Wyjscie na subwoofer w JVC KD-SHX701 i wzmacniacz Mac audio

Sprzęt audio do Naszych aut i wszystko co z nim związane.

Moderatorzy: dan124, powalla, VIP

Awatar użytkownika
apoc
Nowicjusz
Nowicjusz

Wyjscie na subwoofer w JVC KD-SHX701 i wzmacniacz Mac audio

Post autor: apoc » czw lip 17, 2008 12:19

W ustawieniach glosnosci subwoofera w radiu mam 3 opcje: low mid i high i w kazdej opcji od 0 do 8. To ustawienie low mid i high to ustawienie czestotliwosci, czy tylko dodatkowa glosnosc dla suba? Suba mam przepuszczonego przez filtr na wzmacniaczu i kiedy zmieniam te opcje w radiu nie widze roznicy, delikatna roznice slychac miedzy low a mid, ale jest mniejsza niz przy przestawieniu np na jednej opcji o jeden numer w gore.

jeszcze 1 pytanie. Na wzmacniaczu mac audio mpx2000 mam regulacje glosnosci i regulacje podbicia basu. Czy jak subwoofer jest przepuszczony przez filtr to jest miedzy tymi dwiema regulacjami jakas roznica? Jesli tak to jak je najlepiej ustawic?

Slavwek.ie
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Slavwek.ie » czw lip 17, 2008 12:29

Musisz zdecydować z którego filtra będzie korzystał, czy tego w radiu, czy z tego we wzmacniaczu. Oba filtry na raz nie powinny być stosowane.
Masz w JVC 3 poziomy filtra (Low, Mid High) czyli 3 zaprogramowane wartości filtra dolnoprzepustowego a regulacja od 0 do 8 to poziom wyjścia.
To samo masz we wzmacniaczu, z tym że regulacja filtra i poziomu jest płynna (pokrętło)

Moim zdaniem lepiej zastosuj filtr w radiu, bo wyłączyć i tak go nie możesz (nie ma chyba funkcji flat) a we wzmacniaczu filtr wyłącz (przestaw na full czy off - nie wiem jak to jest w Mac Audio) i wtedy pokrętło od częstotliwości nie będzie miało wpływu na brzmienie, natomiast poziom będziesz mógł regulować i w radiu i we wzmacniaczu.

Podbicie basu w Mac Audio może działać dopiero przy włączonym filtrze, więc jeśli go wyłączysz to może nie działać - ale 100% nie wiem..

Awatar użytkownika
apoc
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: apoc » czw lip 17, 2008 12:56

dziekuje bardzo :)

[ Dodano: 17 Lip 2008 13:06 ]
wylaczylem filtr na wzmacniaczu i faktycznie jest filtrowanie juz w radiu. A te 3 opcje w radiu do jakich czestotliwosci sa poustawiane? A i podbicie basu dziala na wylaczonym filtrze w Mac Audio.

A co moglo by sie stac jak przepuscil bym przez 2 filtry? (tak z ciekawosci pytam :) )
Ostatnio zmieniony czw lip 17, 2008 13:07 przez apoc, łącznie zmieniany 1 raz.

Slavwek.ie
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Slavwek.ie » czw lip 17, 2008 15:51

apoc pisze:A co moglo by sie stac jak przepuscil bym przez 2 filtry? (tak z ciekawosci pytam :) )
nic wielkiego, bałagan w częstotliwości by się zrobił..
apoc pisze:A te 3 opcje w radiu do jakich czestotliwosci sa poustawiane?
nie wiem dokładnie, trzeba by zerknąć w instrukcji od radia, zwykle są to:
low - 50Hz
mid - 80Hz
high - 125Hz

Awatar użytkownika
apoc
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: apoc » czw lip 17, 2008 18:06

I wszystko jasne, dzieki :)

Awatar użytkownika
FisheR
...
...
Kontakt:

Post autor: FisheR » czw lip 17, 2008 19:09

Slavwek.ie pisze:nie wiem dokładnie, trzeba by zerknąć w instrukcji od radia, zwykle są to:
low - 50Hz
mid - 80Hz
high - 125Hz
tu bym mial watpliwosci czy low to nie jest np -10db mid 0db a high +10db??u mnie na pioneerku tak to slychac podbija basy a nie czestotliwosc

[ Dodano: 17 Lip 2008 19:11 ]
czestotliwosci sa podane jak wybiore funkcje filtru a low-mid-high to poziom podbicia suba jakby dodatkowa glosnosc

MK IV TDI 4MOTION :dol:
Obrazek

Awatar użytkownika
apoc
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: apoc » czw lip 17, 2008 19:26

N80 pisze: tu bym mial watpliwosci czy low to nie jest np -10db mid 0db a high +10db??u mnie na pioneerku tak to slychac podbija basy a nie czestotliwosc

[ Dodano: 17 Lip 2008 19:11 ]
czestotliwosci sa podane jak wybiore funkcje filtru a low-mid-high to poziom podbicia suba jakby dodatkowa glosnosc
Sluchaj, ale ja nie widze roznicy w glosnosci suba miedzy high a mid (gdzie miedzy 4 a 5 np na mid slychac ogromna roznice), miedzy mid a low slychac roznice (niewielka), ale to pewnie przez to ze wycina za nisko, nie wiem mozesz miec racje ale w takim wypadku jakie czestotliwosci wypuszcza do wzmacniacza radio (radio ma 3 wyjscia chinch, out front out rear, i sub out, wzmacniacz podlaczony pod sub out)?

Awatar użytkownika
FisheR
...
...
Kontakt:

Post autor: FisheR » czw lip 17, 2008 19:41

apoc pisze: Sluchaj, ale ja nie widze roznicy w glosnosci suba miedzy high a mid (gdzie miedzy 4 a 5 np na mid slychac ogromna roznice), miedzy mid a low slychac roznice (niewielka), ale to pewnie przez to ze wycina za nisko, nie wiem mozesz miec racje ale w takim wypadku jakie czestotliwosci wypuszcza do wzmacniacza radio (radio ma 3 wyjscia chinch, out front out rear, i sub out, wzmacniacz podlaczony pod sub out)?

a u mnie jest roznica podbija basy o kilka dB.... low-mid-high to co innego niz filtr czestotliwosci (odcina pasmo od okreslonej czestotliwosci np 80hz) to zupelnie inna funcja bynajmniej na pioneerku

Obrazek

Slavwek.ie
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Slavwek.ie » czw lip 17, 2008 21:03

N80, miałem JVC, mam Pioneera i sterowanie subem w obu tych radiach jest inne. Ta "inność" polega na tym, że właśnie zamiast podanych konkretnych częstotliwości są oznaczenia low, mid...itd.
Zwróć uwagę, że:
apoc pisze:i w kazdej opcji od 0 do 8
czyli to jest regulacja poziomu, co w Pioneerze odbywa się od -8 do +8 (lub więcej zależy od modelu - u mnie +-24)
Pioneer ma bardziej rozbudowaną opcję sterowania subem, bo oprócz poziomu, częstotliwości odcięcia jest jeszcze zmiana fazy i stromość zbocza dB/oct w lepszych modelach.

Do autora tematu:
ja nie widze roznicy w glosnosci suba miedzy high a mid
miedzy mid a low slychac roznice
apoc, takie zjawisko występuje u ciebie, ponieważ zaprogramowane częstotl. przez JVC prawdopodobnie zbliżają się do właściwych dla twojego suba i dlatego w tych granicach słyszysz różnicę. Również może to zależeć od konstrukcji i objętości skrzyni .

Awatar użytkownika
FisheR
...
...
Kontakt:

Post autor: FisheR » czw lip 17, 2008 21:22

dla tego ja opieram sie na moich doswiadczeniach z pioneerkiem

Obrazek

Awatar użytkownika
apoc
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: apoc » pt lip 18, 2008 14:33

doszedlem juz, odsluchalem plyty do testowania subwooferow na kazdej opcji. To sa czestotliwosci, na plycie byl kawalek w ktorym gosciu odliczal od gornych do dolnych czestotliwosci i subek na high wczesniej zaczynal basowac niz na low :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio”