Stukanie przy lewoskręcie
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
Stukanie przy lewoskręcie
Witam wszystkich na forum, mój problem dotyczy MKIV 1,4 16V AKQ a mianowicie chodzi o to, że przy skręcaniu w lewo z prawego przedniego zawieszenia słychać dość mocne stukanie i wydaje się, że im ciaśniejszy skręt to stukanie nasila się. Niczego takiego nie zauważyłem przy jeździe na wprost i przy skręcaniu w prawą stronę. Dodam, że wymieniłem ostatnio, łączniki stabilizatora i gumowo metalowe łączenia przednich wahaczy. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.
Mam ten sam problem. Niestety nie udało mi się jeszcze zdiagnozować przyczyny. Ostatnio mechanik przeglądał zawieszenie i niczego się nie doszukał. Dodam tylko, że przeguby, tuleje wahaczy i ogólnie całe zawieszenie wydaje się być w porządku. Jest to nie tylko moja opinia, ale i doświadczonego mechanika który robił mi przegląd.
Co zauważyłem jeszcze to, że skręcając w lewo na gazie, stuki ustają, a jak puszczę gaz lub jadę na luzie to ostro wali. Gdyby to był przegub to odzywałby się właśnie przy skręcie i na gazie. Przejechałem już swoim Golfikiem 40 000 km i jak na razie oprócz stuków nic się nie dzieje.
Miał ktoś z Was podobny przypadek?
W sumie dobrze by było to usunąć. Będę wdzięczny za rady.
Pozdrawiam Golfiarzy
Co zauważyłem jeszcze to, że skręcając w lewo na gazie, stuki ustają, a jak puszczę gaz lub jadę na luzie to ostro wali. Gdyby to był przegub to odzywałby się właśnie przy skręcie i na gazie. Przejechałem już swoim Golfikiem 40 000 km i jak na razie oprócz stuków nic się nie dzieje.
Miał ktoś z Was podobny przypadek?
W sumie dobrze by było to usunąć. Będę wdzięczny za rady.
Pozdrawiam Golfiarzy
W moim nie jest to mielenie.dziejo pisze:jeżeli jest to metaliczny stukot (mielenie )
to ??Sztomel pisze:stuka Ci przegub zewnętrzny.
Przypomina to wpadanie w wibracje luźnych elementów.
Niestety nie doszukałem się luźnych elementów. Ale dzięki za rady.
P.S. Silversideup - mam nadzieje, że nie masz nic przeciwko, że wcinam się w Twój temat ze swoim problemem, ale być może mamy ten sam problem, a nie chcę zaśmiecać forum tymi samymi tematami.
...dokładnie, z daleka nic się nie ujrzy, należy zagłębiać się w temat ...drążyć, szukać i nie zniechęcać sięsHpAaKu pisze:czsem osłona może być cała a wewnątrz.....
[url=http://images32.fotosik.pl/320/5ed85a18502fde1dm.jpg]Obrazek[/URL]
-
- Nowicjusz
Witam wszystkich, dziękuje za sugestie i odpowiedzi, mam nadzieje że temat pozostanie otwarty i uda nam sie w końcu doszukać przyczyny takiego stanu rzeczy. Byłem ostatnio u mechanika z tym problemem i niczego się nie doszukał... sam nie wiem... wydaje sie, że stukanie wydobywa się tylko w momencie kiedy toczy się koło... zastanawiam sie tez nad listwą kierowniczą.
P.S. Do tkowal - nie ma żadnego problemu.
P.S. Do tkowal - nie ma żadnego problemu.
- Maćkooo
- Forumowy spamer :)
To potwierdzałoby moja pierwsza myśl - Przegub zewnętrzny- jesli stuka przy kole jesli blizej silnika/skrzyni - przegub wewnetrzny.silversideup pisze:wydaje sie, że stukanie wydobywa się tylko w momencie kiedy toczy się koło
Pomagają Tobie , pomagaj innym - pisz jak rozwiązałeś swój problem.
Zawsze do przodu :D
http://pl.youtube.com/watch?v=eT0MHN827hs&feature=related
Zawsze do przodu :D
http://pl.youtube.com/watch?v=eT0MHN827hs&feature=related
Witam, mam podobny jak nie ten sam problem... przy skrecaniu w lewo kiedy auto kladzie sie na prawe kolo lub nawet przy jezdzie na wprost przy predkosci od 100km kiedy auto wjezdrza na lekkie wzniesienie a pozniej z niego zjezdza i naciska na przednie kola slychac to stukanie... wszystko mialem juz sprawdzane ostatnio wymienilem lozysko w prawym kole... od 6 miesiecy proboje do tego dojsc i nadal nie wiem... ktos mi powiedzial ze mam lekki luz w kierownicy i ze moze to byc przyczyna ale to mi przypomina wrozenie z fusow...
pozdr!.
pozdr!.
to oczywiste ze przegub zewnetrzny..co do mechaników to jeden lepszy od drugiego jest...każdy chce kase za robocizne wziąść..i tak było w moim przypadku u 4 byłem i każdy mówił ze stukanie u mnie przy prawo skrece to wina tuleji wachaczy..i co sie okazuje?tuleje wymienione a problem dalej wystepuje..