AFT - Wymiana przewodów WN oraż świec
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
AFT - Wymiana przewodów WN oraż świec
Witam... Od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem Golfa III 1.6 z silniczkiem AFT.
Na dzień dobry musiałem wymienić jeden kabel WN bo mi "coś" przegryzło, Na szczęście był to przewód na 4-tym cyl więc z dostępem do niego nie miałem problemu....
Teraz "nadejszła wiekopomna chwila", gdy trzeba dopełnić formalności i wymienić świece, i wszystkie kable WN.. i tu pojawia się moje pytanie... ponieważ nie chcę niczego uszkodzić, ani też robić nic na siłę... Jaki jest najprostszy sposób wymiany przewodów i świec... na 1-szym i 4-tym cyl nie ma problemu bo dostęp jest w miarę swobodny, jednak na drugim i trzecim... cóż, kolektor troszkę zasłania... albo mi się tak tylko wydaje?!
Proszę o kilka wskazówek. Z góry dzięki.
Na dzień dobry musiałem wymienić jeden kabel WN bo mi "coś" przegryzło, Na szczęście był to przewód na 4-tym cyl więc z dostępem do niego nie miałem problemu....
Teraz "nadejszła wiekopomna chwila", gdy trzeba dopełnić formalności i wymienić świece, i wszystkie kable WN.. i tu pojawia się moje pytanie... ponieważ nie chcę niczego uszkodzić, ani też robić nic na siłę... Jaki jest najprostszy sposób wymiany przewodów i świec... na 1-szym i 4-tym cyl nie ma problemu bo dostęp jest w miarę swobodny, jednak na drugim i trzecim... cóż, kolektor troszkę zasłania... albo mi się tak tylko wydaje?!
Proszę o kilka wskazówek. Z góry dzięki.
vRSzkodnik - nic więcej, nic mniej jak Octavia II RS w gnoju 
- AndrzejYankes
- Mały gagatek

- Kontakt:
Witam
Mam u siebie prawie bliźniaczy silnik - 1.6 AEK (101 KM) przy przedostatniej wymianie świec i kabli mechanik odkręcał kolektor, natomiast ostatnia wymiana odbyła się w stacji diagnostycznej bez odkręcania kolektora. Ale tam mieli odpowiednie do tego narzędzia - specjalne łamane klucze do świec (nie te z marketów i stacji benzynowych). W domowych warunkach chyba łatwiej i szybciej będzie odkręcić jednak kolektor.
Może wypowie się jeszcze jakiś posiadacz VW z silnikiem AFT, AKS lub AEK?
pozdrawiam
Mam u siebie prawie bliźniaczy silnik - 1.6 AEK (101 KM) przy przedostatniej wymianie świec i kabli mechanik odkręcał kolektor, natomiast ostatnia wymiana odbyła się w stacji diagnostycznej bez odkręcania kolektora. Ale tam mieli odpowiednie do tego narzędzia - specjalne łamane klucze do świec (nie te z marketów i stacji benzynowych). W domowych warunkach chyba łatwiej i szybciej będzie odkręcić jednak kolektor.
Może wypowie się jeszcze jakiś posiadacz VW z silnikiem AFT, AKS lub AEK?
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony wt lip 22, 2008 19:41 przez AndrzejYankes, łącznie zmieniany 1 raz.
ok panowie... poradziłem sobie bez odkręcania kolektora. musiałem się troszkę nagimnastykować... ale się udało
Tak czy inaczej dziękuję za porady...
A tak na marginesie...widzę że Panowie mają w swoich AFT założone LPG... jakie macie instalacje? Bo ja zastanawiam się nad założeniem i nie wiem co najbardziej optymalne.
Tak czy inaczej dziękuję za porady...
A tak na marginesie...widzę że Panowie mają w swoich AFT założone LPG... jakie macie instalacje? Bo ja zastanawiam się nad założeniem i nie wiem co najbardziej optymalne.
vRSzkodnik - nic więcej, nic mniej jak Octavia II RS w gnoju 
mam zwykłą z sterownikiem BINGO ponad 2 lata i smiga jak laleczka po parkiecie
[ Dodano: 22 Lip 2008 21:02 ]
wkoło komina 10 + klima trasa 8
[ Dodano: 22 Lip 2008 21:11 ]
prawie 30.000 zrobione
[ Dodano: 22 Lip 2008 21:02 ]
wkoło komina 10 + klima trasa 8
[ Dodano: 22 Lip 2008 21:11 ]
prawie 30.000 zrobione
jak robisz już coś złego,to rób to dobrze
LAUNCH X431,VCDS 11.11.5,VAG-TACHO 2.5,VAGDashCAN 5.29,AUTO-COM,OP-COM