[MK4] rozrzad - co ile wymieniac?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
No bo przyjechałeś majac 98k na liczniku he..he . Mój golf był odstawiany zgodnie z zaleceniami producenta co 30 000 i dlatego przy 90 000 wymienili mu parę rzeczy typu rozrząd, pompa wody itd !!!!kiss pisze:Mi wymienili w ASO na 98tys. mam na fakturze, a też serwisowane.Kris99 pisze:Wg ASO w mkIV przynajmniej w silnikach 1.4 16V (2001r) podają że rozrząd powinno wymieniac sie co 90tys km (spradzone_mam serwisowane auto i mi tak własne wymienili)
Mój Golf IV 1.4 16V - 2001r
No może i tak, ale zgodnie z zaleceniami producenta to pewnie i żarówki Ci nawet wymienialiKris99 pisze:No bo przyjechałeś majac 98k na liczniku he..he . Mój golf był odstawiany zgodnie z zaleceniami producenta co 30 000 i dlatego przy 90 000 wymienili mu parę rzeczy typu rozrząd, pompa wody itd !!!!
moj ojciec w transicie 2,5 tdi zmienia co 100 tys km juz tak od pol miliona i jest ok
ja w moim golfie tez zmienie po 100 tys
ale z pasiakiem to nie wiem chyba po 60;d zwlaszcza ze troche jest troche wysilony silnik, nie wiem kto i co tam zalozyl tzn niby jest wpis w ks serv.
ja w moim golfie tez zmienie po 100 tys
ale z pasiakiem to nie wiem chyba po 60;d zwlaszcza ze troche jest troche wysilony silnik, nie wiem kto i co tam zalozyl tzn niby jest wpis w ks serv.
SPRZEDAM: Przełącznik zespolony kierunków i wycieraczek wersja z kompem golf IV
Pompa wody prawie nowa silnik AHF (ALH,ASV,AGR)
Pompa wody prawie nowa silnik AHF (ALH,ASV,AGR)
Wcale nie przesadził,ja wymieniłem rozrząd bez pompy(sprawdzał ją mechanik z aso i była ok,zero szumu czy luzów) a po 1200km pompa zaczeła głośno chodzić,wycieków na szczęście nie było ale musiałem ją zmienić, no i ponowna wizyta u mechanika,na szczęście wziął symboliczą opłatemarcin999 pisze:no z pompa chyba troche przesadziles chyba zeby ciekla ale w tym silniku pompa jest napewdzana klinowym a to sie ma nijak do tego.
dzieki za rade oczywiscie jak wymieniac to caly komplet
- cashtetzky
- semper fidelis
- Kontakt:
cashtetzky,zdejm osłone-rolki powinny byc czyste i wygladac jak nowe.Jak kupiłem ibize też oczywiscie miała wymieniony rozrzd TYLKO ZE JAK ZDJĘLIŚMY DEKIEL TO SIE OKAZAŁO:
pasek z niewłasciwym kształtem zębów i rolki stare
jakas kur.....a a nie mechanik założyła sam pasek w dodatku pompa była sina od przegrzania ale nie ciekła
dlatego nawet gdy pompa wody nie jest napedzana paskiem rozrządu ale konstrukcja silnika wymusza przy wymianie pompy wody zdjęcie rozrządu ,pompe wymieniamy razem z rozrządem zeby zminimalizować kosztu wymiany samej pompy.Raz naciagniety pasek rozrządu nie powinien byc zdejmowany i napinany ponownie.Paski przy pracy sie wyciągaja rolka napinająca napina pasek i kompensuje te rozciągnięcia.Reasumując taki raz naciągniety pasek rozciągnął sie juz w jakims wymiarze pracując w silniku, zdejmujemy go przy wymianie samej pompy i po raz drugi naciągamy i co naciągamy go tak aby dał sie obrucic o 90*bo takie jest prawidłowe naciagniecie paska ale NOWEGO!!! i w ten sposob zmuszamy go do ponownego rozciągnięcia.Nie dziwcie się ze paski potem pekają
pasek z niewłasciwym kształtem zębów i rolki stare
jakas kur.....a a nie mechanik założyła sam pasek w dodatku pompa była sina od przegrzania ale nie ciekła
dlatego nawet gdy pompa wody nie jest napedzana paskiem rozrządu ale konstrukcja silnika wymusza przy wymianie pompy wody zdjęcie rozrządu ,pompe wymieniamy razem z rozrządem zeby zminimalizować kosztu wymiany samej pompy.Raz naciagniety pasek rozrządu nie powinien byc zdejmowany i napinany ponownie.Paski przy pracy sie wyciągaja rolka napinająca napina pasek i kompensuje te rozciągnięcia.Reasumując taki raz naciągniety pasek rozciągnął sie juz w jakims wymiarze pracując w silniku, zdejmujemy go przy wymianie samej pompy i po raz drugi naciągamy i co naciągamy go tak aby dał sie obrucic o 90*bo takie jest prawidłowe naciagniecie paska ale NOWEGO!!! i w ten sposob zmuszamy go do ponownego rozciągnięcia.Nie dziwcie się ze paski potem pekają
Ostatnio zmieniony śr lip 02, 2008 16:24 przez Fahoo, łącznie zmieniany 1 raz.
- cashtetzky
- semper fidelis
- Kontakt: