Sprawdzanie świec żarowych
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Sprawdzanie świec żarowych
Jak w temacie.Wiem,że można sprawdzić za pomocą zwykłej kontrolki z żarówki ale to wymaga demontażu listwy łączącej świece.Zastanawiam sie, czy miernikiem prądu można sprawdzić.Jak macie jakieś sposoby to piszcie.
Zarówką to nie słyszałem ale ja przerabiałem ten temat na własnej skórze i robi sie to tak ze musisz odłączyc mase od akukulatora nastepnie (niestety)wykrecic listwe zasilająca swiece i sprawdzic rezystancje kazdej z nich jak ma w granicach 0,9-1,2 ohm +- bład wskazania miernika to jest ok a jak nie przewodzi prądu wcale to jest do wymiany. Trzeba miec sprawne palce ale da sie zrobic!!!
Pozdrawiam!!
Pozdrawiam!!
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Naprościej:
Pobór prądu jednej świecy ok12A x 4 = 48A
Bierzesz piwo ,jedziesz do elektryka ,zaklada amperomierz cęgowy na przewód zasilający "listwę" i po 15 sekundach łącznie z podniesieniem i opuszczeniem maski wiesz ile świec "zgasło".
Moja zasada:
co dwa lata
Listopad-sklep-120pln .....i po problemie.
Pobór prądu jednej świecy ok12A x 4 = 48A
Bierzesz piwo ,jedziesz do elektryka ,zaklada amperomierz cęgowy na przewód zasilający "listwę" i po 15 sekundach łącznie z podniesieniem i opuszczeniem maski wiesz ile świec "zgasło".
Moja zasada:
co dwa lata
Listopad-sklep-120pln .....i po problemie.
Witam
ja dzisiaj wymieniłem komplet świec bo zima idzie a ostatnio coś kiepsko palił.
Najlepiej jest wykręcić każdą świece z osobna i podłączyć do akumulatora, i wtedy jesteś pewny czy prawidlowo rozgrzewa się włókno żarowe i w jakim jest stanie ( czy niema wżerów , czy nie jest upalone) przy wymianie odkręcam przewody od pompy do wtrysków zawsze to troche więcej miejsca, czas wymiany ok 60min
Najlepiej jest wykręcić każdą świece z osobna i podłączyć do akumulatora, i wtedy jesteś pewny czy prawidlowo rozgrzewa się włókno żarowe i w jakim jest stanie ( czy niema wżerów , czy nie jest upalone) przy wymianie odkręcam przewody od pompy do wtrysków zawsze to troche więcej miejsca, czas wymiany ok 60min
Dokładnie tak jest!DIESEL pisze:Witam
To że bierze prąd i nie ma przerwy wcale nie oznacza że dobrze grzeje, a w zimie taka niepewna świeczka potrafi wybrać ja*a .Zmiana świecy w zimie przy np. -10* do przyjemności nie należy.