szyba otwiera się podczas otwierania centralnego zamka
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
marqiz
szyba otwiera się podczas otwierania centralnego zamka
Witam,
mam problem z szybą w drzwiach pasażera, po wymianie podnośnika (prowadnice i silnik) szyba przy otwieraniu centralnego zamka opuszcza się na ok 10cm.
podczas zamykania nie mam problemu szyby się domykają
dodatkowo nie działa automatyczne zamykanie tejże szyby tzn nie zamyka się po jednokrotnym naciśnięciu przycisku, trzeba trzymać przycisk wciśnięty przez cały czas jak szyba się zamyka
mam problem z szybą w drzwiach pasażera, po wymianie podnośnika (prowadnice i silnik) szyba przy otwieraniu centralnego zamka opuszcza się na ok 10cm.
podczas zamykania nie mam problemu szyby się domykają
dodatkowo nie działa automatyczne zamykanie tejże szyby tzn nie zamyka się po jednokrotnym naciśnięciu przycisku, trzeba trzymać przycisk wciśnięty przez cały czas jak szyba się zamyka
Ostatnio zmieniony sob lip 12, 2008 08:45 przez marqiz, łącznie zmieniany 1 raz.
-
gopiter
- Gadatliwa bestia

- Kontakt:
Re: szyba otwiera się podczas otwierania centralnego zamka
To chyba akurat normalne z tego co wiem automatycznie zamyka sie tylko szyba kierowcy (przynajmniej w modulach starszego typu tak jak u mnie).marqiz pisze:nie działa automatyczne zamykanie tejże szyby tzn nie zamyka się po jednokrotnym naciśnięciu przycisku, trzeba trzymać przycisk wciśnięty przez cały czas jak szyba się zamyka
Było MK3 - obecnie w trakcie poszukiwań następcy...
-
marqiz
-
gopiter
- Gadatliwa bestia

- Kontakt:
Nie no ok u mnie tez tak jest-to jest funkcja komfortu.W pierwszym poscie napisales ze zeby zamknac szybe pasazera trzeba trzymac przycisk caly czas wcisniety i to jest normalne tak powinno byc.Co do opuszczania szyby przy otwieraniu to moze w zamku ze stykami cos nie tak jest?marqiz pisze:w moim samochodzie automatycznie zamykają się szyby i szyberdach po zamknieciu centralnego zamka
Ostatnio zmieniony sob lip 12, 2008 19:03 przez gopiter, łącznie zmieniany 1 raz.
- Paweł Marek
- V.I.P.

marqiz, nie włożyłeś strego typu silnika z modułem zamiast nowego?Ktory rocznik?
Ostatnio zmieniony sob lip 12, 2008 21:32 przez Paweł Marek, łącznie zmieniany 1 raz.
Na to Ci odpowiem gdyz tez tak mam u siebie w jednych drzwiach , poprostu wsadziles starszy silnik mechanizmu , bodajze mechanizm z mk3 do roku 94 *1H0 959 802 a powienien być *1H0 959 802 A.marqiz pisze:..dodatkowo nie działa automatyczne zamykanie tejże szyby tzn nie zamyka się po jednokrotnym naciśnięciu przycisku, trzeba trzymać przycisk wciśnięty przez cały czas jak szyba się zamyka
Własnie ten z literką "A" jest nowszy gdzie nie musisz trzymać cały czas przycisku by podnieść szybę.
*numery te sa na silniczku
-
marqiz
odświeze temato bo tez mam podobny problem, padl mi podnośnik szyby od strony pasazera wymienilem sam mechanizm i zamontowalem stary silnik, no i same problemy :/ tzn. szyba do połowy zasówa się idealnie ale po połowie bardzo zwalnia jak wchodzi w uszczelke przy lusterku :/ jakby bylo cos krzywo
w ogole probowalem na sucho bez silnika tą szybe ręcznie wsunąć i odsunąć trzymajać ja w ręce i tez cos ciężko szło :/ i do tego po tejze wymianie juz trzeba trzymać przycisk zeby sie zamknęła
a wczesniej wystarczylo tak jak sie otwiwra chwilke przytrzymac i sama idzie dalej :/ nie mam pojęcia bo nie zmienilem silnika nawet i takie szopki się dzieją:/
- Paweł Marek
- V.I.P.

to że ciężko chodzi to kwestia odpowiedniego umocowania szyby w uchwytach. Chodzi po prostu po skosie. Trzeba ją ustawić. Na jednym z zaczepów jest plastykowy trójkątny regulator, służy do ustawienia szyby w poziomie (tak żeby dochodziła do górnej ramki równolegle do niej). Potem regulacja prawo - lewo. To zrób tak: zamknij szybe zanim dokręcisz śróby uchwytów, potem torszkę nimi jescze poszarp żeby się ułożyły i dokręcaj, po paru próbach się uda.
I pisz czy to nowszy typ czy starszy modułu, jak nowszy zrób reset czyli wyjmij wtyczkę potem podłącz i kilka razy podnoś i opuszczaj szybę trzymając przycisk wciśnięty przez kilka sekund jeszcze po zakończeniu zamykania i otwierania.
I pisz czy to nowszy typ czy starszy modułu, jak nowszy zrób reset czyli wyjmij wtyczkę potem podłącz i kilka razy podnoś i opuszczaj szybę trzymając przycisk wciśnięty przez kilka sekund jeszcze po zakończeniu zamykania i otwierania.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Tak z ustawieniem jest troche zabawy, (przerabialem to ostatnio..) ale mozna to zrobic. Troche zdrowego rozsądku i metoda prób i błedów
Nie zgodze się z Tobą Gopiter: "Poluzuj sruby na mocowaniu do mechanizmu i podnies szybe do samego konca.Powinna sama prawidlowo ulozyc sie w uszczelce". Jak opusci szybe napewno nie bedzie w tym samym miejscu, nie ułozy sie w uszczelce. Przynajmniej u mnie tak było.
-
gopiter
- Gadatliwa bestia

- Kontakt:
tadix wczoraj to przerabialem bo wyjmowalem mechanizm.Zreszta nie pierwszy raz to robilem i zawsze w ten sposob ustawialem szybe i zawsze bylo ok-szyba chodzila bez najmniejszych oporow.Po zamknieciu szyby opuszczesz ja tylko troche zeby miec dostep do srub w uchwytach i dokrecasz.
tylko problem polega na tym ze ona cięzko chodzi w tej szczelinie między uszczelkami kolo lusterka :/ jak jest zamkniete okno to przez okolo 20-25cm przy opuszczaniu szyba bardzo wolno się opuszcza :/ a po tym kawałku idzie juz normalnie
za chiny ludowe nie wiem co z tym zrobic :/
[ Dodano: 23 Sie 2008 14:20 ]
gopiter, jak odkręce szybe z mocowac i zasune ją , to przy odsówaniu ona juz zostanie u góry
[ Dodano: 23 Sie 2008 14:20 ]
gopiter, jak odkręce szybe z mocowac i zasune ją , to przy odsówaniu ona juz zostanie u góry
- Paweł Marek
- V.I.P.