Problem z wentylatorem chlodnicy

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Byku21
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Byku21 » śr sie 13, 2008 16:33

powinien,bo jak się bardzo zagrzeje,a go zgasisz to przynajmniej go chłodzi i wystudzi do pewnej temperatury i potem się wyłączy...u mnie tak w MK2 i passacie B3 jest.

Awatar użytkownika
Brzechu
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: Brzechu » śr sie 13, 2008 17:50

Jak wyciagniesz kluczyk to wentylator bedzie chodził nadal dopóki nie ochłodzi silnika, ale jak sie wylaczy to nie powinien wlaczac sie znowu.

[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=155251]MÓJ GOLF[/url]
[img]http://img160.imageshack.us/img160/5822/clok2qu4.jpg[/img]

Awatar użytkownika
Byku21
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Byku21 » śr sie 13, 2008 18:39

włącza się jak stoi na słońcu,bo temperatura wzrośnie i schłodzi go już do końca...zawsze tak mam i nie znaczy,że jest popsute.

krzysztof w
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: krzysztof w » śr sie 13, 2008 18:42

Wentylator włącza się drugi raz napewno nie z powodu wysokiej temperatury płynu tylko możliwe jest to że masz czujnik na listwie wtryskowej. Nie wiem czy się dobrze wyrażę ale gdy paliwo w listwie jest zbyt gorace od silnika na postoju to wtedy w łącza się wentylator i dodatkowo pompa paliwa tłoczy paliwo w celu schłodzenia listwy. Przynajmniej ja tak mam w Corrado i chyba golfy III tak miały.

Św. Krzysztof jeździ z nami tylko do prędkości 120 km/h, po czym swoje miejsce odstępuje św. Piotrowi.

Awatar użytkownika
sas_gti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: sas_gti » śr sie 13, 2008 18:48

krzysztof w pisze:Wentylator włącza się drugi raz napewno nie z powodu wysokiej temperatury płynu tylko możliwe jest to że masz czujnik na listwie wtryskowej.
dokładnie tak jest! brawo.
Temperatura mierzona przez ten czujnik może po zgaszeniu silnika wzrosnąc (dlaczego wiadomo, auto stoi to pęd powietrza nie chłodzi silnika)
Raftheripper pisze:rozumiem ale jak raz schlodzi to juz sie chyba nie powinien drugi raz wlaczac
ma takie prawo wlasnie ze względu na czujnik umieszczony nad listwą wtryskową. Patrz wyzej
Raftheripper pisze: i chodzic bez przerwy
bez przerwy chodzic nie powinien. Jesli w ogole sie nie wylącza to coś nie tak.

Awatar użytkownika
marcin.w
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: marcin.w » czw sie 14, 2008 13:19

sas_gti pisze:Raftheripper napisał/a:
i chodzic bez przerwy
bez przerwy chodzic nie powinien. Jesli w ogole sie nie wylącza to coś nie tak.
Sprawdź przekaźnik od wentylatora chłodnicy,znajduje się w skrzynce bezpieczników.Niestety nie wiem który to jest,ale na pewno jest ciut większy niż te standardowe.Najlepiej zamień się z kimś jak masz taką możliwość.U kumpla właśnie ten przekaźnik wariował.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
guti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: guti » czw sie 14, 2008 14:56

Byku21 pisze:włącza się jak stoi na słońcu,bo temperatura wzrośnie i schłodzi go już do końca...zawsze tak mam i nie znaczy,że jest popsute.

baardzo ciekawa teoria :D w takim razie wszystkim nam sie powinny wlaczac wentylatory na słoncu , a nie mowie juz o krajach gdzie sa upały itd :) tam majatek mozna zrobic sprzedajac nowe akumulatory.
sas_gti pisze:ma takie prawo wlasnie ze względu na czujnik umieszczony nad listwą wtryskową. Patrz wyzej
a RF ma jakas listwe wtryskowa ? :)

tez jestem zdania ze to winne jest cos z elektryka, sprawdz przekaznik , sprawdz kabelki od czujnika w chłodnicy , moze masz gdzies zwarcie , bo jakbys zwarł kabelki od tej kostki to wichura tez sie właczy :)

Zycie jest za krótkie , zeby jezdzic DIESLEM!!
Obrazek

Awatar użytkownika
sas_gti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: sas_gti » czw sie 14, 2008 16:09

faktycznie. Najpierw wtrzeba sprawdzić w schmetach czy ten czujnik w RF w ogóle występuje. Normalnie znajduje sie on nad kolektorem ssącym. (Teraz jest to lepiej sformułowane bo Rf listwy oczywiscie nie ma)

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » czw sie 14, 2008 17:02

W RF raczej niema tego czujnika, poza tym on działa poprzez sterownik wentylatorów którego też nie ma w RF, chyba żeby autko miało klimę w co wątpię. Raczej kwestia jest tego przekaźnika w skrzynce jakmarcin.w, pisze.
Z drugiej strony ppodłączenia wentylatora chłodnicy sa dosyć różne zależnie od tego na jaki rynek auto jest robione i jakie ma wyposażenie, więc na odległość pewnym nie można byc.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pt sie 22, 2008 14:09

Raftheripper, jeślibyś mógł: fotka tego czujnika przydałaby sie na forum

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
sas_gti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: sas_gti » ndz sie 24, 2008 00:55

Paweł Marek, to chyba taki sam jak bywa zawieszony w powietrzu za głowicą własnie? Czy mam rację? trzeba by porównać nr albo temp otwarcia bo moze to jest dokądnie ten sam..
Ostatnio zmieniony ndz sie 24, 2008 00:56 przez sas_gti, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » ndz sie 24, 2008 08:39

sas_gti, w powietrzy to chyba nie, w moim 2E jest przykrecony do pokrywy zaworów, wygląda tak samo.
Raftheripper, czy ten piekny silikonik nie zatkał jeszcze dysz w gaźniczku Twojego golfika?

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”