Problem z zasilaniem radia

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

stmartin
Nowicjusz
Nowicjusz

Problem z zasilaniem radia

Post autor: stmartin » pn sie 11, 2008 23:10

Witam,
niedawno kupiłem dwa radia JVC jedno do mojego golfa 4 a drugiedla mojego kumpla Peugeot 205. Problem jest nastepujacy: jak radio dziala i ustawiam sobie EQ i zegar to po wylaczeniu silnika, zasilana i wyjeciu kluczyka ze stacyjki radio traci te ustawienia i ich nie zapamietuje oraz resetuje godzine w radiu. Sadze to jest to problem z zasilaniem , bo u kumpla na takim samy radiu w innym samochodzie zasilanie podtrzymuje radio i zapamietuje ustawienia EQ oraz zegar. Nie wiem czy to taka wlasciwosc golfa 4, czy poprostu cos jest nie podlaczone, nie ustawione, moze jakis bezpiecznik? Nie wiem i dlatego prosze o wszelkie rady i pomoc.

Sprawdzalem moje radio w Peugot 205 i normalnie dziala zapamietuje godzien i ustawienia EQ po wyjeciu kluczyka ze stacyjki, a radio mojego kumpla w moim golf 4 nie zapamietuje tych ustawienie po wyjeciu kluczyka ze stacyjki. Wiec cos jest nie tak z ukladem elektrycznym w golf 4 jezeli sie nie myle.

przemooo8905
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Re: Problem z zasilaniem radia

Post autor: przemooo8905 » pn sie 11, 2008 23:17

stmartin pisze:Witam,
niedawno kupiłem dwa radia JVC jedno do mojego golfa 4 a drugiedla mojego kumpla Peugeot 205. Problem jest nastepujacy: jak radio dziala i ustawiam sobie EQ i zegar to po wylaczeniu silnika, zasilana i wyjeciu kluczyka ze stacyjki radio traci te ustawienia i ich nie zapamietuje oraz resetuje godzine w radiu. Sadze to jest to problem z zasilaniem , bo u kumpla na takim samy radiu w innym samochodzie zasilanie podtrzymuje radio i zapamietuje ustawienia EQ oraz zegar. Nie wiem czy to taka wlasciwosc golfa 4, czy poprostu cos jest nie podlaczone, nie ustawione, moze jakis bezpiecznik? Nie wiem i dlatego prosze o wszelkie rady i pomoc.

Sprawdzalem moje radio w Peugot 205 i normalnie dziala zapamietuje godzien i ustawienia EQ po wyjeciu kluczyka ze stacyjki, a radio mojego kumpla w moim golf 4 nie zapamietuje tych ustawienie po wyjeciu kluczyka ze stacyjki. Wiec cos jest nie tak z ukladem elektrycznym w golf 4 jezeli sie nie myle.
musisz w kostkach zamienic plusy. wez kontrolke podepnij sie gdzies do masy i zobacz na ktorym kablu jest + bez zaplonu, a pozniej wlacz zaplon i zobacz na ktorym jeszcze ci sie pojawi +, jak znajdziesz to zamien te kable miejscami. a kolory z plusami to czerwony, rozowy bac zolty.

Awatar użytkownika
Zico63b
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Zico63b » pn sie 11, 2008 23:44

Te kable należy zamienić ze sobą (wtyczka fabryczna, jeśli Kolega nie używa przejściówki):
Obrazek

Awatar użytkownika
EnJoy
.:DUB WAY:.

Post autor: EnJoy » wt sie 12, 2008 00:38

przewaznie w zestawie okablowania które jest przy radiu można pokombinować.. są specjalnie do tego utworzone złączki.. bodajże kabelki koloru żółtego i czerwonego

przemooo8905
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: przemooo8905 » wt sie 12, 2008 00:47

enjoy pisze:przewaznie w zestawie okablowania które jest przy radiu można pokombinować.. są specjalnie do tego utworzone złączki.. bodajże kabelki koloru żółtego i czerwonego
przy radyjkach sony i pioneer sa takie fajne kostki z przejsciowka gdzie kable zasilajace sa na wsowki w oslonce gumowej i mozna sobie przelozyc to w 10 sekund.

Awatar użytkownika
EnJoy

Post autor: EnJoy » wt sie 12, 2008 00:52

przemooo8905 pisze:przy radyjkach sony i pioneer sa takie fajne kostki z przejsciowka gdzie kable zasilajace sa na wsowki w oslonce gumowej i mozna sobie przelozyc to w 10 sekund.
o tym właśnie mówię... chociaż nie wiem jak to jest w przypadku JVC.. wydaje mi się, że podobnie... każde nowsze radio powinno mieć takiego rodzaju rozwiązania przy kabelkach

stmartin
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: stmartin » wt sie 12, 2008 01:11

W radiu JVC tez jest taka przejsciowka, i dokladnie takie zlaczki jakie opisujecie na kablach zoltym i czerwonym. Nie wiedzialem do czego one są, ale jak tylko to sprawdze dam znacz czy to pomoglo. Dzieki za rade :)

[ Dodano: 12 Sie 2008 08:04 ]
Super, pomoglo przelozenie kabli na przejsciowce zoltego z czerwonym.
Dzieki wielkie za pomoc.

Awatar użytkownika
EnJoy

Post autor: EnJoy » wt sie 12, 2008 09:42

:bigok: =D>

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”