Alarm nie mryga kierunkami - jak zdiagnozowac usterke?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Alarm nie mryga kierunkami - jak zdiagnozowac usterke?
Mam w aucie jakis alarm. Wyglada na dosc stary i w sumie zamierzam go wymienic, bo jedyne co dziala to zamykanie auta z pilota.
Od poczatku jak kupilem ten samochod to nie dzialo mryganie kierunkami przy otwieraniu i zamykaniu auta. Dzis jednak furka mnie zaskoczyla, bo podczas otwierania powitaly mnie kierunki. Radosc nie trwala dlugo bo juz podczas zamykania (po paru km i myjni) kireunki przestaly dzialac.
Jak zamkne sie w aucie to slychac cykanie przekaznika, ale kierunki nie mrygaja.
Gdzie szukac problemu???
Moge jedynie dodac ze do skrzynki z bezpiecznikami zagladalem, bo montowalem bzyczek do swiatel i wszystkie kable od tego alarmu ida w strone konsoli srodkowej a nie skrzynki z bezpieczniakmi. Nawet zastanawialem sie jak ten alarm bez problemowo zdemontowac i zalozyc inny.
Od poczatku jak kupilem ten samochod to nie dzialo mryganie kierunkami przy otwieraniu i zamykaniu auta. Dzis jednak furka mnie zaskoczyla, bo podczas otwierania powitaly mnie kierunki. Radosc nie trwala dlugo bo juz podczas zamykania (po paru km i myjni) kireunki przestaly dzialac.
Jak zamkne sie w aucie to slychac cykanie przekaznika, ale kierunki nie mrygaja.
Gdzie szukac problemu???
Moge jedynie dodac ze do skrzynki z bezpiecznikami zagladalem, bo montowalem bzyczek do swiatel i wszystkie kable od tego alarmu ida w strone konsoli srodkowej a nie skrzynki z bezpieczniakmi. Nawet zastanawialem sie jak ten alarm bez problemowo zdemontowac i zalozyc inny.
Ostatnio zmieniony czw sie 21, 2008 17:06 przez alex1919, łącznie zmieniany 1 raz.
Alarm podpięty jest pod kierunki, zazwyczaj na wyjściach z alarmów do kierunków są bezpieczniki. Jeśli bezpieczniki są szklane a nie płaskie (samochodowe) to obudowy takich bezpieczników lubią po latach pękać i bezpiecznik nie łączy. Szukaj bezpieczników na kablach z alarmu i sprawdź je.
Zagazowany KR już sprzedany :( , teraz jeżdzi się ABFem :) Abf czyli Abfahrt
Nad ranem:
-żona :gdzie byłeś mordo?!!
-on : na Fylypynach.
Nad ranem:
- Paweł Marek
- V.I.P.

Zależy gdzie się wpięli do instalacji. Jeśli bezpieczniki wyglądają ok to może być tak że te połączenia z przewodami od migaczy są kiepskie. Pewnie nie ma lutów a takie zaciski na kable (nacinające izolację) i tam może być pies pogrzebany.
Nad ranem:
Nad ranem:
Hmmm... czyli szukac gdzie jest podlaczony alarm do migaczy i sprawdzic polaczenie.
Tylko zastanawia mnie cykajacy przekaznik. Czy to jest przekaznik od kierunkow czy moze cyka cos w centralce od alarmu?
Jezeli kable nie ida do centralki z bezpiecznikami to w ktorym miejscu mozna bylo je wpiac. Gdzie jest jeszcze jakies duze skupisko kabli? Czy znajde cos za schowkiem?
Tylko zastanawia mnie cykajacy przekaznik. Czy to jest przekaznik od kierunkow czy moze cyka cos w centralce od alarmu?
Jezeli kable nie ida do centralki z bezpiecznikami to w ktorym miejscu mozna bylo je wpiac. Gdzie jest jeszcze jakies duze skupisko kabli? Czy znajde cos za schowkiem?
Jak po wciśnięciu przycisku w pilocie przekaźnik cyka "tak jak powinny migacze" to na 100% połączenie z instalacją auta. Jak to jest zrobione to już tajemnica montażysty 
Ja jak w swoim byłym aucie montowałem alarm to zrobiłem to solidnie - polutowałem połączenia.
Ja jak w swoim byłym aucie montowałem alarm to zrobiłem to solidnie - polutowałem połączenia.
Nad ranem:
Nad ranem:
- Paweł Marek
- V.I.P.

pewnie cyka w alarmie tylko kable faktycznie odlutowane od kierunkówalex1919 pisze:Czy to jest przekaznik od kierunkow czy moze cyka cos w centralce od alarmu?
przecież napisałem wyżej, w wiązkach biegnących do manetek i stacyjki jest wiele potrzebnych, ale napewno nie wszystkie, musisz je prześledzić co tu gdybać.alex1919 pisze:Jezeli kable nie ida do centralki z bezpiecznikami to w ktorym miejscu mozna bylo je wpiac. Gdzie jest jeszcze jakies duze skupisko kabli? Czy znajde cos za schowkiem?
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
No to napewno jego tajmnieca. Tylko powiedz mi jeszcze mniej wiecej gdzie to moze byc podlaczone. Jak juz pisalem wszystkie kable od centralki ida w strone konsoli srodkowej i nie wyglada ze cos z nich wraca do skrzynki z bezpiecznikami.
Czy w tamtych okolicach jest jakies skupisko kabli do ktorych ktos mogl to podpiac?
[ Dodano: 20 Sie 2008 22:53 ]
Czy w tamtych okolicach jest jakies skupisko kabli do ktorych ktos mogl to podpiac?
[ Dodano: 20 Sie 2008 22:53 ]
No tak, ale dzis chwilke dzialalo czyli podlaczone napewno jestPaweł Marek pisze:pewnie cyka w alarmie tylko kable faktycznie odlutowane od kierunkówalex1919 pisze:Czy to jest przekaznik od kierunkow czy moze cyka cos w centralce od alarmu?
- Paweł Marek
- V.I.P.

Opcja jest że wszystkie kable lecą tunelem w tył i pod wykładziną podłogi i bagażnika do pomki centrala, tam też jest wiekszość kabli. Ale to byłoby śmieszne, centralkę można do bagażnika dać a nie ciągnąć kabli z przodu przez całe auto.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
One wszystkie ida za stacyjke, w strone konsoli srodkowej. Wiem ze bez przesledzenia nie znajde ale moze mniej wiecej sie dowiem gdzie moga sie konczyc. Nie usmiecha mi sie rozbieranie calej konsoli.Paweł Marek pisze:przecież napisałem wyżej, w wiązkach biegnących do manetek i stacyjki jest wiele potrzebnych, ale napewno nie wszystkie, musisz je prześledzić co tu gdybać.alex1919 pisze:Jezeli kable nie ida do centralki z bezpiecznikami to w ktorym miejscu mozna bylo je wpiac. Gdzie jest jeszcze jakies duze skupisko kabli? Czy znajde cos za schowkiem?
[ Dodano: 20 Sie 2008 22:57 ]
Oooo to moglo by miec sens. Poszukam jutro z jasnego w bagazniku tych kabliPaweł Marek pisze:Opcja jest że wszystkie kable lecą tunelem w tył i pod wykładziną podłogi i bagażnika do pomki centrala, tam też jest wiekszość kabli. Ale to byłoby śmieszne, centralkę można do bagażnika dać a nie ciągnąć kabli z przodu przez całe auto.
[ Dodano: 20 Sie 2008 22:58 ]
Eeeehh w tym aucie wszystko jest na szybkozodiak pisze:Podłączone pewnie jest , ale "na szybko" i teraz nie łączy.
[ Dodano: 21 Sie 2008 15:53 ]
Przed chwila zagladalem do auta i w bagazniku napewno ich nie ma. Jedyne "obce" kable jakie ida do tylu to kable od glosnikow. W komorze silnika tez nie ma niczego co moglo by wygladac na kable od alarmu.
Cyka rzeczywiscie centalka od alarmu, a nie przekaznik od kierunkow.
Powiedzcie mi prosze czy jest sens zagladac za schowek pasazera? Czy tam znajde jeszcze jakies wiazki do ktorych mozna bylo sie wpiac z alarmem? A moze powinienem dokladniej przejzec konsole srodkowa?