Szyberdach sie nie odsuwa...

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
alex1919
Ma gadane
Ma gadane

Szyberdach sie nie odsuwa...

Post autor: alex1919 » ndz sie 03, 2008 20:28

Na poczatek informuje ze wiem, iz tekich tematow jest masa ;)

Ja jednak potrzebuje diagnostyki co sie stalo z moim szyberdachem, bo srednio mi sie usmiecha zdejmowanie podsufitki tylko po to zeby zobaczyc co sie stalo(o ile wogole znajde cos jest grane) nie majac odpowiednich czesci.

Przejdzmy do rzeczy. Moj szyber normalnie sie uchayla, ale nie chce sie odsuwac. Nie slychac zadnych trzaskow ani nic. Jedyny objaw na pierwszy rzut oka to to ze jak sie sklada z uchylenia to z prawej strony idze zbyt gleboko.
Obrazek Obrazek

Po probie odstuniecia go troszke sie rusza ale jakby sie klinowal z jednej strony.
Na fotkach widac ile sie odsuwa i to ze otwiera sie krzywo:
Obrazek Obrazek Obrazek

Tu zalaczam fotki prowadnic ktore widac po uchyleniu. W ktoryms watku czytalem o jakim koleczku ktore sie psuje i moze to wlasnie jest to?
Obrazek Obrazek

Czy na podstawie tego ktos jest w stanie powiedziec co sie stalo z moim szyberkiem?

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » ndz sie 03, 2008 20:52

mógłbyś jeszcze zrobić fotki jak te dwie ostatnie tylko po odsunięciu maksymalnie w tył ramki plastykowej (z przodu ma zaczepy). Póki co wygląda na połamane nóżki sanek, ale prowadnica też wchodzi w grę.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
alex1919
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: alex1919 » ndz sie 03, 2008 21:49

Ktora dokladnie ramke mam odsunac?

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » ndz sie 03, 2008 21:56

to co zaznaczyłem, zaczep jest pod miejscem zaznaczenia - ciągniesz w tył i zeskakuje. Równocześnie z obu stron bo to jest jeden element, z tyłu połączony poprzeczką (pod zasuwą)
Obrazek

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
alex1919
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: alex1919 » ndz sie 03, 2008 22:15

OK. Mam.
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » ndz sie 03, 2008 22:26

widzisz taki świecący element schowany za końcówką ramki co ją odsunąłeś? Po lewej stronie jest wyraźnie wyżej. Jest to prawdopodobnie spowodowane odłamaniem nóżki (lub nóżek - jest ich 4) w suwaku który przesuwa się w metalowej ramie szyberdachu.
Oczywiście nie mogę być pewien. Po wyjęciu szybra z ramą wysuwa się suwak w tył po odczepieniu bolca metalowego łączącego suwak z tymi pieskowatymi dźwigniami. Trzeba uważać żeby nie zgubić odłamanych nóżek, potem je przymocować nawiercając i robiąc trzpienie z wiertełek którymi nawiercałeś, na kleju do metalu. Nie mogę być pewien, awaria może być też inna. Jeśli umiesz majstrować z takimi drobiazgami naprawisz to za sobotę, sporo roboty jest z wyjęciem podsufitki. Jeśli nie czujesz się na siłach nawet się za to nie bierz. Ewentualnie podejdź to tego w ten sposób: wyjmij podsufitkę i szyberdach, folią tymczasowo zaklej dziurę w dachu i moesz jeździć, a dach sobie naprawisz spokojnie lub znajdziesz używkę. Naprawa w serwisie będzie kosztowała więcej jak używka, bo zestawy naprawcze są drogie.

Awatar użytkownika
alex1919
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: alex1919 » pn sie 04, 2008 00:04

Czy to to samo co tutaj http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=57612 czy to jeszcze inna usterka?

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”