzęszenie po wymianie paska rozrzadu
witam was!!!! i znowu mam problem a raczej niepokojace rzeszenie po zmianie paska rozrzadu wraz z pompo wody i napinaczem.po odpaleniu samochodu słychac takie rzeszenie ktore potem milknie i teraz pytanie czy to wina paska rolki napinajacej czy pompy wodnej ? czy to moze musi sie ulezec? czy moze pasek jest za mocno napiety? dodam ze pasek da sie obrucic o 90 stopni w najdłuzszym miejsc dwoma palcami.
pozdrawiam
pozdrawiam
no jesli by za mocno byl napiety to chyba caly czas by rzęsił chyba ze sie myle no a jak poluzuje toznowu bedzie za luzny.bugalon pisze:Za mocno napięliscie napinacz. Poluźnijcie naciąg paska bo napinacz szlag trafi.
tak myslałem ze ociera mi od popy wodnej koło no ale i smarowalem ja kreda i lekko dociskalem i sladu nie zostawia no a napinacz nie ma za bardzo jak dotykac co tylko zauwazylem to ze sie delikatnie chwieje pasek na napinaczu tak ok milimetra w lewo i w prawokrzycho85 pisze:Nie ociera ci któreś kółko o osłonę?
PS. Mogłeś kontynuować swój poprzedni wątek o rozrządzie
moze wiecie co to moze byc?
[ Dodano: 21 Sie 2008 21:23 ]
nasłuchiwalem sie jeszcze i slychac to takie delikatne rzeszenie na ok 1000 obrotow z okolic kola rozrzadu i teraz pytania czy tam sa jakies lozyska?? to rzeszenie jest takie suche taki odglos ma
-
bugalon
- V.I.P.

- Kontakt:
No masz .... Co trzecie auto przyjeżdza do mnie z takimi dzwiękami po wymianie rozrządu. Jak mówie poluźnij pasek, to go poluźniaj i będzie ok. Poza tym paska nie napina się "na pałę" tylko trzeba mieć odpowiedni odważnik do tego. Jak przedgniesz z poluzowaniem to oczywiscie biedy narobisz.Lolek1333 pisze:no jesli by za mocno byl napiety to chyba caly czas by rzęsił chyba ze sie myle no a jak poluzuje toznowu bedzie za luzny.bugalon pisze:Za mocno napięliscie napinacz. Poluźnijcie naciąg paska bo napinacz szlag trafi.
Pozdrawiam
Bugalon
Mk2 syncro 1.8 16V T - GT2871R - składa sie :)
Mk3 Variant TDI 1.9 AFN na pokladzie
Bugalon
ale własnie nie każdy mechanior posiada sprzętybugalon pisze:tylko trzeba mieć odpowiedni odważnik do tego.
i tradycyjnym sposobem sprawdzają naciąg 90st z lekkim oporem
nic się nie martwLolek1333 pisze:delikatnie chwieje pasek na napinaczu tak ok milimetra w lewo i w prawo
Ostatnio zmieniony pt sie 22, 2008 09:06 przez dziejo, łącznie zmieniany 1 raz.
-
dariuszek03
- Nowicjusz

- Kontakt:
-
bugalon
- V.I.P.

- Kontakt:
Pozdejmuj wszystkie paski i osłony (od rozrządu zostaw). Odepnij wspome i pompe wody z alternatorem. Zdejmij osłonę paska rozrządu (góną i dolną). Odpal na chwile auto. Jak rzęzi to nie ma lewara i napinacz jest udupiony.
Pozdrawiam
Bugalon
Bugalon