hamulce przednie
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
hamulce przednie
Witam, przeczytalem wszystko co znalazlem na temat hamulcow, drgan podczas hamowania itd i nic nie znalazlem, mam problem-drzy kierownica podczas hamowania, bardziej na rozgrzanych tarczach, auto hamuje bez zarzutu, tarcze rowno sie scieraja, tarcze hamulcowe wymienione(juz drugi komplet...), piasty sprawdzone, wszystkie elementy gumowe ktore byly choc troche zuzyte wymienione, kola proste, nie bija, co moze byc jeszcze nie tak? bo juz nie wiem co moge sprawdzac, dzieki za info
Ostatnio zmieniony pt lip 11, 2008 19:18 przez dar3k_, łącznie zmieniany 1 raz.
Było MK4 GTI 2.3 V5 150PS
zerknij tutaj
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=118783
[ Dodano: 11 Lip 2008 19:24 ]
no i wpływ na trzęsienie kierownicą ma:
- wyważenie kół
- nierównomierne zużycie opon
- krzywe felgi
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=118783
[ Dodano: 11 Lip 2008 19:24 ]
bardzo prawdopodobne że masz powichrowane tarcze a jak są rozgrzane to tym bardziej wzmaga sie trzęsienie - przyczyna - kałuża i rozgrzane tarczedar3k_ pisze:drzy kierownica podczas hamowania, bardziej na rozgrzanych tarczach
- wyważenie kół
- krzywe felgi
Ostatnio zmieniony pt lip 11, 2008 19:26 przez Kulon, łącznie zmieniany 2 razy.
Jeżeli miewasz problemy z kobietami, to miej na uwadze to, że z problemami trzeba się czasem przespać.
PL
Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.
PL
Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.
takie same objawy byly przed pierwsza wymianakulon-x pisze:bardzo prawdopodobne że masz powichrowane tarcze a jak są rozgrzane to tym bardziej wzmaga sie trzęsienie - przyczyna - kałuża i rozgrzane tarcze
- wyważenie kół
- krzywe felgi
wymienilem tarcze , wszystko bylo ok, zrobilem 1000km i problem znowu sie pojawil,
pomyslalem ze tarcze wadliwe byly, kupilem drugi komplet, i znowu po przejechaniu 1000km zaczela drgac kiera podczas hamowania, felgi i opony sa dobre bo zakladalem inne kola na ktorych jezdzilem wczesniej, jak problemu z drganiami nie bylo i nic to nie dalo, musi cos powodowac wichrowanie tarcz tylko ze nie wiem co....
Było MK4 GTI 2.3 V5 150PS
wiesz co może zaciski mają wade i za mocno dociskają klocek do tarczy powodując za duży nacisk, ford mondeo swego czasu miał serię takich właśnie tłoczków w zaciskach i jaki byś komplet nie założył to po 10 tyś były już powichrowane (ale to tylko hipoteza u Ciebie)
albo co jeszcze mi przychodzi do głowy to nieodpowiednie zahartowanie nowych tarcz - czyli unikanie gwałtowanego hamowania przez około 1000 km
chociaż przy wózku który posiadasz to ciężko żeby nie szybko jeździć - to może trzeba tarcze z wyższej półki, np: EBC
albo co jeszcze mi przychodzi do głowy to nieodpowiednie zahartowanie nowych tarcz - czyli unikanie gwałtowanego hamowania przez około 1000 km
chociaż przy wózku który posiadasz to ciężko żeby nie szybko jeździć - to może trzeba tarcze z wyższej półki, np: EBC
Ostatnio zmieniony pt lip 11, 2008 19:41 przez Kulon, łącznie zmieniany 5 razy.
Jeżeli miewasz problemy z kobietami, to miej na uwadze to, że z problemami trzeba się czasem przespać.
PL
PL