cos głośno chodzi... mam nagranie...

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Gallus
Mały gagatek
Mały gagatek

cos głośno chodzi... mam nagranie...

Post autor: Gallus » sob sie 16, 2008 22:29

Witam ponownie..
jako że tamten temat zamarł zakładam nowy... czy ten dzwięk gdy dodaje gazu jest normalny? czy to jest winą rozrządu?

sory za jakość, na telefonie chodziło płynnie ale tu chodzi o dźwięk...

pozdRo

Awatar użytkownika
Fahoo
TDI Power
TDI Power
Kontakt:

Post autor: Fahoo » sob sie 16, 2008 22:59

chodzi ci o ten gwizd czy terkotanie?

https://www.facebook.com/fahoo.jedker
Kupię klape tył Golf IV/Bora Variant PW

Gallus
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Gallus » sob sie 16, 2008 23:00

Fahoo pisze:chodzi ci o ten gwizd czy terkotanie?
tak chodzi o ten dźwięk gdy dodaje gazu.

Awatar użytkownika
krzycho85
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: krzycho85 » sob sie 16, 2008 23:10

Wydaje sie jak by kółko od rozrządu tarło o plastykową obudowę. Sprawdzałeś?

Awatar użytkownika
Fahoo
TDI Power
TDI Power
Kontakt:

Post autor: Fahoo » sob sie 16, 2008 23:12

jednak gwizd
hmm tu trzeba dojsc droga eliminacji tak mi sie wydaje
wyglada mi na łożysko alternatora miałem taki dzwiek w altku magneti marelli w sienie
moze odzywac sie pompa wody wspomagania i najgorsze to rolki rozrządu
ja bym zdjał pasek klinowy zeby rozpiąc altek i posłuchac

kurde mimo nagrania pojawią sie tu zapewne rozne odpowiedzi :crazy: trzeba posłuchac LIVE :bajer: dotknąć itp
przy zbyt mocnym naciagu paska rozrzadu lub klina czasami tak huczy
Ostatnio zmieniony ndz sie 17, 2008 11:47 przez Fahoo, łącznie zmieniany 2 razy.

Dram
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: Dram » pn sie 18, 2008 08:25

Mam ten sam silnik, to pompa wspomagania. Nie fortunnie zatarła mi się pompa i wymieniłem ją na z golfa III TDi, chodzi o niebo ciszej. Ewentualnie może to być pompa wody, jak kolega wyżej pisze trzeba to sprawdzać niestety drogą eliminacji. Na początek zdejmij pasek alternatora i zobacz jaka będzie różnica, później pasek od wspomagania i wody, i załóż na koło wody nawet krótki sznurek, zwiąż ciasno i odpal silnik. Pompa wody nie ma takiego obciążenia i byle co udźwignie ciężar obrotu. Jeżeli to nie będzie to, zostaje wspomaganie, a ono samo już lubi sobie huczeć :bigok: Powodzenia w testach :pub:

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=179008 - były projekt, biały
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=86&t=377545 - nowy projekt mk1. Swap, nisko i szeroko ]:->

Awatar użytkownika
Lipek81
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: Lipek81 » pn sie 18, 2008 08:43

Gallus, zdejmij pasek klinowy i go odpal - zobacz, czy coś się zmieni. Jeżeli tak, to powodem piszczenia jest któryś z elementów napędzany paskiem klinowym. Ty masz wspomaganie, więc tam są dwa paski - ściągnij obydwa. Jeżeli dźwięk nie ustanie, to zdejmij pokrywę paska rozrządu i znowu odpal - może rzeczywiście coś trze o obudowę - jak dalej piszczy - to obejrzyj dokładnie napinacz paska rozrządu - czy przypadkiem nie wydostał się z nigo smar - jak tak, to pasek i napinacz do wymiany. U mnie pisk spowodowany był właśnie napinaczem - prawdopodobnie ktoś za mocno go naciągnął.

- naprawa, odnowa i budowa od podstaw wiązek elektrycznych (także clean look);
- swapy silników;
- inne nietypowe usługi elektryczne, których warsztaty nie robią, albo biorą za nie kupę kasy :D
BARDZO niskie ceny, staranne wykonanie - szczegóły priv.

Gallus
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Gallus » pn sie 18, 2008 09:24

Dram pisze:Mam ten sam silnik, to pompa wspomagania. Nie fortunnie zatarła mi się pompa i wymieniłem ją na z golfa III TDi, chodzi o niebo ciszej. Ewentualnie może to być pompa wody, jak kolega wyżej pisze trzeba to sprawdzać niestety drogą eliminacji. Na początek zdejmij pasek alternatora i zobacz jaka będzie różnica, później pasek od wspomagania i wody, i załóż na koło wody nawet krótki sznurek, zwiąż ciasno i odpal silnik. Pompa wody nie ma takiego obciążenia i byle co udźwignie ciężar obrotu. Jeżeli to nie będzie to, zostaje wspomaganie, a ono samo już lubi sobie huczeć :bigok: Powodzenia w testach :pub:
powiem tak.... dzwięk dochodzi z okolic rozrządu i alternatora.... pompa wody jest nówka... a gdyby jęczała pompa od wspomy to by się chyba przycinała<?> wiec albo altek albo rozrząd na dniach to będę sprawdzał bo narazie nie mam czasu.

pozdRo

Awatar użytkownika
Fahoo
TDI Power
TDI Power
Kontakt:

Post autor: Fahoo » pn sie 18, 2008 09:43

Gallus, jesli to rozrzad to ja to bym na twoim miejscu sprawdził w pierwszej kolejnosci bo jak przeskoczy przez zatartą rolke to naprawa w tys zł pójdzie

Gallus
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Gallus » pn sie 18, 2008 10:34

Gdy zdjąłem osłonę z rozrządu... to nie widziałem żeby wyglądał na jakoś zużyty, zęby paska siedzią dobrze a rolka wygląda jeszcze jak nowa....
no nie wiem zobaczę na dniach dam wam znać co to jest.

pozdRo

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”