Swap RP -> PB co powinienem wiedziec?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- zajac
- Forumowy spamer :)

- Kontakt:
Swap RP -> PB co powinienem wiedziec?
moze ktos mi pomoze
bede robil swapa z rp na pb i mam pare pytan
czy polosie i przeguby sa takie same w RP i PB ??
czym sie rozni wiazka elektryczna bo tego sie najbardziej obawiam ze nie poradze sobie z kabelkami, moze ktos wie ktore dokladnie przewody ze skrzynki trzeba wyjac i wlozyc od PB
tez sie zastanawiam czy alternator, rozrusznik i pompy paliwa sa takie same
czym sie rozni wiazka elektryczna bo tego sie najbardziej obawiam ze nie poradze sobie z kabelkami, moze ktos wie ktore dokladnie przewody ze skrzynki trzeba wyjac i wlozyc od PB
Ostatnio zmieniony ndz lip 06, 2008 21:18 przez zajac, łącznie zmieniany 1 raz.
Moje mark 4 http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=251704&start=0
NARZĘDZIA I SPRZĘT WARSZTATOWY - SPRZEDAŻ
Pomoc prawna - ubezpieczenia
Ubezpieczenia PZU OC, AC, NNW, Pakiety - Tanio
do swapu napewno przyda Ci się ETKA-AUTODATA ETOS wiec najpierw zgromadź potrzebne materiały -przejrzyj je ,jak czegoś nie znajdziesz w tych materjałach to wtedy zadawaj pytania .Jeśli tego nie zrobisz co chwila bedziesz zakładał nowy post a co to a co tam to-sam bym najpierw opracowac na podstawie dokumentacji swoj swap niz czekac az cos ktos mi odpisze na forum.To taka moja rada z głebi serca a nie złośliwoś ,nie chciał bym żebyć to tak odebrał.Pozdrawiam i powodzenia przy przeszczepie
Linki do wyżej wymienionych programów sa dostepne na forum.
Linki do wyżej wymienionych programów sa dostepne na forum.
Ostatnio zmieniony ndz lip 06, 2008 21:54 przez Fahoo, łącznie zmieniany 1 raz.
-
bugalon
- V.I.P.

- Kontakt:
Re: Swap RP -> PB co powinienem wiedziec?
Półosie i przeguby takie same (o ile to RP w GT specjal lub GT ze skrzynia na flansze 100)zajac pisze:moze ktos mi pomoze
Wiązki różnią się znacznie, ale jesli auta są z tego samego rocznika (ewentualnie z lat w ktorych szly te same skrzynki) to wypinasz jedną wiązkę, wpinasz drugą, zmieniasz przekaxniki i dziala
Alternator i rozrusznik pasują.
Pompe paliwa musisz wymienić na tą z PFa bo ma wyższe cisnienie robocze.
Pozdrawiam
Bugalon
Mk2 syncro 1.8 16V T - GT2871R - składa sie :)
Mk3 Variant TDI 1.9 AFN na pokladzie
Bugalon
-
bugalon
- V.I.P.

- Kontakt:
Nie bardzo, czujniki halla się różnią również. Działać będzie, ale nie tak jak trzeba.sas_gti pisze:ale możnaby zaślepić sterowanie podciśnieniem i spokojnie użyc aprat z RPka.
Oba mają halla, i różnią się tylko tym siłownikiem do wyprzedzenia/opóźnienia zapłonu. PF tego nie potrzebuje wiec podcisnienie można odłaćzyc i w/g mnie będzie ok.
Pozdrawiam
Bugalon
Bugalon
- sas_gti
- Mistrz KieroVWnicy

- Kontakt:
no ale czemu?
różnią się tylko budową bo ten jeden jest mocowany na ruchomej płytce poruszanej wlasnie tym siłownikiem a ten z PF nie. Sam hall jest taki sam, mocowanie jest tylko inne. Wirnik jest taki sam, z taką samą podziałką, a hall ma przeciez tylko odczytywać położenie tego wirnika. Upieram sie ze po wsadzeniu aparatu z RPka do PFa ten drugi bedzie działać i odwrotnie też.
różnią się tylko budową bo ten jeden jest mocowany na ruchomej płytce poruszanej wlasnie tym siłownikiem a ten z PF nie. Sam hall jest taki sam, mocowanie jest tylko inne. Wirnik jest taki sam, z taką samą podziałką, a hall ma przeciez tylko odczytywać położenie tego wirnika. Upieram sie ze po wsadzeniu aparatu z RPka do PFa ten drugi bedzie działać i odwrotnie też.
- zajac
- Forumowy spamer :)

- Kontakt:
sas_gti mam nadzieje ze sie nie mylisz bo inaczej bedzie lipa jak nie bedzie pasowac i jezdzic
czekam na inne opinie i doswiadczenia
czekam na inne opinie i doswiadczenia
Moje mark 4 http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=251704&start=0
- sas_gti
- Mistrz KieroVWnicy

- Kontakt:
no ja różnić w ich budowie nie widzę takich żeby nie można było zastosować aparatu z RP w PF. Odwrotnie nie da rady, bo w RP jest potrzebny dodatkowy siłownik od wyprzedzenia kąta zapłonu a aparat z PFa go nie ma.
Ale i tak nic nie ruzykujesz, jak kupisz caly motor to kupno aparatu oryginalnego takiego jak przewidziano to jakieś 100 zł. Musisz sie liczyć z jakimiś drobnymi nieprzewidzianymi wydatkami.
Ale i tak nic nie ruzykujesz, jak kupisz caly motor to kupno aparatu oryginalnego takiego jak przewidziano to jakieś 100 zł. Musisz sie liczyć z jakimiś drobnymi nieprzewidzianymi wydatkami.