Po nabiciu klima nie chodzi
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Po nabiciu klima nie chodzi
Witam.
Otóż mam problem z klimatronikiem w swoim golfiku. Wczoraj po nabiciu okazuję się że klima nie chodzi, nawet wiatrak nie startuje, po połączeniu na krótko w kostce wiatraki startują, natomiast do pompy nie dochodzi prąd tzn plus, masa jest. Mechanik sugeruję że może to być wina sterownika. Czy po podpięciu na krótko wiatraków i pompy klima już powinna chłodzić, i jakie mogą być ewentualne przyczyny?
Proszę o pomoc i Pozdrawiam
Otóż mam problem z klimatronikiem w swoim golfiku. Wczoraj po nabiciu okazuję się że klima nie chodzi, nawet wiatrak nie startuje, po połączeniu na krótko w kostce wiatraki startują, natomiast do pompy nie dochodzi prąd tzn plus, masa jest. Mechanik sugeruję że może to być wina sterownika. Czy po podpięciu na krótko wiatraków i pompy klima już powinna chłodzić, i jakie mogą być ewentualne przyczyny?
Proszę o pomoc i Pozdrawiam
klimatronika możesz zdjagnozować bez podpinania pod kompa. wciśnij ECON i przycisk obiegu wewnętrznego i przytrzymaj oba. na wyświetlaczu powinno się pojawić 444 00 (jeśli nie ma błędów) jeśli jest inna wartość to znaczy, że coś jest nie tak. naciskając przycisk podwyższania temperatury przełączasz między kolejnymi błędami (jeśli jest ich kilka) aż na wyświetlaczu pojawi się 000 00 wtedy przytrzymując ECON skasujesz błędy. może klima ruszy albo znowu wywali błędami. kody usterek klimatronika były gdzieś na forum. jeśli po włączeniu zapłonu wyświetlacz klimy miga przez 15 sekund to też to wskazuje na błąd
No właśnie podpiełem kompa i wyrzuciło tylko jeden błąd klimy
792 Włącznik ciśnieniowy klimatyzacji-F129
brak osprzętu / nie związany ze sprzętem - BŁĄD SPORADYCZNY
Ale skasowałem błąd i po paru ponownych odczytach błąd nie powraca, no i dziwny jest ten fakt że nie załacza wiatraków i gdzie idą 2 piny do pompy to nie podaje zasilania. Nie wiem już co to może być i czy np może przełożyć sam sterownik od passata b5 bo mam dostęp może to coś da.
792 Włącznik ciśnieniowy klimatyzacji-F129
brak osprzętu / nie związany ze sprzętem - BŁĄD SPORADYCZNY
Ale skasowałem błąd i po paru ponownych odczytach błąd nie powraca, no i dziwny jest ten fakt że nie załacza wiatraków i gdzie idą 2 piny do pompy to nie podaje zasilania. Nie wiem już co to może być i czy np może przełożyć sam sterownik od passata b5 bo mam dostęp może to coś da.
jeśli masz możliwość podpięca innego sterownika na próbę to nie masz się co zastanawiać. napisz jeszcze czy pojawiają Ci się wszystkie symbole na wyświetlaczu tzn wentylatora, siły nadmuchu, temp. obiegu wewn. i sprawdź czy jak włączasz obieg wewnętrzny słychać klapę. powinno być ją słychać jak się porusza.
-
greg
jeśli wiatraki się nie załączają to wiadomo że nie załącza się i klima - zresztą wystarczy zobaczyć czy załącza się sprzęgiełko na kompresorze
przyczyny - od nowa zakodować VAgiem panel na 10000 ewentualnie zrobić adaptację - zrobić test - jeśli wszystko działa, środek chłodniczy też jest i to nie w nadmiarze - bo zbyt duże ciśnienie w układzie powoduje ze odłącza kompresor ok a bezpiecznik 16 jest ok to tylko podmienić sterownik wentylatorów
przyczyny - od nowa zakodować VAgiem panel na 10000 ewentualnie zrobić adaptację - zrobić test - jeśli wszystko działa, środek chłodniczy też jest i to nie w nadmiarze - bo zbyt duże ciśnienie w układzie powoduje ze odłącza kompresor ok a bezpiecznik 16 jest ok to tylko podmienić sterownik wentylatorów