z 55kw na 65kw
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- Kuba Golf mk3
- Użytkownik

- Auto: Mk3
- Silnik: ABS
- Kontakt:
z 55kw na 65kw
Witam! Przymierzam sie do remontu silniczka w moim mk3 1.8, 75PS, 55kw (AAM), przy okazji jak wszystko bedzie rozebrane moglbym go troche "podkrecic" na mocy???????????????
Jak mozecie to wymiencie mi elementy silnika ktore musialbym zamienic czy przerobic po to zebym mogl uzyskac moc 90 KM lub nieco wieksza, ale zeby to wytrzymal. Z gory dzieki za pomoc!
Jak mozecie to wymiencie mi elementy silnika ktore musialbym zamienic czy przerobic po to zebym mogl uzyskac moc 90 KM lub nieco wieksza, ale zeby to wytrzymal. Z gory dzieki za pomoc!
VWVWVWVWVWVWVW---MOJA TRÓJECZKA---VWVWVWVWVWVW
viewtopic.php?f=88&t=127716&start=462" onclick="window.open(this.href);return false;
viewtopic.php?f=88&t=127716&start=462" onclick="window.open(this.href);return false;
- Kuba Golf mk3
- Użytkownik

- Kontakt:
Szukalem i nie moge znalezc, dlatego zalozylem nowy temat.
- sas_gti
- Mistrz KieroVWnicy

- Kontakt:
wydaje mi się że najprosztsze było by założenie głowicy od RP z golfa 2 (90KM) który też jest na monowtrysku bądź od PF/PB. Te ostatnie są co prawda na digifancie ale w samej głowicy większych różnic nie ma. I teraz albo założyć do tego twój stary kolektor i reszte i niech dalej lata na monowtrysku albo pokusić sie o przełożenie digifanta i założyc także kolektory z gti.
Taka głowica ma przewagę na twoją dotychczasową w postaci większych zaworów i innego wałka.
Swoją głowicę sprzedasz na allegro za 100-200 zł.
W twoim dłubac się nie opłaca. Wyremontuj tylko dół, do tego kup drugą głowicę (j.w) tylko najlepiej niech sie ktos jeszcze wypowie czy aby na pewno podpasuje, bo mi sie wydaje ze powinno ale moze o czymś nie pomyślałem.
Jak założysz głowcę z gti + digifant to masz gwarantowane te 105-110 KM a jak ją lekko dłubniesz to będzie te 115 KM.
pzdr qba
[ Dodano: Pią Lip 11, 2008 19:20 ]
a forum speed już dawno przestało spełniać swoje zadanie. Skoro na każdy temat odp brzmi "było" to należy może dział "speed" zamknąć na kłódeczkę bo aż żal dupę ściska jak sie czyta jakiś temat a tam 9 na 10 postów dotyczy wszystkiego tylko nie tematu
Po prostu traci się tam czas. Jest tam paru ludzi którzy coś wiedzą ale już dawno odechciało im się pomagać...
Taka głowica ma przewagę na twoją dotychczasową w postaci większych zaworów i innego wałka.
Swoją głowicę sprzedasz na allegro za 100-200 zł.
W twoim dłubac się nie opłaca. Wyremontuj tylko dół, do tego kup drugą głowicę (j.w) tylko najlepiej niech sie ktos jeszcze wypowie czy aby na pewno podpasuje, bo mi sie wydaje ze powinno ale moze o czymś nie pomyślałem.
Jak założysz głowcę z gti + digifant to masz gwarantowane te 105-110 KM a jak ją lekko dłubniesz to będzie te 115 KM.
pzdr qba
[ Dodano: Pią Lip 11, 2008 19:20 ]
a forum speed już dawno przestało spełniać swoje zadanie. Skoro na każdy temat odp brzmi "było" to należy może dział "speed" zamknąć na kłódeczkę bo aż żal dupę ściska jak sie czyta jakiś temat a tam 9 na 10 postów dotyczy wszystkiego tylko nie tematu
Ostatnio zmieniony pt lip 11, 2008 19:22 przez sas_gti, łącznie zmieniany 1 raz.
- Kuba Golf mk3
- Użytkownik

- Kontakt:
sas_gti, da rade wykrzesac 115 kucykow z niego?? ale chyba dlugo nie pojezdzi co?
jakie sa mniej wiecej koszty takiej imprezy??
- Kuba Golf mk3
- Użytkownik

- Kontakt:
nie czaje co to jest ten digifant 
- Kuba Golf mk3
- Użytkownik

- Kontakt:
dziejo, sas_gti, wielkie dzieki! napewno sie jeszcze odezwe w temacie.
- sas_gti
- Mistrz KieroVWnicy

- Kontakt:
nie ma powodów żeby tak było. Musisz wiedziec ze "dół" silników 1,8 jest taki a rożnice tkwią w "górze". Wiec wymieniasz gore i w ten sposób powstaje totalnie inny motor.Kuba Golf mk3 pisze:ale chyba dlugo nie pojezdzi co?
Bedzie to normalny motor GTI. Koszt głowicy to około 200-300 zł.
A potem chciales to jeszcze remontować to chyba koszta takiej operacji znasz.
Jesli chodzi o przelozenie wtrysku wielopkt digifant to mozliwe ze w takiej opcji najtaniej bedzie kupic caly motor z mk2 gti 1,8 8v i przelozyc z niego glowice z kolektorami, oraz komputer z resztą. To mozna sotadćza 500-1500 złw zależnosci od stanu.
Tak przeroniony silnik nie bedzie niczym przypominal twojego AAM a nie bedzie sie rożnil mechanicznie od prawdziwego gti wiec nie ma powodow zeby jego zuzycie postępowało szybciej.
Ostatnio zmieniony sob lip 12, 2008 13:20 przez sas_gti, łącznie zmieniany 1 raz.
- Kuba Golf mk3
- Użytkownik

- Kontakt:
sas_gti, a moge wlozyc silnik z mk2 1.8 16V?????? mocowania silnikow sa takie same czy trzeba robic nowe?? Poprostu swap 
-
bugalon
- V.I.P.

- Kontakt:
Czekajcie chlopaki bo troche namieszaliscie w temacie i trzeba niektóre rzeczy sprostować.
1. Doły silników 1.8 wcale nie są takie same (np taki AAM różni się tłokami od ABSa) Odpowiednio w pierwszym stopien sprezania 9:1 w drugim 10:1 (a komora w glowicy jest taka sama). Różnice nie dotyczyły również tylko głowic z osprzętem ale i sterowania (elektronika)
2. Głowice od PF/PB i RP/ABS/AAM różnią się znacznie. Chociażby głowica PF/PB ma gniazda na wtryskiwacze a ta z RP ich nie ma (różnice w zaworach pomijam bo to szczegol).
4. Nierealne jest zrobienie z AAMa 110 koni na glowicy z GTI ze względu na stopień sprężania. Na pewno można uzyskać z RP 100 koni+ po zmianie głowicy na taką z g60 (przykładem są wykresy borysa z hamowni)
5. Dział speed jest cały czas najbardziej kompetentnym źródłem wiedzy na temat przeróbek i podnoszenia mocy silników na tym forum. Apeluję tylko do ludzi którzy chcą z niego skorzystać - poświęćcie chwilę czasu na zabawę z wyszukiwarką zanim o coś zapytacie (dziejo podał najlepszy przykład odpowiedzi na stwierdzenie "nic nie znalazłem"). W ten sposób szanować będziecie czas kogos, kto wie znacznie więcej od Was i może Wam pomóc w rozwiązaniu problemów.
6. Wszystko co zawarłem w punktach od 1-4 znajduje się w szukajce. Poświęciłem swój czas po raz kolejny na ten sam problem zamiast iść z żoną na spacer. Jak myślicie za któym razem się zirytuję widząc to samo pytanie ?
1. Doły silników 1.8 wcale nie są takie same (np taki AAM różni się tłokami od ABSa) Odpowiednio w pierwszym stopien sprezania 9:1 w drugim 10:1 (a komora w glowicy jest taka sama). Różnice nie dotyczyły również tylko głowic z osprzętem ale i sterowania (elektronika)
2. Głowice od PF/PB i RP/ABS/AAM różnią się znacznie. Chociażby głowica PF/PB ma gniazda na wtryskiwacze a ta z RP ich nie ma (różnice w zaworach pomijam bo to szczegol).
4. Nierealne jest zrobienie z AAMa 110 koni na glowicy z GTI ze względu na stopień sprężania. Na pewno można uzyskać z RP 100 koni+ po zmianie głowicy na taką z g60 (przykładem są wykresy borysa z hamowni)
5. Dział speed jest cały czas najbardziej kompetentnym źródłem wiedzy na temat przeróbek i podnoszenia mocy silników na tym forum. Apeluję tylko do ludzi którzy chcą z niego skorzystać - poświęćcie chwilę czasu na zabawę z wyszukiwarką zanim o coś zapytacie (dziejo podał najlepszy przykład odpowiedzi na stwierdzenie "nic nie znalazłem"). W ten sposób szanować będziecie czas kogos, kto wie znacznie więcej od Was i może Wam pomóc w rozwiązaniu problemów.
6. Wszystko co zawarłem w punktach od 1-4 znajduje się w szukajce. Poświęciłem swój czas po raz kolejny na ten sam problem zamiast iść z żoną na spacer. Jak myślicie za któym razem się zirytuję widząc to samo pytanie ?
Pozdrawiam
Bugalon
Mk2 syncro 1.8 16V T - GT2871R - składa sie :)
Mk3 Variant TDI 1.9 AFN na pokladzie
Bugalon
Mk2 syncro 1.8 16V T - GT2871R - składa sie :)
Mk3 Variant TDI 1.9 AFN na pokladzie
- sas_gti
- Mistrz KieroVWnicy

- Kontakt:
masz racje o paru rzeczach zapomnialem
jednak AAM ma stopien raptem 9,5 a PF 10, różnica niewielka
Jesli by montać samą głowcę z PF to mozna zaślepic miejsca na wtryski a zalozyc stary kolektor od AAM i niech dalej lata na monowtrysku. Sadze ze roznica w stopniu srezania rzędu 0,5 to niewiele.
Montaz glowicy z PFa i przerobka potem silnika na digi faktycznie chyba mija sie z celme bo caly motor PF dostaniemy w niezłej cenie.
Sadze ze AAM z glowica od PF tez mialby nadal swoje 9,5 i sadze ze tez by jechał.
Idę na spacer
pozdraVWiam
jednak AAM ma stopien raptem 9,5 a PF 10, różnica niewielka
Jesli by montać samą głowcę z PF to mozna zaślepic miejsca na wtryski a zalozyc stary kolektor od AAM i niech dalej lata na monowtrysku. Sadze ze roznica w stopniu srezania rzędu 0,5 to niewiele.
Montaz glowicy z PFa i przerobka potem silnika na digi faktycznie chyba mija sie z celme bo caly motor PF dostaniemy w niezłej cenie.
no zgoda, RPek z glowica od PG ma nadal sprezanie 9 i jedak jedzie z glowcią od PG o nieo lepiej.bugalon pisze:Na pewno można uzyskać z RP 100 koni+ po zmianie głowicy na taką z g60 (przykładem są wykresy borysa z hamowni)
Sadze ze AAM z glowica od PF tez mialby nadal swoje 9,5 i sadze ze tez by jechał.
Idę na spacer