Uderzenie przy energicznym przyspieszaniu
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Uderzenie przy energicznym przyspieszaniu
Witam
Dzisiaj w mojej Jettce 1.8 GX automat pojawił się problem. Otóż przy gwałtownym wciśnięciu pedału przyspieszania słychać i czuć uderzenie z przodu. Przy delikatnym wciśnięciu pedału przyspieszania zjawisko nie występuje. Może ktoś wie coś się dzieje? Wczoraj tego nie było. Olej w skrzyni jest, sprawdzałem przy odpalonym silniku, biegi skrzynia wrzuca normalnie tak jak wrzucała bez szarpnięcia, praktycznie nie wyczuwalnie. Może coś z zawieszeniem? Ale jak jadę po dołach to z przodu cisza. Przeguby?
pzdr
Dzisiaj w mojej Jettce 1.8 GX automat pojawił się problem. Otóż przy gwałtownym wciśnięciu pedału przyspieszania słychać i czuć uderzenie z przodu. Przy delikatnym wciśnięciu pedału przyspieszania zjawisko nie występuje. Może ktoś wie coś się dzieje? Wczoraj tego nie było. Olej w skrzyni jest, sprawdzałem przy odpalonym silniku, biegi skrzynia wrzuca normalnie tak jak wrzucała bez szarpnięcia, praktycznie nie wyczuwalnie. Może coś z zawieszeniem? Ale jak jadę po dołach to z przodu cisza. Przeguby?
pzdr
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=130709&postdays=0&postorder=asc&start=0
Przy skręcaniu cisza, nic nie stuka ani w prawo, ani w lewo.... poduszkę sprawdzę dzisiaj. Aha zapomniałem dodać, na wstecznym tego nie ma.
pzdr
pzdr
Ostatnio zmieniony pn lip 14, 2008 09:21 przez nerlst, łącznie zmieniany 2 razy.
- Dedi_S
- Użytkownik
- Kontakt:
Miałem nie dawno identycznie. Jednak to co znalazłem to mnie przeraziło. Miałem taki głuchy metaliczny dźwięk jakby mi ktoś małym młotkiem uderzał w jakąś część z przodu. Właśnie przy gwałtowniejszym ruszeniu. Ponad 3 godziny szukałem usterki i okazało się że jedna ze śrub kołyski nie trzymała. Ta od strony lewego koła zaraz obok poduszki skrzyni. Wkręca się ją do podłużnicy, a w niej jest taki metalowy prostokąt zabezpieczony zawleczko-nakładką. Właśnie ona mi skorodowała. Posprawdzaj wszystkie śruby od kołyski lub sanek jak niektórzy to nazywają (spróbuj dociągnąć). Z tego co wiem to taki efekt też możesz mieć jak łożysko Mc Persona jest wybite.
Zanim coś napiszesz i doradzisz to pomyśl bo możesz innych narazić na koszty.
- kamien11985
- Użytkownik
- Kontakt:
Przy hamowaniu zjawisko nie występuje. Obadałem poduszki silnika, przy skrzyni i z przodu silnika wszystko sztywne, ale wydaje mi się, że poduszka obok kolektora wydechowego ma luz. Dodaje fotki tej poduszki, tą gumową podkładką zaznaczoną strzałką można obracać, nie wiem czy powinna się ona obracać. Dodam, że zjawisko występuje do 30km/h, od 30km/h jak szybko wcisnę pedał przyspieszana uderzenia raczej nie ma, lub jest mniej wyczuwalne. Mam nadzieję, że to jest przyczyna, muszę uporać się z tym do piątku, bo w sobotę wyjeżdżam w dłuższą trasę.
pzdr
[ Dodano: 14 Lip 2008 22:52 ]
No i problem chyba rozwiązany, tzn. przynajmniej znam przyczynę. Poduszki są oki, ale prawdopodobnie pękła śruba mocująca przednią poduszką, sprawdziłem to tak: zaciągnąłem mocno ręczny wrzuciłem D i energicznie naciskałem pedał przyspieszania druga osoba, patrzyła co się dzieje z silnikiem, okazało się, że silnik w ogóle nie trzyma się na przedniej poduszce, wyginał się do tyłu, poduszka zostawał na miejscu, a mocowanie i śruba podnosiły się do góry. To by wyjaśniało dlaczego stuka tylko przy ruszaniu do przodu. Jutro wymienię śrubę i powinno być oki. Dzięki wszystkim za zainteresowanie.
pzdr
[ Dodano: 15 Lip 2008 21:19 ]
Jednak poducha rozwalona, dzisiaj wymieniłem, trochę się namęczyłem bo pierwszy raz, teraz można bez problemu przyspieszać.
Dzięki pzdr
pzdr
[ Dodano: 14 Lip 2008 22:52 ]
No i problem chyba rozwiązany, tzn. przynajmniej znam przyczynę. Poduszki są oki, ale prawdopodobnie pękła śruba mocująca przednią poduszką, sprawdziłem to tak: zaciągnąłem mocno ręczny wrzuciłem D i energicznie naciskałem pedał przyspieszania druga osoba, patrzyła co się dzieje z silnikiem, okazało się, że silnik w ogóle nie trzyma się na przedniej poduszce, wyginał się do tyłu, poduszka zostawał na miejscu, a mocowanie i śruba podnosiły się do góry. To by wyjaśniało dlaczego stuka tylko przy ruszaniu do przodu. Jutro wymienię śrubę i powinno być oki. Dzięki wszystkim za zainteresowanie.
pzdr
[ Dodano: 15 Lip 2008 21:19 ]
Jednak poducha rozwalona, dzisiaj wymieniłem, trochę się namęczyłem bo pierwszy raz, teraz można bez problemu przyspieszać.
Dzięki pzdr
Ostatnio zmieniony wt lip 15, 2008 21:20 przez nerlst, łącznie zmieniany 1 raz.