Zacięta manetka wycieraczek

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
herflik95
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Zacięta manetka wycieraczek

Post autor: herflik95 » pn lip 14, 2008 13:11

Witam mam problem w golfiku z manetką wycieraczek tj. ostatnio podczas duzego deszczu przelączylem wycieraczki na II bieg a potem juz sie ich nie dalo wylączyć. Wycieraczki mozna przelączyć na I bieg ale na pozycje 0 się nieda tak samo jak na czasowe. pozycja spryskiwacza działa tak jak i tylna wycieraczka. I tu pojawia się pytanie czy coś sie w manetce zacieło i da się to naprawić czy trzeba zmieniać manetke, jezeli wymiana to tylko tej odwycieraczek czy wycieraczki i kierunki są zesobą zespolone???? i jeszcze kwestia tego ze mam kiere z poduszką i nie wiem jak ja zdjąć zeby poduchy nie uszkodzić

djmatys
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: djmatys » pn lip 14, 2008 17:03

manetka wycieraczek jest skręcona z kierunkami, ale rozkreca się to przy demontażu.

Sam nie ściągałem jeszcze kierownicy z poduchą wiec nie doradze nic mądrego...

Co do samej manetki to mogła jak najbardziej sie zaciąć (jakis brud, smar itp..) Zdejmij, wyczyść i zobacz...

Jak masz jakiegos znajomego mechanika to pewnie za piwo sciągnie Ci poduche... w razie czego zawsze jego wina :green_fuck:

Awatar użytkownika
herflik95
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: herflik95 » wt lip 15, 2008 08:18

Byłem u swojego mechanika i powiedział ze może mi zrobić to za 2 tygodnie bo jest poprostu zawalony robotą i mnie nie wciśnie w kolejke. Jak mi zaczoł tłumaczyć jak to trzeba zrobić to zrozumiałem tylko ze trzeba akum odłączyć a potem jakieś sróby odkręcić i poduszka jest wyjęta ale ile w tym prawdy to nie wiem

gopiter
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: gopiter » wt lip 15, 2008 08:59

Tutaj masz jak wyjac poduche...http://www.vwgolf.pl/?page_id=204

Było MK3 - obecnie w trakcie poszukiwań następcy...

Awatar użytkownika
herflik95
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: herflik95 » wt lip 15, 2008 09:08

gopiter, dzięki, jeden problem z głowy. Teraz kwestia tej nieszczęsnej manetki i co się z nią stało ze nie powraca do pozycji 0. Czy są tam jakieś blaszki - spręzynki które mogły by zablokować cziałanie manetki???

gopiter
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: gopiter » wt lip 15, 2008 09:11

jak wyjmiesz manetki bedziesz wszystko widzial.Tak to ciezko zgadnac co sie stalo.

Awatar użytkownika
herflik95
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: herflik95 » wt lip 15, 2008 09:16

gopiter, ok a czy może orientujesz się czy jest możliwość zakupu samej manetki wycieraczek??? czy jak już to kupować razem z kierunkami w razie jak nie da się zrobić tej manetki

gopiter
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: gopiter » wt lip 15, 2008 09:32

Niestety tu Ci nie pomoge bo nigdy nie mialem potrzeby tego rozbierac ale mysle ze raczej to jest komplet wycieraczki+kierunki ale moge sie mylic bo tak jak mowie nigdy tym sie nie interesowalem.

djmatys
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: djmatys » wt lip 15, 2008 18:51

wycieraczki sa osobno, kierunki tez :) koszt uzywanej ok 50zl wiec nie taki tani interes.... tam są plastokowe zapadki takie, mogło cos tam sie zablokowac i stąd te problemy...

Awatar użytkownika
herflik95
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: herflik95 » wt lip 15, 2008 21:10

problem jest rozwiązany. powodem zacięcia manetki były styki pod nią na sprężynkach które się powykrzywiały i nie było sensu się bawić w naprawę. Kupiłem używkę za 30 PLN i wszystko działa

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”