Wyjscie na subwoofer w JVC KD-SHX701 i wzmacniacz Mac audio
Moderatorzy: dan124, powalla, VIP
Wyjscie na subwoofer w JVC KD-SHX701 i wzmacniacz Mac audio
W ustawieniach glosnosci subwoofera w radiu mam 3 opcje: low mid i high i w kazdej opcji od 0 do 8. To ustawienie low mid i high to ustawienie czestotliwosci, czy tylko dodatkowa glosnosc dla suba? Suba mam przepuszczonego przez filtr na wzmacniaczu i kiedy zmieniam te opcje w radiu nie widze roznicy, delikatna roznice slychac miedzy low a mid, ale jest mniejsza niz przy przestawieniu np na jednej opcji o jeden numer w gore.
jeszcze 1 pytanie. Na wzmacniaczu mac audio mpx2000 mam regulacje glosnosci i regulacje podbicia basu. Czy jak subwoofer jest przepuszczony przez filtr to jest miedzy tymi dwiema regulacjami jakas roznica? Jesli tak to jak je najlepiej ustawic?
jeszcze 1 pytanie. Na wzmacniaczu mac audio mpx2000 mam regulacje glosnosci i regulacje podbicia basu. Czy jak subwoofer jest przepuszczony przez filtr to jest miedzy tymi dwiema regulacjami jakas roznica? Jesli tak to jak je najlepiej ustawic?
-
- Forum Master
- Kontakt:
Musisz zdecydować z którego filtra będzie korzystał, czy tego w radiu, czy z tego we wzmacniaczu. Oba filtry na raz nie powinny być stosowane.
Masz w JVC 3 poziomy filtra (Low, Mid High) czyli 3 zaprogramowane wartości filtra dolnoprzepustowego a regulacja od 0 do 8 to poziom wyjścia.
To samo masz we wzmacniaczu, z tym że regulacja filtra i poziomu jest płynna (pokrętło)
Moim zdaniem lepiej zastosuj filtr w radiu, bo wyłączyć i tak go nie możesz (nie ma chyba funkcji flat) a we wzmacniaczu filtr wyłącz (przestaw na full czy off - nie wiem jak to jest w Mac Audio) i wtedy pokrętło od częstotliwości nie będzie miało wpływu na brzmienie, natomiast poziom będziesz mógł regulować i w radiu i we wzmacniaczu.
Podbicie basu w Mac Audio może działać dopiero przy włączonym filtrze, więc jeśli go wyłączysz to może nie działać - ale 100% nie wiem..
Masz w JVC 3 poziomy filtra (Low, Mid High) czyli 3 zaprogramowane wartości filtra dolnoprzepustowego a regulacja od 0 do 8 to poziom wyjścia.
To samo masz we wzmacniaczu, z tym że regulacja filtra i poziomu jest płynna (pokrętło)
Moim zdaniem lepiej zastosuj filtr w radiu, bo wyłączyć i tak go nie możesz (nie ma chyba funkcji flat) a we wzmacniaczu filtr wyłącz (przestaw na full czy off - nie wiem jak to jest w Mac Audio) i wtedy pokrętło od częstotliwości nie będzie miało wpływu na brzmienie, natomiast poziom będziesz mógł regulować i w radiu i we wzmacniaczu.
Podbicie basu w Mac Audio może działać dopiero przy włączonym filtrze, więc jeśli go wyłączysz to może nie działać - ale 100% nie wiem..
dziekuje bardzo
[ Dodano: 17 Lip 2008 13:06 ]
wylaczylem filtr na wzmacniaczu i faktycznie jest filtrowanie juz w radiu. A te 3 opcje w radiu do jakich czestotliwosci sa poustawiane? A i podbicie basu dziala na wylaczonym filtrze w Mac Audio.
A co moglo by sie stac jak przepuscil bym przez 2 filtry? (tak z ciekawosci pytam )
[ Dodano: 17 Lip 2008 13:06 ]
wylaczylem filtr na wzmacniaczu i faktycznie jest filtrowanie juz w radiu. A te 3 opcje w radiu do jakich czestotliwosci sa poustawiane? A i podbicie basu dziala na wylaczonym filtrze w Mac Audio.
A co moglo by sie stac jak przepuscil bym przez 2 filtry? (tak z ciekawosci pytam )
Ostatnio zmieniony czw lip 17, 2008 13:07 przez apoc, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Master
- Kontakt:
nic wielkiego, bałagan w częstotliwości by się zrobił..apoc pisze:A co moglo by sie stac jak przepuscil bym przez 2 filtry? (tak z ciekawosci pytam )
nie wiem dokładnie, trzeba by zerknąć w instrukcji od radia, zwykle są to:apoc pisze:A te 3 opcje w radiu do jakich czestotliwosci sa poustawiane?
low - 50Hz
mid - 80Hz
high - 125Hz
- FisheR
- ...
- Kontakt:
tu bym mial watpliwosci czy low to nie jest np -10db mid 0db a high +10db??u mnie na pioneerku tak to slychac podbija basy a nie czestotliwoscSlavwek.ie pisze:nie wiem dokładnie, trzeba by zerknąć w instrukcji od radia, zwykle są to:
low - 50Hz
mid - 80Hz
high - 125Hz
[ Dodano: 17 Lip 2008 19:11 ]
czestotliwosci sa podane jak wybiore funkcje filtru a low-mid-high to poziom podbicia suba jakby dodatkowa glosnosc
Sluchaj, ale ja nie widze roznicy w glosnosci suba miedzy high a mid (gdzie miedzy 4 a 5 np na mid slychac ogromna roznice), miedzy mid a low slychac roznice (niewielka), ale to pewnie przez to ze wycina za nisko, nie wiem mozesz miec racje ale w takim wypadku jakie czestotliwosci wypuszcza do wzmacniacza radio (radio ma 3 wyjscia chinch, out front out rear, i sub out, wzmacniacz podlaczony pod sub out)?N80 pisze: tu bym mial watpliwosci czy low to nie jest np -10db mid 0db a high +10db??u mnie na pioneerku tak to slychac podbija basy a nie czestotliwosc
[ Dodano: 17 Lip 2008 19:11 ]
czestotliwosci sa podane jak wybiore funkcje filtru a low-mid-high to poziom podbicia suba jakby dodatkowa glosnosc
- FisheR
- ...
- Kontakt:
apoc pisze: Sluchaj, ale ja nie widze roznicy w glosnosci suba miedzy high a mid (gdzie miedzy 4 a 5 np na mid slychac ogromna roznice), miedzy mid a low slychac roznice (niewielka), ale to pewnie przez to ze wycina za nisko, nie wiem mozesz miec racje ale w takim wypadku jakie czestotliwosci wypuszcza do wzmacniacza radio (radio ma 3 wyjscia chinch, out front out rear, i sub out, wzmacniacz podlaczony pod sub out)?
a u mnie jest roznica podbija basy o kilka dB.... low-mid-high to co innego niz filtr czestotliwosci (odcina pasmo od okreslonej czestotliwosci np 80hz) to zupelnie inna funcja bynajmniej na pioneerku
-
- Forum Master
- Kontakt:
N80, miałem JVC, mam Pioneera i sterowanie subem w obu tych radiach jest inne. Ta "inność" polega na tym, że właśnie zamiast podanych konkretnych częstotliwości są oznaczenia low, mid...itd.
Zwróć uwagę, że:
Pioneer ma bardziej rozbudowaną opcję sterowania subem, bo oprócz poziomu, częstotliwości odcięcia jest jeszcze zmiana fazy i stromość zbocza dB/oct w lepszych modelach.
Do autora tematu:
Zwróć uwagę, że:
czyli to jest regulacja poziomu, co w Pioneerze odbywa się od -8 do +8 (lub więcej zależy od modelu - u mnie +-24)apoc pisze:i w kazdej opcji od 0 do 8
Pioneer ma bardziej rozbudowaną opcję sterowania subem, bo oprócz poziomu, częstotliwości odcięcia jest jeszcze zmiana fazy i stromość zbocza dB/oct w lepszych modelach.
Do autora tematu:
ja nie widze roznicy w glosnosci suba miedzy high a mid
apoc, takie zjawisko występuje u ciebie, ponieważ zaprogramowane częstotl. przez JVC prawdopodobnie zbliżają się do właściwych dla twojego suba i dlatego w tych granicach słyszysz różnicę. Również może to zależeć od konstrukcji i objętości skrzyni .miedzy mid a low slychac roznice