Zamontowano turbine i wydmuchalo uszczelke pod glowica
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Zamontowano turbine i wydmuchalo uszczelke pod glowica
witam znajomy zamontowal silnik 1,6 d i dolozyl turbine ale po przejechaniu 70 km wysadzilo uszczelke pod glowica . wiem ze kanaly olejoew w bloku 1.6d a 1.6 td sie roznia no i glowica wiec pytanie czy przez to ze jest dolozona turbina wysadza uszczelke???
Ostatnio zmieniony pn sie 04, 2008 07:58 przez norman, łącznie zmieniany 1 raz.
- piotrekgal
- Forum Master
- Kontakt:
-
- Ma gadane
- Auto: Leon 1M 1.4 16V
- Silnik: AXP
I wszystko prawidłowo. D to jest zwykły silnik wysokoprężny klekot. Żeby go uturbić nie wystarczy dołożyć suszarkę i latać to nie takie proste. Silnik musi być odprężony (zmniejszony stopień sprężania), olej do turbiny podpięty, w tym silniku chyba też są natryski oleju na dół denka tłoka. Czasem tłoki są wytrzymalsze bo jest wyższa temp spalania, trzeba ustawić dawkę paliwa. itp. I pewnie dużo więcej o czym nie pamiętam teraz. To nie tak chop siup jakby się wydawało.
Myślcie ludzie to nie boli!!!
Chcesz się podpiąć pod VAGa? Daj znać!
-
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
suszarka wydmuchałą uszczelke. 3a założyć nową najlepiej metalową
3a zobaczyć w ogóle jakie ćisnienie daje ta turbina i co to za turbina ??
3a zobaczyć w ogóle jakie ćisnienie daje ta turbina i co to za turbina ??
nie ma 1.6D nie posiada tego i jest to dość spory kłopot dlatego przy ostrym butowaniu będzie (za) gorącoajni pisze:w tym silniku chyba też są natryski oleju na dół denka tłoka.
-
- Ma gadane
- Auto: Leon 1M 1.4 16V
- Silnik: AXP
Chodziło mi że w TD są natryski chyba. Tak coś mi się obiło ale nie we wszystkich bo było 2 wersje td? Zwykły D nie ma tego na 100%.To_mas pisze:ajni napisał/a:
w tym silniku chyba też są natryski oleju na dół denka tłoka.
nie ma 1.6D nie posiada tego i jest to dość spory kłopot dlatego przy ostrym butowaniu będzie (za) gorąco
Myślcie ludzie to nie boli!!!
Nie jestem pewien, ale podejrzewam że uszczelka w TD i D jest ta sama i momenty dokręcania śrub pewnie też. W sumie są to te same silniki różniące się osprzętem i równie dobrze uszczelkę może wypluć w TD.
Zresztą jak gościu długo bujał się wolnossącym dieslem, a teraz nagle dostał bonusa to podejrzewam, że pedał "gazu" pracował tylko w systemie "0-1" :green_fuck: i silnik przez te ostatnie 70km został nagle "wyrwany ze snu zimowego"
Zresztą jak gościu długo bujał się wolnossącym dieslem, a teraz nagle dostał bonusa to podejrzewam, że pedał "gazu" pracował tylko w systemie "0-1" :green_fuck: i silnik przez te ostatnie 70km został nagle "wyrwany ze snu zimowego"
- Lukas-182
- Sprzedawca
- Kontakt:
Prawidłowo, że wydmuchało... mi wydmuchało po około 3 miesiącach od założenia turbosprężarki, zrobiłem około 2000km, normalna rzecz w uturbionym silniku.
Zmienisz uszczelkę i będzie autko latać... I napiszę ci jeszcze, że nawet metalowej od AAZta nie musisz zakładać wystarczy standardowa uszczelka ale dobrej firmy (goetze, Victor Reinze)...
Zmienisz uszczelkę i będzie autko latać... I napiszę ci jeszcze, że nawet metalowej od AAZta nie musisz zakładać wystarczy standardowa uszczelka ale dobrej firmy (goetze, Victor Reinze)...