Swap hamulców z GT do 1.3 4x100

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Mac_Abra
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Swap hamulców z GT do 1.3 4x100

Post autor: Mac_Abra » śr lip 16, 2008 01:35

Witam,

Może to rzadko spotykane podejście, ale ja tuning mechaniczny zamierzam zacząć od hamulców... ;-P I mam takie zagadnienie - chcę wymienić cały układ hamulcowy w Golfie 1.3 NZ na taki pochodzący z modelu GT - najlepiej przód i tył, jeśli uda się od razu trafić.

I mam kilka wątpliwości:
1. jakie elementy układu podlegają wymianie? Tzn. co mi jest potrzebne od GT a co pozostaje bez zmian?
2. jakie ewentualne inne przeróbki to za sobą pociąga? I czy potrzebuję potem jakiś dodatkowych specjalnych regulacji poza odpowietrzeniem?
3. chyba linki od hamulca ręcznego są inne, oraz zapewne przewody gumowe? (które warto wymienić i tak na nowe :D )
4. jakie najlepsze tarcze polecacie? Myślę o Brembo Max wentylowanych + nacinanych.
5. czy nie będzie problemu ze zmieszczeniem tarcz GT 256mm w felgach stalowych VW 14 cali? I w 13tkach - na zimę...

Czy ktoś już się w to bawił? Bo na forum nie znalazłem :[

Acha - a może ktoś ma na sprzedaż komplet od GT albo osobno przód (najlepiej bez tarcz) lub tylną belkę? :grin:
Ostatnio zmieniony śr lip 16, 2008 09:31 przez Mac_Abra, łącznie zmieniany 3 razy.

Obrazek
Operejszyn Golf II 1.3 NZ -> 3F "GT" in progresss

Awatar użytkownika
abrams
VR6 Driver
VR6 Driver
Kontakt:

Post autor: abrams » śr lip 16, 2008 21:37

ja mam GT wersje i mam tarcze przod 239 mm
jesli chcesz zmienic z 239 na 256 to zmiana zwrotnic cie czeka ;]
14" wchodzi na 256 13" raczej juz nie ;) ( u mnie na zaciski tyl z mk4 nie wchodza nawet 13 stki )

w razie pytan wal na GG/maila :)
Ostatnio zmieniony czw sie 14, 2008 22:40 przez abrams, łącznie zmieniany 1 raz.

Spawanie plastików PP/ABS/PP-EPDM
Spawanie metodą TIG ALU itp....
Naprawa i montaż dogrzewaczy/pełnych ogrzewań postojowych (webasto,ebersprecher)

Awatar użytkownika
Mac_Abra
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Mac_Abra » czw paź 23, 2008 18:51

Wielkie dzięki jeszcze raz za poradę, niedawno "zanabyłem drogą kupna" Girlingi 256mm 4x100 z Passat B3 (2.0 GT) - cały komplecik, zaciski, zwrotnice, nawet tarcze gratis :P i z tego co się zdążyłem dowiedzieć, nie powinno być większych problemów z zamianą... Chyba że o czymś nie wiem? :crazy:

I tak operację przeprowadzę dopiero po zimie, zwłaszcza, że opony zimówki mam na felgach 13tkach :helm: więc bym sobie strzelił w nogę montując teraz hamulce. A że czasu będzie sporo, to zamierzam hamulce przygotować spokojnie na tip-top.

Acha, nieco wcześniej wyrwałem również tylną belkę od GT, także tarczki będą na obydwu ośkach :]

Obrazek
Operejszyn Golf II 1.3 NZ -> 3F "GT" in progresss

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”