brak czujnika ABS

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

bartek2
Mały gagatek
Mały gagatek

brak czujnika ABS

Post autor: bartek2 » pt sie 15, 2008 14:16

Ostatnio bylem na vagu bo wiedziałem ze nie działa ABS i okazało sie ze jest błąd lewego czujnika w tylnym kole. Wróciłem do domu ściągnąłem kolo i oto co zobaczyłem:

Obrazek

Obrazek

ten wiszący kabel to pewnie od czujnika był, tylko niech mi ktoś powie czy ja mam dobra piastę bo nawet nie widzę miejsca gdzie by można było czujnik wkręcić :grrr:

Z góry Dziękuje za pomoc.

Awatar użytkownika
norek111
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: norek111 » pt sie 15, 2008 14:19

porównaj z prawym kołem i problem z glowy

[ Dodano: 15 Sie 2008 14:20 ]
jesli jest zaslepione to napewno celowo ktoś to zrobił

jak robisz już coś złego,to rób to dobrze
LAUNCH X431,VCDS 11.11.5,VAG-TACHO 2.5,VAGDashCAN 5.29,AUTO-COM,OP-COM

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pt sie 15, 2008 17:25

ktoś może myślał że jak odetnie zepsuty czujnik to ABS zacznie działać, kupisz sobie na allegro za nie takie duże pieniądze nowy, tylko poczytaj trochę tematów o tym bo zdaje sie są dwa typy

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
CzapCzap
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: CzapCzap » pt sie 15, 2008 18:24

Dokladnie, zobacz sobie w drugim kole jaki masz ten czujnik, czy z kablem czy nie, przejzyj allegro i kup taki sam.

Obrazek <--------

Golf 3 GL 1.6 AFT - sprzedany :(
Golf 4 GTI 1.8T AGU - Jest :)
Jetta 2 CL 1.6D - Jest :)

Awatar użytkownika
prezes861
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: prezes861 » pt sie 15, 2008 19:07

Bez zdjęcia tarczy hamulcowej sie nie obejdzie,
zrób to w wolnej chwili i zobaczysz czy masz otwór na czujnik i tarcze magnetyczną na odwrocie tarczy. :smoke:

bartek2
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: bartek2 » pt sie 15, 2008 23:25

Wielkie Dzieki za odpowiedzi jutro ściągnę kolo i zrobię zdjęcie tej tarczy bez czujnika i zrobie tez zdjęcie tej po drugiej stronie dla porównania:) Właśnie pierwsze napisałem do Was bo w warsztacie mi powiedzieli 170 zl za ten czujnik + wymiana, musze cos z tym zrobic bo jak zahamuje na ostro tak przy 70 km\h to mi leci na stopa tylko prawe przednie kolo i cala buda zarzuca ale myślę ze to nie przez brak ABS :/

Pozdrawiam :bajer:

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pt sie 15, 2008 23:39

bartek2 pisze:leci na stopa tylko prawe przednie kolo i cala buda zarzuca ale myślę ze to nie przez brak ABS :/
zgadza się, czyli przednie hamulce też do naprawy, może tylko do odpowietrzenia. Co do czujnika zawsze na tył jest z kablem, a wtyczka pod tylną kanapą. Podróby z allegro mogą mieć inne wtyczki i trzeba przerobić co nie jest problemem, i nie pamiętam czy nie ma dwóch rodzajów jeśli chodzi kształt samego czujnika, więc porównuj z tym co masz.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

bartek2
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: bartek2 » sob sie 16, 2008 14:17

Paweł Marek Bardzo Dziekuje za porady, dzisiaj ściągnąłem kola i tam gdzie nie ma czujnika jest tak:
Obrazek

czyli piasta wygląda na dobra jest miejsce na czujnik i na jego mocowanie :)

druga strona wyglada tak:

Obrazek

a sama wtyczka pod siedzeniami tak:

Obrazek

ta wtyczka jest prostokątna i chyba te z allegro powinny pasować bez przerabiania, przynajmniej mam taka nadzieje :grin:
To zostaje mi chyba tylko wkręcenie i podpięcie czujnika :)
Co do tych hamulców to w środę mi robili wahacze i przy tym ścigali tarcze możliwe jest ze wtedy coś sie zapowietrzylo? Pojadę do nich z tym tylko nie chce wyjść na głupka przy reklamacji :grin:

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”