Regulacja mechanizmu zmiany biegów

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
marceliii
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Regulacja mechanizmu zmiany biegów

Post autor: marceliii » wt lip 08, 2008 20:57

Musiałem w moim goferze wymienić parę elementów z mechanizmu zmiany biegów , w tym celu trzeba było go rozkręcić prawie że na części pierwsze .
Chodzi mi głownie o te wodziki , ale po poskładaniu tego do kupy nie umiem wyregulować tego jak było przed demontażem , albo 1 i 2 nie chce wchodzić , albo jak przestawię minimalnie w drugą stronę , to nie chce znowu wskakiwać 5 , po prostu mam problem z znalezieniem tego złotego środka .
:(
Może ktoś ma na to jakiś sprawdzony sposób żebym nie musiał co chwile wchodzić pod auto , popuszczać śrubę , lekko przestawiać , dokręcać i z powrotem się gramolić do auta sprawdzić czy trafiłem czy nie ? ? ?
:)

No cóż , na sprzedaż

Awatar użytkownika
Byku21
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Byku21 » wt lip 08, 2008 21:04

książka z instrukcją jest

Awatar użytkownika
bewerber39
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: bewerber39 » śr lip 09, 2008 04:50

Troche mnie dziwi twój problem. Nie masz za dużego luzu na gałce zmiany biegów (na boki) Drążek ma wiekszy zakres ruchów i pozwala na niewielki błąd w ustawieniu... Jeśli u Ciebie nawet delikatne przesunięcie nie pozwala na wkleszczenie biegu to cos musi być nie tak.

Ja (po wymianie poduch) drążęk ustawiałem z kolegą i zajeło nam to 5 min.

Awatar użytkownika
TAZ
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: TAZ » śr lip 09, 2008 06:29

Krótszy wodzik ma dwa wymiary jak założyłeś nie ten wymiar co trzeba to gratuluję. Idź do sklepu i kup inny. Kosze poniżej 10zł.

Awatar użytkownika
Maćkooo
Forumowy spamer :)

Post autor: Maćkooo » śr lip 09, 2008 15:08

TAZ pisze:Krótszy wodzik ma dwa wymiary jak założyłeś nie ten wymiar co trzeba to gratuluję.
Heh myślę że wtedy nawet jednego biegu by kolega nie wrzucił.
POroblem tkwi raczej w samej regulacji wodzika.
Jest to żmudna robota, nie wystarcza nawet czasem 10 prób ustawienia. poprostu radzę po 1 wyśrodfkować lewarek(wrzucic luz), popuścić śrubę na wodziku, wsiąść i przesunąć lewarek nieco bardziej na prawo , co pozwoli na łatwe wrzucanie 1 biegu i 2 biegu. potem skrecic i zobaczyc jak wszytsko chodzi. Regulowac azbędzie optymalnie co nie znaczy idealnie. Sam się o tym przekonałem .

Pomagają Tobie , pomagaj innym - pisz jak rozwiązałeś swój problem.
Zawsze do przodu :D

http://pl.youtube.com/watch?v=eT0MHN827hs&feature=related

Awatar użytkownika
marceliii
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: marceliii » śr lip 09, 2008 19:13

No właśnie próbowałem tak jak mówiłeś , i po trzech próbach mnie już krew zalewała , więc zostawiłem tak że 5 wchodzi bez problemu , 2 jak za szybko zmieniam to lekko zgrzytnie , ale zawsze wchodzi , 1 czasami wejdzie bez problemu , a czasami muszę się trochę pomęczyć i wtedy staram się jak najbardziej przycisnąć do blokady od wstecznego , i też wchodzi .
Czyli bym musiał jeszcze minimalnie w prawo przesunąć drążek , ale boje się że przesadzę i będę miał problemy z 5 , a to jest gorsze , bo jak go wrzucam przy 140 troszkę dłużej to gaśnie mi silnik bo podmuch wiatru wyciska z kolektora LPG i silnik nie dostaje paliwa .

No cóż , na sprzedaż

Awatar użytkownika
TAZ
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: TAZ » czw lip 10, 2008 07:53

A tulejki trzymające drążek zmiany biegów wymieniałeś ?? Może drążek podczas ruchów chodzi ci na boki za bardzo.

Awatar użytkownika
Maćkooo

Post autor: Maćkooo » czw lip 10, 2008 15:06

TAZ pisze: tulejki trzymające drążek zmiany biegów wymieniałeś ?? Może drążek podczas ruchów chodzi ci na boki za bardzo.
TAZ ja to wymienałem u siebie. Wiesz efekt nie jest cudowny. Luzy jeszcze pozostały. A przeceieć wymieniłem tulejki , kulke i cięgna.
Tak apropo , regulacja lewo prawo to raz, ale można jeszcze schrzanić przód i tył. najlepiej ustawić na luzie drążek tak aby był pośrodku w komorze od lewarka. Podejść wtedy do silnika i zobaczyć czy rzeczywiscie zadne ciegno nie jest napięte czy zbytnio przesunięte.
Ostatnio zmieniony czw lip 10, 2008 15:08 przez Maćkooo, łącznie zmieniany 1 raz.

Pomagają Tobie , pomagaj innym - pisz jak rozwiązałeś swój problem.
Zawsze do przodu :D

http://pl.youtube.com/watch?v=eT0MHN827hs&feature=related

Awatar użytkownika
tursky
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: tursky » czw lip 10, 2008 16:12

kolego ja tez mialem ten problem jak i wiele innych osob na forum. Tyle ze ja jeszcze gubilem wsteczny. Ja nie mam recepty na te biegi. Poprostu tzreba utrafic. Najlepiej jest miec kogos do pomocy bo samemu to z 5 kilometrow zrobisz od kanalu do samochodu. Ja przed regulacja mialem tak ustawiona dwojke ze w konsoli brakowalo mi dziury do ruchu lewarkiem. siedzielismy z bratem 2,5 h i w koncu znalazlem, chodza prawie ze idealnie. Fajnie sie teraz pisze, ale wtedy nie bylo smiesznie.

Szukasz idealnej kobiety??...wez piwo i idz do garażu ;)

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”