Czy to EGR ? i dlaczego zaślepiony?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Czy to EGR ? i dlaczego zaślepiony?
Witam,
Wymieniając czujnik g62 parę dni temu znalazłem dziwny przewód zaślepiony śrubką.
Nie wygląda to na oryginalnie zamierzenie inżynierów z VW.
Czy może mi ktoś powiedzieć poco ktoś to zrobił i czy mam to podłączyć jak powinno być, co daje taki manewr.
Z góry bardzo dziękuję
Domin
Wymieniając czujnik g62 parę dni temu znalazłem dziwny przewód zaślepiony śrubką.
Nie wygląda to na oryginalnie zamierzenie inżynierów z VW.
Czy może mi ktoś powiedzieć poco ktoś to zrobił i czy mam to podłączyć jak powinno być, co daje taki manewr.
Z góry bardzo dziękuję
Domin
zoomer masz silnik TDI więc jak najbardziej wskazane jest zaślepienie zaworu EGR, chcesz wiedzieć więcej i dlaczego właśnie tak to poczytaj ten temat a wszystkiego się dowiesz:
http://forum.vwgolf.pl/printview.php?t= ... d4b393abac
http://forum.vwgolf.pl/printview.php?t= ... d4b393abac
- Kris-THC
- Gadatliwa bestia
- Auto: Polo 9N Audi A3 8P Golf MK4
- Silnik: AHF
- Kontakt:
Od szybszego nagrzewania ma świeczki na obiegu wody a EGR to względy "czysto" ekologiczne. W trójaku nie miałem świeczek na obiegu a po zaślepieniu recyrkulacji nie zauważyłem żeby auto dłużej się grzało. Samo zresztą czyszczenie wystarczy na ładnych kilka lat jazdy zanim się zasyfi ponownie. Grunt to aby było czysto w dolocie czuli 21% tlen i 78% azot hehehe i zero koksu na ściankach.damcio151 pisze:a zaleta EGR to np. szybsze nagrzewanie się silnika
Kris-THC, nie chcę skłamać , ale chyba voss sam robił testy i egr pomagał w rozgrzaniu silnika no i jaką masz pewność , ze zoomer ma świeczki w układzie chłodzenia nie każda wersja to miała
[ Dodano: Sob Lip 19, 2008 20:33 ]
no i jeszcze jedno co do tego podgrzewania ... egr tak czy inaczej zadziała , a świeczki działają w określonych warunkach ...
[ Dodano: Sob Lip 19, 2008 20:33 ]
no i jeszcze jedno co do tego podgrzewania ... egr tak czy inaczej zadziała , a świeczki działają w określonych warunkach ...
- Kris-THC
- Gadatliwa bestia
- Auto: Polo 9N Audi A3 8P Golf MK4
- Silnik: AHF
- Kontakt:
Chłopaki w ogóle nie wiem o czym jest mowa, co takiego jest z tą temp. i EGR-em ?? Jak zrobię kilometr czy 2 więcej żeby oliwa miała 9 dyszek to chyba tragedii nie ma. Mam świce w obiegu wody i po zaślepieniu EGR nie zauważyłem żadnej różnicy w czasie osiągania tep. roboczej motoru, serio. Nie znam szczegółów testu o którym piszesz ale chyba nie był robiony podczas normalnej jazdy.
Mnie nie pytaj , ja tylko piszę to co czytałem . Ja sam nie mam nic do zaślepiania EGR ... sam mam już od dawna zaślepiony , tylko pisze w sprawie tego zdaniaKris-THC pisze:Nie znam szczegółów testu o którym piszesz ale chyba nie był robiony podczas normalnej jazdy.
kto to zaleca bo np. na forum audi a4 wszędzie odradzają zaślepianie i doradzają czyszczenieSztomel pisze:więc jak najbardziej wskazane jest zaślepienie zaworu EGR
W nowszych silnikach po zaślepieniu wywala błąd i tego już nie ma sensu robić ....można tylko pobawić się w adaptacjach
[ Dodano: Sob Lip 19, 2008 21:02 ]
przecież jest to logiczne ... rozgrzane spaliny krążą to i mają wpływ na temp.Kris-THC pisze:co takiego jest z tą temp. i EGR-em ??
nie pisze , że w nowszych silnikach pomaga w nagrzaniu ... w nowszych silnikach po zaślepieniu wywala błądKris-THC pisze:W nowszych silnikach jest chłodnica EGR-u.
Poza tym nie ma co drążyć tematu ... każdy zrobi jak uważa , tylko nie ma co pisać , że jest to wskazane , przecież silnika nie rozwali
damcio151 zapomniałeś już jak w podanym przeze mnie linku na stronie 4 wypiedziałeś się odnośnie EGR, cytuję Twoje słowa:damcio151 pisze:Sztomel napisał/a:
więc jak najbardziej wskazane jest zaślepienie zaworu EGR
kto to zaleca
"charakterystyka dźwięku się trochę zmieni ( minimalnie) , ale ważne że syf nie bedzie się dostawał do kolektora "
czy te słowa mam traktować jako zachętę, zalecenie czy raczej przeciwwskazanie ?
odpowiedz mnie i tym, którzy są po zabiegu zaślepienia, wywalenia itp. zaworu EGR.
Ostatnio zmieniony sob lip 19, 2008 21:25 przez Sztomel, łącznie zmieniany 1 raz.