jaka jest różnica w cylinderkach hamulcowych

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
paww18
Sprzedawca
Sprzedawca

jaka jest różnica w cylinderkach hamulcowych

Post autor: paww18 » sob lip 12, 2008 20:09

Witam, mam pytanie odnosnie cylinderków hamulcowych.

JAka jest roznica w dzialaniu tloczka hamulcowego o srednicy 15,87 17,46 a 19.06 znalazlem w etce dla mojego rocznika az 3 typy clinderkow hamulcowych na tylna oś (mam bebny z tylu).
Czy wiekszy cylinderek powoduje wzrost skutecznosci hamulcow ? Pewnie calosc musi wspolgrac z odpowiednia pompa hamulcowa (wydajnosc tloczenia) Jak to wyglada, prosze o opinie kolegow ktorzy znaja sie na temacie ;)
Ostatnio zmieniony sob lip 12, 2008 20:34 przez paww18, łącznie zmieniany 2 razy.

[img]http://img530.imageshack.us/img530/6396/forum2lv0.jpg[/img]
------
ORYGINALNE części i akcesoria do VW !! Zapytaj na priv, ceny niższe niż w ASO !!!!

Awatar użytkownika
sas_gti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: sas_gti » ndz lip 13, 2008 15:22

do bębnów wystarczy ta najmniejsza.
Jak dasz za dużą to skok pedału sie zmiejszy.
aha i nie są to tłoczki hamlulcowe (tak zwykło się nawyząc tłoczek w zacisku) tylko tłoczek/ tlok pompy hamulcowej
pzdr Kuba Sas

[ Dodano: Nie Lip 13, 2008 15:24 ]
logicznie by bylo jakby do bebnow szla ta najmnijsza, do tarcz 256 ta srednia a ta najwieksza do tarcz 280 (wiaze sie to z pojemnsocia ukladu hamulcowego)
Ale nie wykluczam ze stosuje sie tez mnijesze pompy w większych hamulcach i tez dziala .

Awatar użytkownika
paww18
Sprzedawca
Sprzedawca

Post autor: paww18 » ndz lip 13, 2008 17:30

Mi chodzi o cylinderek - ten ktory rozpiera szczeki hamulcowe w bebnach.
Zastanawia mnie fakt, dlaczego w etce dla mojego motor (ADD) są 2 rozmiary tłoczków (cylinderków) dla hamulcow bebnowych. Jeden jest 15 a drugi 17. Ten trzeci najwiekszy byl montowany przy silnikach 2.0l. Niedawno kupilem nowy cylinderek i okazalo sie, ze jest on mniejszy niz ten - zamontowany przy drugim kole. Jutro ide kupic nowe i zastanawiam sie jakie kupic, aby bylo dobrze. Pompe mam standardową - jaka byla montowana dla silnika 1.8

pozdr. Paweł
Ostatnio zmieniony ndz lip 13, 2008 17:33 przez paww18, łącznie zmieniany 1 raz.

------
ORYGINALNE części i akcesoria do VW !! Zapytaj na priv, ceny niższe niż w ASO !!!!

jaszczur
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: jaszczur » ndz lip 13, 2008 20:36

paww18 pisze:Zastanawia mnie fakt, dlaczego w etce dla mojego motor (ADD) są 2 rozmiary tłoczków (cylinderków) dla hamulcow bebnowych
bo są 2 rodzaje bębnów hamulcowych tez(rozmiary)jeden ok 49 mm dokładnie nie pamiętam 2 ok 51 mm,te51 mm szły do roku 95 lipiec dokladnie

Awatar użytkownika
paww18
Sprzedawca
Sprzedawca

Post autor: paww18 » ndz lip 13, 2008 21:13

moj gofer to lipiec 96 a beben mierzylem zwykla metrowka to niby ma 200mm.

------

Awatar użytkownika
sas_gti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: sas_gti » pn lip 14, 2008 10:37

a widisz to ja nie sprawdzajac średnic myśałem że mówisz o tłoku pompy ham.
To sorka.
bębny są 180 (rzadko) i 200mm

palio

Post autor: palio » pn lip 14, 2008 21:46

Witam!

I ja mam pytanie do tematu cylinderków gdyż w dniu dzisiejszym oddałem auto do serwisu dając przy tym części które sam zakupiłem i jak się okazało przy wymianie cylinderek który był założony w aucie to 17' a ja dostarczyłem 19' i taki cylinderek po obu stronach tylnej osi został założony. Serwis poinformował mnie o tym fakcie, ze założyli to co im dałem i że może tył lepiej łapać. Teraz pytanie, jaki powinien być cylinderek w moim aucie (17, czy 19?) i jak wpływa na bezpieczeństwo założenie cylindra o większej średnicy niż była wcześniej?

Model autka, VW Golf III '97 1.9 D (silnik 1Y) 5 drzwi.

Gdzie mogę sprawdzić jaki rodzaj cylindra powinien być założony w tym modelu?

Awatar użytkownika
paww18
Sprzedawca
Sprzedawca

Post autor: paww18 » pn lip 14, 2008 23:42

szukalem w etce i powiem Ci szczerze ze nie pisze jaki powinien byc cylinderek. Tak samo jak do mojego są 3 rozmiary cylinderkow. Ja dzis kupilem i zalozyl mi mechanik 19tke.

Jesli chodzi o mocniejsze lapanie tylu no to prosta sprawa, trzeba uwazac zeby Ci tylu nie zarzucilo na sliskim bo bedzie kolowrotek ;) ale generalnie nie wierze zeby heble tak mocne az byly.

U mnie dzis w koncu mam dobre hamulce (bede testowal).
Kupilem i zalozylismy nowe cylinderki 19tki, nowe szczeki hamulcowe. Do tego musialem kupic nowy czop tylnej belki bo stary byl krzywy :/
Puki co heble są w koncu okej. BEde testowal i patrzyl co sie dzieje ;)

------

palio

Post autor: palio » wt lip 15, 2008 14:38

A jakiej marki masz cylinderki?

Ja też wymieniałem na cylinderki Krafta do tego szczęki Bosch i linka hamulcowa plus przewody i powiem Ci czuć różnicę, no ale nic dziwnego skoro po odkręceniu bębna okazało się że jedna szczeka jest pęknięta i w ogóle wszystkie szczeki już mocno sfatygowane były. Do tego doszła wymiana wężyków bo stare juz napęczniały. Może wpływ na siłe chamowania i odczuwalny efekt miała własnie też ta różnica w średnicy były 17 a teraz mnam 19. Ech, dopiero zacząłem swoja przygode z Golfem więc zobaczymy w praniu jak to bedzie.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”