tyrkoczacy klimatronik?

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
tommm86
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

tyrkoczacy klimatronik?

Post autor: tommm86 » pt sie 15, 2008 23:30

Witam wczoraj zauwazylem pewien problem, mianowicie przy jezdzi na niskich obrotak ponizej 2000 ze stala predkoscia czasami zaczyna byc slychac tyrkotanie (jakby zawory lub cos w tym stylu - glosny tyrkot) ktore wraz ze wzrostem obrotow przyspiesza a przy wyzszych obrotach zanika, po zatrzyamniu tyrkotanie slychac przez kilka sekund poczym sie wycisza, i nie slychac go do ponownego dodania gazu. Problem nie jest staly raz slychac raz nie, i sporo zalezy od obrotow. Zauwazylem jednak ze jak na klimatroniku wlaczam ECO czyli wylaczam klime odrazu problem znika, po ponownym wlaczeniu za jakis czas problem powraca... Czy ktos ma jakis pomysl co moze byc przyczyna? Bo nic nie znalazlem w tym temacie?
Ostatnio zmieniony pn sie 18, 2008 02:33 przez tommm86, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
PinkFloyd
Lord GTI
Lord GTI

Re: [mk4] tyrkoczacy klimatronik??

Post autor: PinkFloyd » pt sie 15, 2008 23:35

tommm86 pisze:Witam wczoraj zauwazylem pewien problem, mianowicie przy jezdzi na niskich obrotak ponizej 2000 ze stala predkoscia czasami zaczyna byc slychac tyrkotanie (jakby zawory lub cos w tym stylu - glosny tyrkot) ktore wraz ze wzrostem obrotow przyspiesza a przy wyzszych obrotach zanika, po zatrzyamniu tyrkotanie slychac przez kilka sekund poczym sie wycisza, i nie slychac go do ponownego dodania gazu. Problem nie jest staly raz slychac raz nie, i sporo zalezy od obrotow. Zauwazylem jednak ze jak na klimatroniku wlaczam ECO czyli wylaczam klime odrazu problem znika, po ponownym wlaczeniu za jakis czas problem powraca... Czy ktos ma jakis pomysl co moze byc przyczyna? Bo nic nie znalazlem w tym temacie?
Terkotanie słychać z kratek nawiewów czy spod maski samochodu jak klima jest włączona?

Awatar użytkownika
tommm86
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: tommm86 » pt sie 15, 2008 23:58

slychac w srodku ale na zewnatrz zdecydowanie glosniej, jakby z okolicy tylu silnika, kolektora, gdzies tylna czesc silnika bym podejrzewal o zrodlo halasu

greg

Post autor: greg » sob sie 16, 2008 07:41

te same objawy tu http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p= ... 7c#2146182

Awatar użytkownika
tommm86
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: tommm86 » pn sie 18, 2008 16:12

Hmm chyba jakis blad, bo wkleiles link do tego samego tematu:> pozdrawiam i prosze o pomoc

zupełnie zielon
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: zupełnie zielon » pn sie 18, 2008 16:35

Gregowi chyba chodziło i temat założony przeze mnie.

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p= ... t=#2143512

W chwili obecnej auto znajduje się w serwisie. Z tego co mówił jeden z mechaników znów będą zaglądać do kompresora. Czekam co wymyslą i dam znac.

Awatar użytkownika
sas_gti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: sas_gti » pn sie 18, 2008 17:29

zupełnie zielon pisze:Gregowi chyba chodziło i temat założony przeze mnie.
no wlasnie wiec po co zakladac nowy temat i powtarzac wszystko od początku?
Do kompresora znowu będą zaglądać ? Mi to lekko mówiąc pachnie naciągniem cie na kase. Kompresor podobno masz nowy/inny a problem jest masz nadal dokładnie taki sam wiec po co znowu sprawdzaja kompresor, no ale cóż...

zupełnie zielon
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: zupełnie zielon » pn sie 18, 2008 17:55

No niby tak. Kompresor 'nowy' bo używany regenerowany. Juz sam nie wiem co mam myśleć. I tak już chyba nie ma co tam wymieniać więc jeśli dalej będzie stukac to znów do nich pojadę.

Awatar użytkownika
sas_gti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: sas_gti » pn sie 18, 2008 18:04

diagnoza na forum była "elektrosprzęgło" ale ty wydajesz sie nie zwracać na to uwagi.

zupełnie zielon
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: zupełnie zielon » pn sie 18, 2008 18:13

Była. I nie to że nie zwracam. Po prostu powiedzieli mi że nie przekładali sprzęgła ze starej sprężarki tylko dali 'nowy' kompresor z nowym sprzęgłem.

Awatar użytkownika
sas_gti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: sas_gti » pn sie 18, 2008 18:56

to trzeba bylo kontynuowac w tamtym temacie, bylby to logiczny ciag jednej usterki, a tak sie bajzel robi
zupełnie zielon pisze:dali 'nowy' kompresor z nowym sprzęgłem.
no a Ty dalej pozwalasz im sprawdzać ponownie kompresor skoro objaw masz dokładnie taki sam jak przed wymianą? To moim skromnym zdaniem sie ta cala naprawa kupy nie trzyma. Zero jakiejkolwiek konsekwentnośći w postępowaniu mechaników. Wymienili kompresor ze sprzegłem nie sprawdzajac go ? No chyba tak skoro znowu będągo wyjmoać. Sądzę że jak oni nie wiedzą co jest grane i znowu sie biorą za kompresor to tym bardziej przez forum ciezko bedzie bardziej pomoc.

[ Dodano: Pon Sie 18, 2008 18:58 ]
zupełnie zielon pisze:Po prostu powiedzieli mi że nie przekładali sprzęgła ze starej sprężarki tylko dali 'nowy' kompresor z nowym sprzęgłem.
zero logiki. To czemu sprawdzają kompresor :bajer: skoro tez jest nowy, a elektrosprzęgło wykluczają? :chytry:

greg

Post autor: greg » wt sie 19, 2008 08:07

skoro tak się dzieje - podjedź do innego mechanika od klimy i musi mieć urządzenie do odciągania środka - niech pnie odciąga środka tylko po zapięciu węży do maszyny włączy silnik + klimę a obieg puści przez maszynę - jeśli okaże się że wtedy nic się nie tłucze to przyczyna jest w obwodzie chłodniczym np. zawór rozprężny albo parownik albo skraplacz - a propo klim po za tym dobrze chłodzi?

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”