Przełącznik opuszczania szyb - wariuje - naprawa

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
korfanty
Użytkownik
Użytkownik

Przełącznik opuszczania szyb - wariuje - naprawa

Post autor: korfanty » czw sie 21, 2008 16:31

Mam problem z przełącznikiem szyb - dokładnie chodzi o przycisk od sterowania szybą w drzwiach kierowcy. Lekkie wciśnięcie które powinno powodować opuszczenie szyby o tyle ile chcemy działa w tej chwili jako podnoszenie szyby, żeby otworzyć szybę muszę wcisnąć druga pozycje gdzie szyba sie otwiera do końca.

Tylko ten pierwszy stopień w opuszczeniu wariuje reszta tj 2 stopień opuszczania i oba stopnie podnoszenia działają prawidłowo. Czy to może być wina przełącznika czy może np modułu komfortu?

P.S. Zauważyłem że przy zamkniętym oknie jak wcisnę opuszczanie to słychać tykanie (tak jak byśmy chcieli podnieś już zamkniętą szybę) ale po kliku wciśnięciach zaczyna reagować poprawnie tzn opuszcza tyle ile chcę :rolleyes:
Ostatnio zmieniony śr sie 27, 2008 22:11 przez korfanty, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kulon
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Kulon » czw sie 21, 2008 16:33

korfanty pisze:wina przełącznika
ja bym na to postawił, podmien się z kims na chwile i bedziesz wiedział czy to przełącznik

Jeżeli miewasz problemy z kobietami, to miej na uwadze to, że z problemami trzeba się czasem przespać.
PL
Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.

Awatar użytkownika
mojama
Użytkownik
Użytkownik

Re: Przełącznik opuszczania szyb - wariuje

Post autor: mojama » pt sie 22, 2008 11:41

Mam to samo, dodam tylko że VAG pokazuje tą usterkę jako:

00913 - Window Regulator Switch: Front Right Driver (E81)
27-10 - Implausible Signal - Intermittent

Awatar użytkownika
korfanty
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: korfanty » pt sie 22, 2008 12:43

Dziś rano to samo się zaczęło dziać ze stroną pasażera :( wieczorem podłączę vaga i zobaczę co pokaże - boje się trochę że to nie przełączniki tylko coś innego (tak jak wspomniałem jak je naciskam to światła przygasają więc wnioskuje że przełącznik jest raczej ok)

Awatar użytkownika
mojama
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: mojama » pt sie 22, 2008 12:55

Przygasanie świateł to inna sprawa. Z tego co szukałem to większości przygasają przy ruszaniu szybami.

Ja też tak miałem, że najpierw temat pojawił się z szybą kierowcy. Tydzień temu zauważyłem to samo u pasażera. Teraz znowu u kierowcy kontaktuje jakoś lepiej :) Mi się wydaje że to jakiś niestyk w samych guzikach przełącznika.

Awatar użytkownika
korfanty
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: korfanty » pt sie 22, 2008 20:26

mojama pisze:Mam to samo, dodam tylko że VAG pokazuje tą usterkę jako:

00913 - Window Regulator Switch: Front Right Driver (E81)
27-10 - Implausible Signal - Intermittent
Ten sam błąd mi vag pokazuje, po niedzieli będę miał możliwość przełożenia przycisków to się okaże czy one są przyczyną problemu.

Awatar użytkownika
mojama
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: mojama » sob sie 23, 2008 13:10

Jak przełożysz to napisz czy pomogło.

U mnie wczoraj przez chwilę zrobiło się jeszcze inaczej: pierwszy "bieg" działał idealnie za to drugi w ogóle.

Awatar użytkownika
korfanty
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: korfanty » śr sie 27, 2008 22:10

Dziś miałem okazję podmienić przełącznik - po przełożeniu w/w objawy znikły :)

Aby wyjąć przełącznik z drzwi zaglądamy do tego tematu

Stary przełącznik trafił na "warsztat" do rozbiórki będziemy potrzebować śrubokręt torx 6, po wykręceniu 7 śrubek

Obrazek

oraz odgięciu 4 bocznych zaczepów

Obrazek

dostajemy się do środka

Obrazek

delikatnie wyciągamy płytkę trzymając przyciski do dołu aby się nie wysypały popychacze przełączników

Obrazek

teraz zdejmujemy z płytki gumę (zdjęcie w większym rozmiarze aby pokazać szczegóły wystarczy w nie kliknąć)

Obrazek

na zdjęciu widać naleciałości na pozłacanych stykach, oraz na jednej jasnej gumce (jest ciemniejsza) pod ręką miałem preparat do czyszczenia potencjometrów wiec nasączyłem nim patyczki do czyszczenia uszów i dokładnie wyczyściłem wszystkie styki na płytce i wszystkie gumki.
Zauważyłem również że złącze z pinami od wtyczki jest bardzo słabo wlutowane, niemcy chyba oszczędzali na cynie ;) poprawiłem lutownicą wszystkie piny.
Po złożeniu i sprawdzeniu przełącznik działa jak nowy.

Jeśli komuś nie wystarczyło by czyszczenie (wytarte pola przewodzące w gumkach) można w dobrych sklepach elektronicznych kupić zestaw gumek do naprawy pilotów i powklejać gdzie potrzeba

Obrazek

tylko trzeba zwrócić uwagę aby starą wyciąć o grubość nowej wklejanej - gumki przy klawiszach od przednich szyb mają dwie wysokości - właśnie do sterowania częściowym albo całkowitym opuszczaniem / podnoszeniem szyb.

Pozdr.

Awatar użytkownika
Kulon
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Kulon » czw sie 28, 2008 08:02

korfanty pisze:Dziś miałem okazję podmienić przełącznik - po przełożeniu w/w objawy znikły
no to gratulacje, że tylko taki problem Cię spotkał :bigok:

Jeżeli miewasz problemy z kobietami, to miej na uwadze to, że z problemami trzeba się czasem przespać.
PL
Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.

Awatar użytkownika
wojtek06061989
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: wojtek06061989 » pn maja 24, 2010 21:13

wielkie podziękowania dla kolegi korfanty u mnie było identycznie z tym przełącznikiem czyszczenie wedłyg "przepisu" kolegi = zero błędów i działa jak nówka :) pozdrawiam

piter18
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: piter18 » sob lip 10, 2010 08:37

ja również pragnę koledze podziękować:) wszystko teraz jest super :) choć przypadkiem trochę uszkodziłem ta jasną gumkę ale działa wszystko dobrze na szczęście :) Pozdrawiam

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”