Czy warto naprawiać starą klimę?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- Lukasz_mk2
- Forum Master
na pewno może być różnica w rozstawie uszek od kompresora , dla tego są specjalne tulejki mocowane z jednej strony , jak wkręcasz śrube przez uszy to tulejke wyciąga i dostosowuje odległości , tak jest w każdym mocowaniu jak śruba przechodzi na wylot przez dwoje uszu , inaczej na pewno przy dokręcaniu jedno byś urwał
- Lukasz_mk2
- Forum Master
Dobra, a ja zamówiłem tą sprężarkę Harrisona. Wszystko powinno pasować. Jak przyjdzie to montuję i jedziemy nabić klimę.
Aha, wiem już, że jest szczelna To duży plus i coś, co mnie zachęciło do naprawienia tej klimy. Szczelna, bo gość od klimy chciał zobaczyć jak są podłaczone te węże - zaczął odkręcać a tu... syczy! Więc jest czynnik. Ściągnął go, powiedział, że było go jeszcze połowę i w związku z tym obiecał zniżkę przy napełnianiu
A koledze Lukasz_mk2 gratuluję działającej klimy! Mam nadzieję, że wkrótce dołączę do grona posiadaczy AC
Aha, wiem już, że jest szczelna To duży plus i coś, co mnie zachęciło do naprawienia tej klimy. Szczelna, bo gość od klimy chciał zobaczyć jak są podłaczone te węże - zaczął odkręcać a tu... syczy! Więc jest czynnik. Ściągnął go, powiedział, że było go jeszcze połowę i w związku z tym obiecał zniżkę przy napełnianiu
A koledze Lukasz_mk2 gratuluję działającej klimy! Mam nadzieję, że wkrótce dołączę do grona posiadaczy AC
Ostatnio zmieniony śr lip 16, 2008 16:16 przez lwlw, łącznie zmieniany 1 raz.
- Lukasz_mk2
- Forum Master
ogólnie to tam gdzie robiłem klime to jestem stałym bywalcem bo wszystkie auta w rodzinie co mają klimę tam serwisujemy od zawsze i dlatego taka cena, normalnie za węża chcą 180zł od szt.miś fazi pisze:no to ogólnie niewiele zapłaciłeś , jeden wąż do klimy w serwisie kosztuje 400 zł , oczywiście można kupić cały komplet na allegro nawet 200
Dobra, przyszła mi ta sprężara. Pomijając fakt, że była strasznie brudna, wygląda na to, że ma szanse działać. Jak podłączyłem plusa do tego przewodu, a minusa dałem na obudowę to załącza się. Jak zakręcę tym kółkiem to niby chce pompować. Niepokoi mnie jednak nieco fakt, że na obudowie przy tym kole widać zielone ślady po czynniku chłodzącym, co może oznaczać jakieś nieszczelności. Ale nic, zobaczymy, mam miesiąc gwarancji rozruchowej. Na razie zupełnie nie miałem czasu, żeby to zamontować.
- Lukasz_mk2
- Forum Master
Nie, oprócz świeżych śladów z węży, są też takie stare przyschnięte, głównie w zagłębieniu pomiędzy kołem na pasek a obudową sprężarki. Widać to nieco na tym zdjęciu, które załączyłem w poście 15 lipca (1strona). Ale może to z zewnątrz, zobaczymy. Zamontowałem w końcu tą sprężarkę, tylko na razie układ mam pusty. Jutro jadę do gościa od klimy, nabijemy i zobaczymy.
[ Dodano: 22 Lip 2008 21:06 ]
Klima działa!
Jest jednak jeden problem... Tak jak napisałem na początku, w czasie normalnej jazdy po zdjęciu nogi z pedału gazu, obroty spadają tylko do ok. 2k, a potem albo wcale, albo bardzo powoli. Jak wyłączę klimę to obroty spadają do normalnego poziomu. Jak dodaję gazu delikatnie i nie przekroczę 2000 obrotów, to normalnie wracają do ok. 1000. Tak samo dzieje się na gazie i na benzynie. Wie ktoś czemu tak się dzieje?
[ Dodano: 22 Lip 2008 21:06 ]
Klima działa!
Jest jednak jeden problem... Tak jak napisałem na początku, w czasie normalnej jazdy po zdjęciu nogi z pedału gazu, obroty spadają tylko do ok. 2k, a potem albo wcale, albo bardzo powoli. Jak wyłączę klimę to obroty spadają do normalnego poziomu. Jak dodaję gazu delikatnie i nie przekroczę 2000 obrotów, to normalnie wracają do ok. 1000. Tak samo dzieje się na gazie i na benzynie. Wie ktoś czemu tak się dzieje?