Pytanie o modul elektrycznych szyb
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
gopiter
- Gadatliwa bestia

- Kontakt:
Pytanie o modul elektrycznych szyb
Witam!
Niestety padl mi modul elektrycznych szyb w drzwiach kierowcy.Jest on starszego typu i tu moje pytanie czy jak kupie ten nowszy typ (taki ktory cofa szybe gdy napotka opor) to bedzie dzialac?Czy musze szukac dokladnie taki jak mam teraz?Ewentualnie czy jak wloze kompletny podnosnik zo nowszym modulem to reszta szyb ze starymi modulami bedzie dzialac?
Niestety padl mi modul elektrycznych szyb w drzwiach kierowcy.Jest on starszego typu i tu moje pytanie czy jak kupie ten nowszy typ (taki ktory cofa szybe gdy napotka opor) to bedzie dzialac?Czy musze szukac dokladnie taki jak mam teraz?Ewentualnie czy jak wloze kompletny podnosnik zo nowszym modulem to reszta szyb ze starymi modulami bedzie dzialac?
Było MK3 - obecnie w trakcie poszukiwań następcy...
- Paweł Marek
- V.I.P.

było to parę razy poruszane na forum, jakoś tam chodzić będzie ale pojawiają się takie zakłócenia pracy szyb że szkoda nerów, szukaj starszego modułu. Można powiedzieć że moduły trochę ze sobą współpracują, do tego muszą być takie same.
[ Dodano: Wto Sie 19, 2008 8:13 pm ]
co ztym modułem? Nie nidzie naprawić?
[ Dodano: Wto Sie 19, 2008 8:13 pm ]
co ztym modułem? Nie nidzie naprawić?
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Poszukaj lepiej takiego moduły jaki miałeś, ja miałem podobny problem, kupiłem ten nowszy no i już nie chodzi to tak jak powinno. Spróbuj dać ten twój niedziałający jakiemuś elektronikowi, jeśli uda mu się to naprawić, nie będziesz musiał szukać, no i koszta będa mniejsze.
[ Dodano: 19 Sie 2008 23:33 ]
Nie masz nic do starcenia więc obudowe rozetnij, jeśli uda Ci się coś z tym zrobić to skleisz, i objedziesz jakims silikonem żeby szczelne dla było...
[ Dodano: 19 Sie 2008 23:33 ]
Nie masz nic do starcenia więc obudowe rozetnij, jeśli uda Ci się coś z tym zrobić to skleisz, i objedziesz jakims silikonem żeby szczelne dla było...
Sam modul ciezko kupic , jak juz to bedzie razem z silniczkiem. A moduły maja zmienne numery BROSE na obudowie i raczej sie w tym nie polapiesz. Najlepiej jest je rozroznić po numerze na silniczku , i sprawa jest taka:
do 95r str lewa 1H0 959 801 i strona prawa 1H0 959 802 w tych mechanizmach musisz trzymać przycisk wcisniety by zamknąć szybe
po 95 str lewa 1H0 859 801A i prawy 1H0 959 802A, jak widac te sa oznaczone literką i w nich wystraczy przytrzymać przycisk i puscic a szyba sama leci.
A to co piszesz ze jak napotka opor to cofa szybę , a dokladniej nie cofa tylko zatrzymuje, to są moduły z domykaniem szyb. Szyba po dojechaniu do konca i natrafieniu na opor zatrzymuje się (silniczek rozłacza).
A czy kupisz straszy czy nowszy to beda dzialać , z zachowaniem swoich roznic.
do 95r str lewa 1H0 959 801 i strona prawa 1H0 959 802 w tych mechanizmach musisz trzymać przycisk wcisniety by zamknąć szybe
po 95 str lewa 1H0 859 801A i prawy 1H0 959 802A, jak widac te sa oznaczone literką i w nich wystraczy przytrzymać przycisk i puscic a szyba sama leci.
A to co piszesz ze jak napotka opor to cofa szybę , a dokladniej nie cofa tylko zatrzymuje, to są moduły z domykaniem szyb. Szyba po dojechaniu do konca i natrafieniu na opor zatrzymuje się (silniczek rozłacza).
A czy kupisz straszy czy nowszy to beda dzialać , z zachowaniem swoich roznic.
Ostatnio zmieniony pt sie 22, 2008 10:42 przez MarcoVW, łącznie zmieniany 1 raz.
- Paweł Marek
- V.I.P.

jam ma wszystkie 4 moduły starego typu, orginalne. Mimo to szyba kierowcy w obie strony leci po jednym dłuzszym naciśnięciu, pozostałe szyby tylko w dół. Mam koncepcję czemu się tak dzieje (kwestia podłączenia lub nie pewnych dodatkowych kabli masowych do modułu) tyle ze brak czasu mi na dojście do sedna, czekam na jakąś awarię i wtedy po rozebraniu spróbuję dojć do tego.
I coś mi się zdaje że nowsze moduły to nie Brose, i napewno mają jeden większy przekaźnik a nie dwa apojedyńcze jak Brose.
I coś mi się zdaje że nowsze moduły to nie Brose, i napewno mają jeden większy przekaźnik a nie dwa apojedyńcze jak Brose.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
-
gopiter
- Gadatliwa bestia

- Kontakt:
U mnie sa tez moduly starego typu (auto z 93r. modelowo 94) i jest dokladnie tak jak pisze Paweł Marek czyli szyba kierowcy idzie sama w gore i w dol po dluzszym przycisnieciu przycisku a reszta tylko w dol.W kazdym razie kupilem juz caly podnosnik z identycznym numerem modulu jaki jest u mnie i teraz czekam na przesylke.Jak usterka zostanie usunieta to dam znac.
Natomiast odnosnie tego cofania szyby przy napotkaniu oporu to myslalem ze to jest wlasnie ta roznica pomiedzy nowszym i starszym modulem.Z tego co pamietam to gdzies tu na forum o tym czytalem.U mnie jest ten caly modul komfortu czyli domykanie szyb ale jak szyb napotka opor to po prostu staje nie cofa sie.
Natomiast odnosnie tego cofania szyby przy napotkaniu oporu to myslalem ze to jest wlasnie ta roznica pomiedzy nowszym i starszym modulem.Z tego co pamietam to gdzies tu na forum o tym czytalem.U mnie jest ten caly modul komfortu czyli domykanie szyb ale jak szyb napotka opor to po prostu staje nie cofa sie.
Ostatnio zmieniony pt sie 22, 2008 15:06 przez gopiter, łącznie zmieniany 1 raz.
- Paweł Marek
- V.I.P.

no i dokładnie masz rację, a domykanie szyb i dachu z kluczyka czyli coś co umownie nazwywamy opcją komfort jest wspólne i dla nowszych i dla starszych modułówgopiter pisze:Natomiast odnosnie tego cofania szyby przy napotkaniu oporu to myslalem ze to jest wlasnie ta roznica pomiedzy nowszym i starszym modulem
-
gopiter
- Gadatliwa bestia

- Kontakt:
Jestem po wymianie calego podnosnika (byl w bardzo dobrym stanie wiec przelozylem caly a nie sam modul).Jak na razie szyba chodzi wzorowo duzo lepiej niz na starym podnosniku.Chodzi nawet szybciej niz wczesniej wiec pewnie oprocz modulu powoli padal takze silniczek.Niestety nadal nie dziala lewa tylna szyba...Czy to mozliwe zeby lewa strona poszlo jakies zwarcie ktoro moglo uszkodzic moduly/silniczki?Z prawej wszyctko chodzi jak powinno a z lewej taka dziwna awaria...
Ostatnio zmieniony wt sie 26, 2008 19:45 przez gopiter, łącznie zmieniany 1 raz.