Uniwersalny szyberdach

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

R_Tomek
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Uniwersalny szyberdach

Post autor: R_Tomek » pn lip 07, 2008 22:57

Ostatnio zacząłem się zastanawiać nad założeniem do swojego Golfa uniwersalnego szyberdachu. Ciepłych miesięcy w roku może jest nie wiele, ale mam golfa 3 drzwiowego i to bez Klimy :crazy:
Przeglądając ofertę zainteresował mnie model Hollandia 300 Classic Medium.
I tak się zastanawiam, czy warto zakupić taki szyberdach i zlecić montaż porządnej firmie? Cena z montażem wyniosła by około 1200zł.
Tylko zastanawia mnie, czy taki montaż nie z powoduje w przyszłości skutków ubocznych? Czy zmienia się sztywność nadwozia?
Może, ktoś z formuowiczów montował już uniwersalny szyberdach w swoim Golfie IV i może się podzielić jakimiś uwagami :hmm:
Ostatnio zmieniony pn lip 07, 2008 23:39 przez R_Tomek, łącznie zmieniany 1 raz.

Mój Golfik: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=171049

Awatar użytkownika
marek2907
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Kontakt:

Post autor: marek2907 » pn lip 07, 2008 23:14

sztywnosc nadwozia nie powinna się zmniejszyć pod warunkiem że podczas montażu nie będą cięte wzmocnienia dachu
ja ogólnie jestem przeciwnikiem wstawiania nieoryginalnych szybrów bo już się naoglądałem jak potem rdza zaczyna się panoszyć w okolicach szybra

[url=http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=53320][img]http://i128.photobucket.com/albums/p180/marek2907/forum2.jpg[/img][/url]
:gora: KLIKNIJ :gora:
[size=200][b]wszystko na 1 stronie[/b][/size]

Awatar użytkownika
pszczyna
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Kontakt:

Post autor: pszczyna » wt lip 08, 2008 15:39

To dobry pomysł sam wydzwaniałem za takimi choć oni pozostali jako monopoliści na rynku ale dawają 3lata gwarancji i wieczystą na przecieki o ile nie ma uszkodzenia lub deformacji dachu , szukaj tylko wykonawcy który jest oficjalnym partnerem WEBASTO czas montwżu 4-5godzin

romanek84
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: romanek84 » czw lip 10, 2008 10:29

WITAJ
ja bym Ci odradził montowania szyberdachu. Widziałeś kiedyś auto z oryginalnym szyberdachem które miało przecięty słupek? W oryginalnym są puszczane cztery węże w słupkach od odprowadzania wody, ty ich nie masz napewno. Więc woda będzie się lała po jakimś czasie do środka noi rdza żarła bo się woda będzie zbierała. Lepiej dołóż troche kasy i pomyśl nad założeniem klimy.
Ostatnio zmieniony czw lip 10, 2008 10:33 przez romanek84, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
kiss
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: kiss » czw lip 10, 2008 15:04

romanek84 pisze:W oryginalnym są puszczane cztery węże w słupkach od odprowadzania wody, ty ich nie masz napewno.
hmm, ale nie rozumiem czemu widzisz problem w wyprowadzeniu takich węży?

myślę że można byłoby jeszcze pomyśleć o całym oryginalnym dachu z oryginalnym szyberdachem skoro tak, czy tak to trzeba ciąć

Awatar użytkownika
Aldek
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: Aldek » czw lip 10, 2008 16:06

Jeśli chodzi o odprowadzenie wody to węże są w fabrycznych szybrach bo cały szyber jest po niżej poziomu dachu a szyba równo z dachem , więc musi być odprowadzenie wody ,przy otwieraniu szyba chowa się pod dach . W dokładanych szyber jest na dachu i otwiera się na zewnątrz , szczelność zapewnia uszczelka .

Aldek

Awatar użytkownika
jacumba
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: jacumba » czw lip 10, 2008 17:16

R_Tomek pisze:Tylko zastanawia mnie, czy taki montaż nie z powoduje w przyszłości skutków ubocznych?
napewno prędzej czy potem będą
Aldek pisze:szczelność zapewnia uszczelka
która częst bywa zawodna. Ja przynajmniej mam złe doświadczenia z wstawianymi szyberami...prędzej czy potem każdy mi ciekł i się wk...łem tylko. fabryczny zachowa szczelność a woda popłynie sobie
romanek84 pisze:cztery węże w słupkach od odprowadzania wody
:)

http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=88&t=79588

Awatar użytkownika
pszczyna
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Kontakt:

Post autor: pszczyna » czw lip 10, 2008 19:38

Co że fabryczny lepszy!!! A to na jakiej podstawie wnioskujesz!!! Popatrz tematy pod tytułem kłopoty z szyber-dachem ile jęków że się zaciął/szyna zgniła lub węże odprowadzające wodę są zatkane!!!Kłopoty z dostawianym są wówczas gdy jest nieumiejętnie zrobiony lub ze złej konserwacji uszczelki zwłaszcza przed zimą , a co do wycinania wzmocnień to szanująca się firma robi dodatkowe wzmocnienie wokół szyber-dachu + wzmocnienie samego poszycia zaginając krawędzie płata dachu

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”