tylne koło krzywo stoi

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Werwolf
Nowicjusz
Nowicjusz

tylne koło krzywo stoi

Post autor: Werwolf » śr sie 06, 2008 14:35

Problem jest następujący, auto zaczęło bardzo mocno ściągać w prawą stronę.
Pojechałem na ustawienie zbieżności – niestety nie widziałem jak to się odbywało. Mechanik powiedział że wszytsko ustawione, a le ja ni dostrzegłem różnicy, na co on zasugerował przerzucenie opon. Potem u drugiego mechanika przekonałem się że i przerzucanie opon nie ma sensu, ale po długotrwałych próbach udało mu się wyeliminować ściągnie, ale odkryliśmy że opony wszystkie 4 zaczęło brać –przód na zewnątrz, tył- lewe;zewnątrz, prawe;wewnątrz.
Ponadto zauważyłem, ze prawe tylne koło krzywo stoi, w pionie OK., ale Tyl koła skierowany jest na zewnątrz, a przód do wewnątrz. Mój znajomy mechanik nie wyeliminował skrzywienia, nie powiedział ,czy coś jest uszkodzone, kazał jeździć. Zapomniałem wspomnieć że amorki są nowe dopiero po wymianie.

Czy ktoś wie co mogło spowodować skrzywienie? Nie przypominam sobie abym wpadł na krawężnik czy miał inne podobne doświadczenie.
Ostatnio zmieniony śr sie 06, 2008 18:40 przez Werwolf, łącznie zmieniany 1 raz.

g4mario
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: g4mario » śr sie 06, 2008 18:05

a jak zmierzyles, ze kolo ma zle polozenie? dodatkowo jakie masz objawy podczas jazdy ?

[ Dodano: 06 Sie 2008 18:07 ]
a jak pojedziesz na piaskowa droge widac, ze kolo zostawia inny slad na piachu?

pozdrawiam
Mariusz

Awatar użytkownika
sas_gti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: sas_gti » śr sie 06, 2008 18:21

przede wszystkim to trzeba zerknąć na wydruk z geometrii bo teraz to se mozemy gadac i gadac a tak na prawde nie wiemy co jest krzywe i w jaki sposób.
Nie rozumiem dlaczego piszesz ze na oko widać że jest krzywe koło a nie wziąłeś wydruku z geometrii.

Awatar użytkownika
misiek
_
_
Kontakt:

Post autor: misiek » śr sie 06, 2008 19:36

sas_gti pisze:Nie rozumiem dlaczego piszesz ze na oko widać że jest krzywe koło a nie wziąłeś wydruku z geometrii.
widać tak krzywo stoi że na "oko" widać
Werwolf nie pozostaje ci nic jak pojechać na inny warsztat w celu pomiaru geometrii auta, możliwe że mechaniory przy (po) wymianie amorów posmigali sobie na ręcznym i uderzyli kołem w coś -- bywały już takie przypadki - np: słynny filmik z palenia gumy BMW :grrr:

:-k ...

g4mario
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: g4mario » śr sie 06, 2008 20:17

wedlug mnie jakby na oko bylo widac to do tej pory zaliczylby juz nie jeden przydrozny row! kolo by piszczalo na asfalcie, samochod na dolach by myszkowal itp..

pozdrawiam
Mariusz

Werwolf
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Werwolf » pt sie 29, 2008 16:07

sas_gti pisze:przede wszystkim to trzeba zerknąć na wydruk z geometrii bo teraz to se mozemy gadac i gadac a tak na prawde nie wiemy co jest krzywe i w jaki sposób.
Nie rozumiem dlaczego piszesz ze na oko widać że jest krzywe koło a nie wziąłeś wydruku z geometrii.
Jak zajechałem na geometrię (Norauto) mechanicy rzuciwszy okiem na auto powiedzieli, ze nic nie zdziałają i szkoda czasu i pieniędzy -i tak ni wyprostują. Wkrótce podrzucę foto.

[ Dodano: 29 Sie 2008 16:12 ]
g4mario pisze:a jak zmierzyles, ze kolo ma zle polozenie? dodatkowo jakie masz objawy podczas jazdy ?

[ Dodano: 06 Sie 2008 18:07 ]
a jak pojedziesz na piaskowa droge widac, ze kolo zostawia inny slad na piachu?
na piasku nie sprawdzałem, ale bierze oponę po zewnętrznej i stojąc z tyłu auta widać ,że koło jest lekko przekrzywione, po niedzieli podeślę fotkę

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”