Alarm nie mryga kierunkami - jak zdiagnozowac usterke?

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
alex1919
Ma gadane
Ma gadane

Alarm nie mryga kierunkami - jak zdiagnozowac usterke?

Post autor: alex1919 » śr sie 20, 2008 22:03

Mam w aucie jakis alarm. Wyglada na dosc stary i w sumie zamierzam go wymienic, bo jedyne co dziala to zamykanie auta z pilota.
Od poczatku jak kupilem ten samochod to nie dzialo mryganie kierunkami przy otwieraniu i zamykaniu auta. Dzis jednak furka mnie zaskoczyla, bo podczas otwierania powitaly mnie kierunki. Radosc nie trwala dlugo bo juz podczas zamykania (po paru km i myjni) kireunki przestaly dzialac.
Jak zamkne sie w aucie to slychac cykanie przekaznika, ale kierunki nie mrygaja.
Gdzie szukac problemu???

Moge jedynie dodac ze do skrzynki z bezpiecznikami zagladalem, bo montowalem bzyczek do swiatel i wszystkie kable od tego alarmu ida w strone konsoli srodkowej a nie skrzynki z bezpieczniakmi. Nawet zastanawialem sie jak ten alarm bez problemowo zdemontowac i zalozyc inny.
Ostatnio zmieniony czw sie 21, 2008 17:06 przez alex1919, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
zodiak
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: zodiak » śr sie 20, 2008 22:08

Mogą być spękane obudowy bezpieczników na kierunkowskazy i bezpieczniki nie łączą.

Zagazowany KR już sprzedany :( , teraz jeżdzi się ABFem :) Abf czyli Abfahrt
Nad ranem:
-żona :gdzie byłeś mordo?!!
-on : na Fylypynach.

Awatar użytkownika
alex1919
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: alex1919 » śr sie 20, 2008 22:11

Naczy sie co konkretnie powinienem sprawdzic?

Zaznaczam ze kierunki i awaryjne dzialaja normalnie. Nie dziala tylko powiadomienie z alarmu o otwarciu/zamknieciu drzwi.

Awatar użytkownika
zodiak
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: zodiak » śr sie 20, 2008 22:19

Alarm podpięty jest pod kierunki, zazwyczaj na wyjściach z alarmów do kierunków są bezpieczniki. Jeśli bezpieczniki są szklane a nie płaskie (samochodowe) to obudowy takich bezpieczników lubią po latach pękać i bezpiecznik nie łączy. Szukaj bezpieczników na kablach z alarmu i sprawdź je.

Nad ranem:

Awatar użytkownika
alex1919
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: alex1919 » śr sie 20, 2008 22:21

Jakies bezpieczniki "luzem" na kablach tam widzialem jak mialem to wszystko rozkrecone, ale to byly tylko plaskie bezpieczniki. Wszyscie cale i wygladajace jak nowki.

A dokad moga prowadzic te wszystki kable od centralki jak ida w przeciwna strone niz skrzynka z bezpiecznikami?

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » śr sie 20, 2008 22:35

pewnie w okolice kierownicy do wiązek manetek i stacyjki, bo tam jest duża część kabli potrzebnych do alarmu, ale kto może być pewny na odległość

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
zodiak
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: zodiak » śr sie 20, 2008 22:36

Zależy gdzie się wpięli do instalacji. Jeśli bezpieczniki wyglądają ok to może być tak że te połączenia z przewodami od migaczy są kiepskie. Pewnie nie ma lutów a takie zaciski na kable (nacinające izolację) i tam może być pies pogrzebany.

Nad ranem:

Awatar użytkownika
alex1919
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: alex1919 » śr sie 20, 2008 22:42

Hmmm... czyli szukac gdzie jest podlaczony alarm do migaczy i sprawdzic polaczenie.
Tylko zastanawia mnie cykajacy przekaznik. Czy to jest przekaznik od kierunkow czy moze cyka cos w centralce od alarmu?

Jezeli kable nie ida do centralki z bezpiecznikami to w ktorym miejscu mozna bylo je wpiac. Gdzie jest jeszcze jakies duze skupisko kabli? Czy znajde cos za schowkiem?

Awatar użytkownika
zodiak
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: zodiak » śr sie 20, 2008 22:46

Jak po wciśnięciu przycisku w pilocie przekaźnik cyka "tak jak powinny migacze" to na 100% połączenie z instalacją auta. Jak to jest zrobione to już tajemnica montażysty :D
Ja jak w swoim byłym aucie montowałem alarm to zrobiłem to solidnie - polutowałem połączenia.

Nad ranem:

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » śr sie 20, 2008 22:48

alex1919 pisze:Czy to jest przekaznik od kierunkow czy moze cyka cos w centralce od alarmu?
pewnie cyka w alarmie tylko kable faktycznie odlutowane od kierunków
alex1919 pisze:Jezeli kable nie ida do centralki z bezpiecznikami to w ktorym miejscu mozna bylo je wpiac. Gdzie jest jeszcze jakies duze skupisko kabli? Czy znajde cos za schowkiem?
przecież napisałem wyżej, w wiązkach biegnących do manetek i stacyjki jest wiele potrzebnych, ale napewno nie wszystkie, musisz je prześledzić co tu gdybać.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
alex1919
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: alex1919 » śr sie 20, 2008 22:50

No to napewno jego tajmnieca. Tylko powiedz mi jeszcze mniej wiecej gdzie to moze byc podlaczone. Jak juz pisalem wszystkie kable od centralki ida w strone konsoli srodkowej i nie wyglada ze cos z nich wraca do skrzynki z bezpiecznikami.
Czy w tamtych okolicach jest jakies skupisko kabli do ktorych ktos mogl to podpiac?

[ Dodano: 20 Sie 2008 22:53 ]
Paweł Marek pisze:
alex1919 pisze:Czy to jest przekaznik od kierunkow czy moze cyka cos w centralce od alarmu?
pewnie cyka w alarmie tylko kable faktycznie odlutowane od kierunków
No tak, ale dzis chwilke dzialalo czyli podlaczone napewno jest :)

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » śr sie 20, 2008 22:55

Opcja jest że wszystkie kable lecą tunelem w tył i pod wykładziną podłogi i bagażnika do pomki centrala, tam też jest wiekszość kabli. Ale to byłoby śmieszne, centralkę można do bagażnika dać a nie ciągnąć kabli z przodu przez całe auto.

Awatar użytkownika
zodiak
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: zodiak » śr sie 20, 2008 22:55

Podłączone pewnie jest , ale "na szybko" i teraz nie łączy.

Nad ranem:

Awatar użytkownika
alex1919
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: alex1919 » śr sie 20, 2008 22:55

Paweł Marek pisze:
alex1919 pisze:Jezeli kable nie ida do centralki z bezpiecznikami to w ktorym miejscu mozna bylo je wpiac. Gdzie jest jeszcze jakies duze skupisko kabli? Czy znajde cos za schowkiem?
przecież napisałem wyżej, w wiązkach biegnących do manetek i stacyjki jest wiele potrzebnych, ale napewno nie wszystkie, musisz je prześledzić co tu gdybać.
One wszystkie ida za stacyjke, w strone konsoli srodkowej. Wiem ze bez przesledzenia nie znajde ale moze mniej wiecej sie dowiem gdzie moga sie konczyc. Nie usmiecha mi sie rozbieranie calej konsoli.

[ Dodano: 20 Sie 2008 22:57 ]
Paweł Marek pisze:Opcja jest że wszystkie kable lecą tunelem w tył i pod wykładziną podłogi i bagażnika do pomki centrala, tam też jest wiekszość kabli. Ale to byłoby śmieszne, centralkę można do bagażnika dać a nie ciągnąć kabli z przodu przez całe auto.
Oooo to moglo by miec sens. Poszukam jutro z jasnego w bagazniku tych kabli :metal:

[ Dodano: 20 Sie 2008 22:58 ]
zodiak pisze:Podłączone pewnie jest , ale "na szybko" i teraz nie łączy.
Eeeehh w tym aucie wszystko jest na szybko :crazy:

[ Dodano: 21 Sie 2008 15:53 ]
Przed chwila zagladalem do auta i w bagazniku napewno ich nie ma. Jedyne "obce" kable jakie ida do tylu to kable od glosnikow. W komorze silnika tez nie ma niczego co moglo by wygladac na kable od alarmu.

Cyka rzeczywiscie centalka od alarmu, a nie przekaznik od kierunkow.

Powiedzcie mi prosze czy jest sens zagladac za schowek pasazera? Czy tam znajde jeszcze jakies wiazki do ktorych mozna bylo sie wpiac z alarmem? A moze powinienem dokladniej przejzec konsole srodkowa?

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”