Uniwersalny szyberdach
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Uniwersalny szyberdach
Ostatnio zacząłem się zastanawiać nad założeniem do swojego Golfa uniwersalnego szyberdachu. Ciepłych miesięcy w roku może jest nie wiele, ale mam golfa 3 drzwiowego i to bez Klimy
Przeglądając ofertę zainteresował mnie model Hollandia 300 Classic Medium.
I tak się zastanawiam, czy warto zakupić taki szyberdach i zlecić montaż porządnej firmie? Cena z montażem wyniosła by około 1200zł.
Tylko zastanawia mnie, czy taki montaż nie z powoduje w przyszłości skutków ubocznych? Czy zmienia się sztywność nadwozia?
Może, ktoś z formuowiczów montował już uniwersalny szyberdach w swoim Golfie IV i może się podzielić jakimiś uwagami
Przeglądając ofertę zainteresował mnie model Hollandia 300 Classic Medium.
I tak się zastanawiam, czy warto zakupić taki szyberdach i zlecić montaż porządnej firmie? Cena z montażem wyniosła by około 1200zł.
Tylko zastanawia mnie, czy taki montaż nie z powoduje w przyszłości skutków ubocznych? Czy zmienia się sztywność nadwozia?
Może, ktoś z formuowiczów montował już uniwersalny szyberdach w swoim Golfie IV i może się podzielić jakimiś uwagami
Ostatnio zmieniony pn lip 07, 2008 23:39 przez R_Tomek, łącznie zmieniany 1 raz.
Mój Golfik: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=171049
- marek2907
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
sztywnosc nadwozia nie powinna się zmniejszyć pod warunkiem że podczas montażu nie będą cięte wzmocnienia dachu
ja ogólnie jestem przeciwnikiem wstawiania nieoryginalnych szybrów bo już się naoglądałem jak potem rdza zaczyna się panoszyć w okolicach szybra
ja ogólnie jestem przeciwnikiem wstawiania nieoryginalnych szybrów bo już się naoglądałem jak potem rdza zaczyna się panoszyć w okolicach szybra
[url=http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=53320][img]http://i128.photobucket.com/albums/p180/marek2907/forum2.jpg[/img][/url]
:gora: KLIKNIJ :gora:
[size=200][b]wszystko na 1 stronie[/b][/size]
:gora: KLIKNIJ :gora:
[size=200][b]wszystko na 1 stronie[/b][/size]
WITAJ
ja bym Ci odradził montowania szyberdachu. Widziałeś kiedyś auto z oryginalnym szyberdachem które miało przecięty słupek? W oryginalnym są puszczane cztery węże w słupkach od odprowadzania wody, ty ich nie masz napewno. Więc woda będzie się lała po jakimś czasie do środka noi rdza żarła bo się woda będzie zbierała. Lepiej dołóż troche kasy i pomyśl nad założeniem klimy.
ja bym Ci odradził montowania szyberdachu. Widziałeś kiedyś auto z oryginalnym szyberdachem które miało przecięty słupek? W oryginalnym są puszczane cztery węże w słupkach od odprowadzania wody, ty ich nie masz napewno. Więc woda będzie się lała po jakimś czasie do środka noi rdza żarła bo się woda będzie zbierała. Lepiej dołóż troche kasy i pomyśl nad założeniem klimy.
Ostatnio zmieniony czw lip 10, 2008 10:33 przez romanek84, łącznie zmieniany 2 razy.
hmm, ale nie rozumiem czemu widzisz problem w wyprowadzeniu takich węży?romanek84 pisze:W oryginalnym są puszczane cztery węże w słupkach od odprowadzania wody, ty ich nie masz napewno.
myślę że można byłoby jeszcze pomyśleć o całym oryginalnym dachu z oryginalnym szyberdachem skoro tak, czy tak to trzeba ciąć
Jeśli chodzi o odprowadzenie wody to węże są w fabrycznych szybrach bo cały szyber jest po niżej poziomu dachu a szyba równo z dachem , więc musi być odprowadzenie wody ,przy otwieraniu szyba chowa się pod dach . W dokładanych szyber jest na dachu i otwiera się na zewnątrz , szczelność zapewnia uszczelka .
Aldek
napewno prędzej czy potem będąR_Tomek pisze:Tylko zastanawia mnie, czy taki montaż nie z powoduje w przyszłości skutków ubocznych?
która częst bywa zawodna. Ja przynajmniej mam złe doświadczenia z wstawianymi szyberami...prędzej czy potem każdy mi ciekł i się wk...łem tylko. fabryczny zachowa szczelność a woda popłynie sobieAldek pisze:szczelność zapewnia uszczelka
romanek84 pisze:cztery węże w słupkach od odprowadzania wody
http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=88&t=79588
- pszczyna
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
Co że fabryczny lepszy!!! A to na jakiej podstawie wnioskujesz!!! Popatrz tematy pod tytułem kłopoty z szyber-dachem ile jęków że się zaciął/szyna zgniła lub węże odprowadzające wodę są zatkane!!!Kłopoty z dostawianym są wówczas gdy jest nieumiejętnie zrobiony lub ze złej konserwacji uszczelki zwłaszcza przed zimą , a co do wycinania wzmocnień to szanująca się firma robi dodatkowe wzmocnienie wokół szyber-dachu + wzmocnienie samego poszycia zaginając krawędzie płata dachu