Problem z odpalaniem, szarpie

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

bejker77
Nowicjusz
Nowicjusz

Problem z odpalaniem, szarpie

Post autor: bejker77 » ndz cze 29, 2008 23:24

Witam! Założyłem gaz do golfa 1,6 101 KM samochód raz odpala a raz nie jak mu się umyśli, odpalam z benzyny! jeśli nie chce odpalić (przekręcam kluczyk wskakuje na obroty i od razu gaśnie, nawet jak dodam gazu to obroty ciągną w dół) wystarczy pchnąć metr lub dwa na luzie i bez problemu odpala, gazownik odpioł instalacje gazową i dalej się tak dzieje, przed założeniem gazu się tak nie działo, dziwna sprawa, mam jeszcze jeden problem działo się tak jeszcze przed założeniem gazu, jeśli jadę dodaje lekko gazu lub jadę stałą prędkością na niskich obrotach, samochodem szarpie, ale jeśli dodam gazu do dechy to wtedy ciągnie i nie szarpie, wymieniłem świece, przewody, kopułkę, cewkę filtr paliwa czujnik halla i nic, u gazownika komputer pokazuje że błąd ma silniczek krokowy, i mam lekko pękniętą obudowę filtra powietrza, czy te rzeczy mogą się przyczynić do takiego zachowania GOLFA? POMÓŻCIE!
Ostatnio zmieniony pn cze 30, 2008 19:21 przez bejker77, łącznie zmieniany 1 raz.

bejker

Awatar użytkownika
mmaniek8
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: mmaniek8 » pn cze 30, 2008 00:02

Przedewszystkim!

-obudowa musi być szczelna!
-sprawdź pompkę paliwową czy czasami niema pęknięć wężyków i przetarć
-silniczek krokowy można przemyć odłączyć itp. można go sprawdzić jeszcze lub ew. wymnienić
-jeżeli po sprawdzeniu tego dalej jest lipa to immo do sprawdzenia (nie napisałeś czy masz)

bejker77
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: bejker77 » pn cze 30, 2008 08:38

mmaniek8 pisze:Przedewszystkim!

-obudowa musi być szczelna!
-sprawdź pompkę paliwową czy czasami niema pęknięć wężyków i przetarć
-silniczek krokowy można przemyć odłączyć itp. można go sprawdzić jeszcze lub ew. wymnienić
-jeżeli po sprawdzeniu tego dalej jest lipa to immo do sprawdzenia (nie napisałeś czy masz)
ok dzięki za pomoc sprawdze! immo jest! a gdzie mam sprawdzić na wszelki wypadek jakby to nie pomgło/

bejker

Awatar użytkownika
AndrzejYankes
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: AndrzejYankes » pn cze 30, 2008 17:53

A jak zachowuje się przy zmianie biegów? czy próbuje gasnąć po wciśnięciu sprzęgła lub obroty wtedy wariują? Acha, czy to jest AEK, AFT czy AKS?
Sam też mam 1.6 101 KM AEK. Mi też gasł podczas uruchamiania na benzynie, szarpał, obroty na jałowym głupiały. Pomogła dopiero wymiana przepływomierza (oryginalnego BOSCH a nie zamiennika)

Awatar użytkownika
kamilos33
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kamilos33 » pn cze 30, 2008 19:57

Mysle ze najlep0iej zdiagnozuje to komputer, w moim przypadku walnieta byla sonda lambda, tzn dalej jest ale komputer narazie twierdzi ze usuna blad, takze moze jakis czas pojezdze :grin:

WWW --> http://www.lokaauto.pl

bejker77
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: bejker77 » pn cze 30, 2008 22:14

AndrzejYankes pisze:A jak zachowuje się przy zmianie biegów? czy próbuje gasnąć po wciśnięciu sprzęgła lub obroty wtedy wariują? Acha, czy to jest AEK, AFT czy AKS?
Sam też mam 1.6 101 KM AEK. Mi też gasł podczas uruchamiania na benzynie, szarpał, obroty na jałowym głupiały. Pomogła dopiero wymiana przepływomierza (oryginalnego BOSCH a nie zamiennika)
Witam!dokładnie tak się też dzieje próbuje zgasnąć przy zmianie biegów ale po chwilowej jeżdzie jest ok. a możesz napisać co to za skróty bo się nie orientuje golfa mam od paru dni więc nie wiem co one oznaczają

[ Dodano: 30 Cze 2008 22:17 ]
kamilos33 pisze:Mysle ze najlep0iej zdiagnozuje to komputer, w moim przypadku walnieta byla sonda lambda, tzn dalej jest ale komputer narazie twierdzi ze usuna blad, takze moze jakis czas pojezdze :grin:
Witam! a gdzie moge podjechć na komputer? mogę do zwykłego mechanika czy musze uderzyć na serwis i ile to kosztuje dzieki za podpowiedz

bejker

Awatar użytkownika
AndrzejYankes
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: AndrzejYankes » wt lip 01, 2008 15:41

Witam. Te "skróty", o które pytasz, to są oznaczenia silników o poj. 1.6 i mocy 101 KM. Jaki jest u Ciebie dowiesz się z naklejki w bagażniku lub z naklejki na osłonie paska rozrządu. Z pewnością będzie to któryś z tych, co napisałem. Ewentualnie zrób jakąś fotkę silnika i zamieść, pomożemy rozpoznać.
Sprawdź na początek, czy wszelkie wtyczki od kabli pod maską masz dobrze podopychane, czy kable nie są urwane, przetarta izolacja, itp.

Co do diagnostyki komputerowej - nie musi to być serwis wystarczy elektromechanik samochodowy, koszt ok.50zł. W serwisie jest drożej.
Ostatnio zmieniony wt lip 01, 2008 15:45 przez AndrzejYankes, łącznie zmieniany 2 razy.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”