Wymiana uszczelniaczy w skrzyni biegów na półosiach
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Wymiana uszczelniaczy w skrzyni biegów na półosiach
Witam wszystkich golf-owców i nie tylko
Zaczęły przepuszczacz olej uszczelniacze (siemering'i) na półosiach w skrzyni biegów więc zakupiłem części i zabrałem się do wymiany.
Demontarz:
Zdemontowałem półoś z oboma przegubami,
wybiłem zaślepkę z talerza do któreg był przykręcony przegób wewnętrzny,
zdjołem oring z tej ośki która była w tym talerzu i talerz został wypchnięty przez sprężynę.
Naprawa:
wyjołem stary uszczelniacz - siemering, wyczyściłem gniazdo założyłem nowy.
Ponowny montarz - Tutaj problem:
podkładka, sprężyna, tależ założyłem na ośke w skrzyni i problem przez sprężyne której zanić nie moge ścisnąć-wcisnąć aby założyć zabezpieczający oring który przytrzymuje tależ na wałku w skrzyni.
Założyłem spowrotem wszystko bez sprężyny i pasuje jak powinno.
Lecz pytanie czy trzeba zakładać tą sprężynę spowrotem, może ją przyciąć, albo może ktoś z Was koledzy ma na to jakiś patent?
Jak wygląda sprawa z drugiej strony (prawa) bo lewa rozebrana i czeka na poradę.
Proszę o pomoc - pozdrowionka dla wszystkich
Zaczęły przepuszczacz olej uszczelniacze (siemering'i) na półosiach w skrzyni biegów więc zakupiłem części i zabrałem się do wymiany.
Demontarz:
Zdemontowałem półoś z oboma przegubami,
wybiłem zaślepkę z talerza do któreg był przykręcony przegób wewnętrzny,
zdjołem oring z tej ośki która była w tym talerzu i talerz został wypchnięty przez sprężynę.
Naprawa:
wyjołem stary uszczelniacz - siemering, wyczyściłem gniazdo założyłem nowy.
Ponowny montarz - Tutaj problem:
podkładka, sprężyna, tależ założyłem na ośke w skrzyni i problem przez sprężyne której zanić nie moge ścisnąć-wcisnąć aby założyć zabezpieczający oring który przytrzymuje tależ na wałku w skrzyni.
Założyłem spowrotem wszystko bez sprężyny i pasuje jak powinno.
Lecz pytanie czy trzeba zakładać tą sprężynę spowrotem, może ją przyciąć, albo może ktoś z Was koledzy ma na to jakiś patent?
Jak wygląda sprawa z drugiej strony (prawa) bo lewa rozebrana i czeka na poradę.
Proszę o pomoc - pozdrowionka dla wszystkich
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
A nie jest to przypadkiem sprężyna, która ustala luz na kolach zębatych?
Patrzę na rysunek w ETCE i nie moge dojść do czego jeszcze ona mogłaby być.
Patrzę na rysunek w ETCE i nie moge dojść do czego jeszcze ona mogłaby być.
- naprawa, odnowa i budowa od podstaw wiązek elektrycznych (także clean look);
- swapy silników;
- inne nietypowe usługi elektryczne, których warsztaty nie robią, albo biorą za nie kupę kasy :D
BARDZO niskie ceny, staranne wykonanie - szczegóły priv.
- swapy silników;
- inne nietypowe usługi elektryczne, których warsztaty nie robią, albo biorą za nie kupę kasy :D
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Z tego co wpatruję się w skrzynke widzę tylko wystającą ośkę z różnicowego która osadzona jest w jakimś ?? łożysku ?? czy czymś podobnym.
A może ta sprężyna amortyzuje sam ten kielich aby sie nie chlebotał do środka skrzyni tylko siedział bezpośrednio na tym segerku zabezpieczającym kielich przed spadnięciem z ośki skrzyni biegów?
A może ta sprężyna amortyzuje sam ten kielich aby sie nie chlebotał do środka skrzyni tylko siedział bezpośrednio na tym segerku zabezpieczającym kielich przed spadnięciem z ośki skrzyni biegów?
- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Chyba już wiem do czego to jest - właśnie do likwidacji luzu na tej oście. Z drugiej strony tej ośki masz koło zębate od satelity - zabezpieczone zawleczką na końcu ośki. Od strony kielicha masz mniej więcej to samo (też zawleczka + kielich itp.). Zakładamy, że całość nie powinna mieć luzów - ale żeby tak było, to ciężko byłoby założyć zawleczki - były by głęboko wewnątrz kielicha) - więc VW wymyślił sprężynę - kasuje ona luz osiowy tej ośki, wewnątrz skrzyni zawleczka dopycha satelitę, tak, że ten nie ma luzu osiowego, podobnie jest z drugiej strony z kielichem.
- swapy silników;
- swapy silników;
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
master_graphic, no to napisz wszystkim, jak to zrobiłeś, bo ja też niedługo będę musiał z tym walczyć
- swapy silników;
- swapy silników;