Witam, silnik 1.9td AAZ
pyt.1 Jak długo po rozruchu silnika powinny grzać świece żarowe? U mnie czas ten po uruchomieniu zimnego silnika dochodzi nawet do 4-5 minut. Pytałem kilku mechaników i opinie są podzielone. Jedni mówią że nie powinny grzać wcale inni że jest to normalne bo są to świece długiego grzania. Którzy mają rację?
pyt.2 Miałem różne ceregiele z układem chłodzenia. Skończyło się na wymianie termostatu (jakiś francuski - Vernet), płynu oraz czujnika temperatury. Po odpaleniu obserwuję że po rozgrzaniu silnika termostat otwiera się (dolny wąż robi się ciepły), po pewnym czasie załącza się też wentylator, z tym że towarzyszą temu dość wysokie wskazania temperatury. Temperatura nie stabilizuje się na poziomie 90 stopni tylko około 97-98. Moje pytanie jest takie: czy, zakładając że reszta układu działa prawidłowo, jest możliwe że czujnik temperatury (najtańsza włoszczyzna za 30 zeta) powoduje tak duże przekłamania we wskazywanej temperaturze?
pozdrawiam
[mk3] dwa pytania
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- tomekra
- Użytkownik
- Kontakt:
świece powinny się wyłączyć wcześniej, wg mojej wiedzy służą one do podgrzania tylko przed uruchomieniem a nie w czasie jazdy bo wtedy mieszanka dostaje już samozapłonu więc po co grzać jeszcze
[url=http://www.vag-skierniewice.pl][img]http://images35.fotosik.pl/133/c7ee01e51af0ab20med.jpg[/img][/url]
ale np w TDI grzeją też przez jakiś czas po uruchomieniu, więc chyba w TD też?
a czy któryś z właścicieli aut z silnikiem AAZ może mi powiedzieć czy za wksazania temperatury odpowiedzialny jest czujnik temperatury płynu chłodzącego umieszczony w króćcu wodnym z przodu głowicy czy może jest jeszcze jakiś inny czujnik?
a czy któryś z właścicieli aut z silnikiem AAZ może mi powiedzieć czy za wksazania temperatury odpowiedzialny jest czujnik temperatury płynu chłodzącego umieszczony w króćcu wodnym z przodu głowicy czy może jest jeszcze jakiś inny czujnik?