rozrząd - zakleszczone koło pasowe, wyciek oleju z rozrządu.

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

marcinicho
Nowicjusz
Nowicjusz

rozrząd - zakleszczone koło pasowe, wyciek oleju z rozrządu.

Post autor: marcinicho » pn lip 14, 2008 00:12

Cześć,

Dziś rano zabrałem się za naprawę rozrządu. Na oko widać, że z rozrządu wycieka olej i pasek grozi pęknięciem. Cel był taki:
1. Zlokalizować źródło wycieku - (wałek rozrządu - chyba)
2. uszczelnić miejsce wycieku
3. wymienić pasek rozrządu
4. wymienić paski klinowe
Nic z tego nie wyszło z powodu problemu ze zdjęciem koła pasowego. Poprzedni właściciel zniszczył śruby mocujące koło pasowe, w taki sposób że nie mam możliwości odkręcić tego 'cuda'. Sprawę komplikuje dodatkowo fakt, że jestem w tym temacie kompletnie 'zielony' uzbrojony jedynie w instrukcję naprawy, oraz informacje zebrane z tego forum.

Po całym dniu 'gmerania' przy kole pasowym dałem sobie spokój i postanowiłem oddać swoje autko w ręce mechanika.

Pytanie:
Czy moglibyście mi polecić dobrego i taniego mechanika w trójmieście (lub bliskich okolicach)?
Chciałbym przyglądać się naprawie aby samemu obejrzeć jak to jest zrobione, znacie warsztat w którym pozwalają się 'sępić' na ręce? :bigok:
Może ktoś z forumowiczów, który ma warsztat/garaż z kanałem w trójmieście mógłby mi pomóc (oczywiście za odpowiednią opłatą - wiadomo)?

Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Panie Boże, lubiłem dżem truskawkowy
I ciemną słodycz kobiecego ciała.
Jak też wódkę mrożoną…

jackyz
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: jackyz » pn lip 14, 2008 01:37

Wiem że jedynym ze sposobów odkręcenia tak zniszczonych śrub jest tzw ruski klucz czyli młotek i przecinak.Mechanik napewno te śruby tak wykręci,i w ten sposób nic nie uszkodzi.Da nowe śruby i będzie ok.

Jacek

Awatar użytkownika
Neoarti
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Neoarti » pn lip 14, 2008 08:12

jeśli sruby sa na imbus to wbij w śrube klucz gwiazdkowy i na pewno je odkręcisz

NordGlass Diamentowe szyby samochodowe, jak masz problem z szybą wal śmiało na PW :)

marcinicho
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: marcinicho » pn lip 14, 2008 09:35

Wydaje mi się, że poprzedni właściciel tak właśnie zrobił - wbił klucz gwiazdkowy w imbus. Dlatego tak to jest zniszczone. Niestety - 'szatańska oszczędność' kazała mu wkręcić te zniszczone śruby z powrotem. :satan:

Tutaj mogłoby pomóc wbicie.. większej gwiazdki. Próbowałem.
Przy każdym uderzeniu młotkiem gwiazdka sprężynuje i odskakuje. Może potrzebuję większego młotka - nie wiem. Niestety nie posiadam różnych narzędzi dlatego chyba dam sobie z tym spokój i zawiozę autko do mechanika. :panna:

Jak też wódkę mrożoną…

Awatar użytkownika
Neoarti
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Neoarti » pn lip 14, 2008 09:48

weź większy młotek i na pewno wbijesz gwiazdkę i odkręcisz śruby ten sposób zawsze działa :)

NordGlass Diamentowe szyby samochodowe, jak masz problem z szybą wal śmiało na PW :)

marcinicho
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: marcinicho » sob lip 19, 2008 12:38

Zawiozłem autko do mechanika. Koszt zmiany paska rozrządu, i założenia simerringów (wał korbowy i wałek rozrządu) wyniósł mnie 250 zł + części.
Silnik gładko pracuje (poprzedni właściciel chyba kiepsko ustawił ten rozrząd), jestem zadowolony.

PS. W każdym razie dzięki za rady, widzę że na tym forum można liczyć na pełne wsparcie i pomoc. Pozdrawiam

Jak też wódkę mrożoną…

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”