Funkcje komputera pokładowego
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Funkcje komputera pokładowego
Witam forumowiczów.
Tydzień temu kupiłem golfa IV z silnikiem diesla, auto posiada komputer pokladowy, ktory wskazuje 2 fukcje i tu sie pojawia moje pytanie jakie to fukcje? Wydaje mi sie ze obydwie to wskazania odnoszace sie do spalania paliwa (srednie, chwilowe) jednak ze nie jestem pewien poniewaz podczas trybu chwilowego spalania, wskazania wyswietlacza powinny caly czas sie wachac a w tym wypadku tak nie jest.
Czy ktos z Was posiada auto z dwoma funkcjami komputrea pokladowego i moglby napisac, ktora jest od czego?
PS. Prosze o przeniesienie tematu do dzialu "techniczne" dziekuje.
Tydzień temu kupiłem golfa IV z silnikiem diesla, auto posiada komputer pokladowy, ktory wskazuje 2 fukcje i tu sie pojawia moje pytanie jakie to fukcje? Wydaje mi sie ze obydwie to wskazania odnoszace sie do spalania paliwa (srednie, chwilowe) jednak ze nie jestem pewien poniewaz podczas trybu chwilowego spalania, wskazania wyswietlacza powinny caly czas sie wachac a w tym wypadku tak nie jest.
Czy ktos z Was posiada auto z dwoma funkcjami komputrea pokladowego i moglby napisac, ktora jest od czego?
PS. Prosze o przeniesienie tematu do dzialu "techniczne" dziekuje.
Ostatnio zmieniony ndz maja 13, 2007 12:41 przez Jay Bae, łącznie zmieniany 1 raz.
Komputer pokładowy pokazuje o wiele więcej niż dwie funkcje. W moim przypadku na wyświetlaczu można zobaczyć: zegar, temperature zewnętrzną, chwilowe zużycie paliwa, średnie żuzycie paliwa, przebytą drogę, średnią prędkość oraz czas trwania jazdy. A co do chwilowego spalania to obliczanie następuje w odcinkach co 30m.
- komar_2
- Nowicjusz
- Auto: Golf VII R Variant
- Kontakt:
Witam wszystkich.
Nie chciałem zakładać nowego tematu wiec postanowiłem napisać w tym gdyż po części nawiązuje do mojego problemu, mianowicie od wczoraj jestem posiadaczem Golfa MK4 który ma tzw. komputer pokładowy czy jak tu wszyscy ładnie piszą MFA wskazuje mi chwilowe spalanie, średnie spalanie, czas jaki jadę, km które przejechałem i to wszystko a mam w Passacie jeszcze do tego funkcje która pokazuje ile zostało paliwa w baku (ilość km do końca paliwa) moje pytanie brzmi czy ta funkcja nie występuję w Golfach? Czy da się ja jakoś włączyć? W instrukcji jest napisane, że taka funkcja występuje i jak wejść do menu MFA bo tak jak robie niby w instrukcji się nie udaje
Z góry dziękuje za pomoc.
Nie chciałem zakładać nowego tematu wiec postanowiłem napisać w tym gdyż po części nawiązuje do mojego problemu, mianowicie od wczoraj jestem posiadaczem Golfa MK4 który ma tzw. komputer pokładowy czy jak tu wszyscy ładnie piszą MFA wskazuje mi chwilowe spalanie, średnie spalanie, czas jaki jadę, km które przejechałem i to wszystko a mam w Passacie jeszcze do tego funkcje która pokazuje ile zostało paliwa w baku (ilość km do końca paliwa) moje pytanie brzmi czy ta funkcja nie występuję w Golfach? Czy da się ja jakoś włączyć? W instrukcji jest napisane, że taka funkcja występuje i jak wejść do menu MFA bo tak jak robie niby w instrukcji się nie udaje
Z góry dziękuje za pomoc.
Na to wyglada.komar_2 pisze:Mam rozumieć, że wychodziło parę wersji MFA?
Juz nie raz ktos na forum pisal ze nie ma "zasiegu" a w instrukcji pisza...
Co przez to rozumiesz ?komar_2 pisze:i jak wejść do menu ustawień MFA o ile można wejść.
Jesli mozna cos grzebac i zmieniac w MFA to raczej tylko Vagiem.
[img]http://img413.imageshack.us/img413/3990/naklejkalogopodpistt1.jpg[/img] Bye, bye Mk3...
- komar_2
- Nowicjusz
- Auto: Golf VII R Variant
- Kontakt:
Z oryginalnej niemieckiej instrukcji rozumem tyle co ...
ale ściągnąłem polska instrukcje i tam jest napisane tak cyt. "Wybieranie MENU GŁÓWNEGO Nacisnąć przełącznik B w dźwigni wycieraczek i przytrzymać dłużej, niż dwie sekundy aby pojawiło się menu główne. potem jest Wybieranie punktu MENU i tam MFA, STAN SAMOCHODU, NAWIGACJA i DISPLAY AUS"
ale ściągnąłem polska instrukcje i tam jest napisane tak cyt. "Wybieranie MENU GŁÓWNEGO Nacisnąć przełącznik B w dźwigni wycieraczek i przytrzymać dłużej, niż dwie sekundy aby pojawiło się menu główne. potem jest Wybieranie punktu MENU i tam MFA, STAN SAMOCHODU, NAWIGACJA i DISPLAY AUS"
wystepuje jesli ja sobie uaktywniszkomar_2 pisze:moje pytanie brzmi czy ta funkcja nie występuję w Golfach?
Poooczytaj to http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=162092
http://motors-leicester.co.uk
K.P.J. Motors
Unit 8-9 Jarvis Street
LE3 5BN
Leicester
e-mail: kpj.motors@wp.pl
Mobile: 07515651171
K.P.J. Motors
Unit 8-9 Jarvis Street
LE3 5BN
Leicester
e-mail: kpj.motors@wp.pl
Mobile: 07515651171
- bladzio1
- Mały gagatek
- Kontakt:
Temp. zew. masz pewnie w dolnym wierszu a spalanie chwilowe w górnym. Żeby zobaczyć coś więcej musisz użyć przełącznika w dźwigni wycieraczek po prawej stronie kierownicy. Jest tam przełącznik którym klikasz w górę i w dół, przechodzisz nim pomiędzy poszczególnymi wskazaniami. klikając reset pod dźwignią i przytrzymując go dłużej wykasujesz wskazania zapisane do tej pory. wciskając go tylko na sekundkę przeskoczysz pomiędzy programami(chwilowym i sumarycznym). Tak przynajmniej obsługuje się to cudo u mnie.