Problem z obrotami w 1.6 AEE
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Problem z obrotami w 1.6 AEE
czesc mam mk3 1.6 aee 97r. od jakiegos czasu spadly mi obroty mam tylko ok.620 obrotow na biegu jalowym samochod sie trzesie i silnik nierowno pracuje,i od czasu do czasu jak jade ze stala predkoscia szarpie samochodem,bylem u kilku mechanikow i nikt nie wie co to moze byc,na vagu tez sprawdzalem i zadnych bledow nie bylo.prosze was o pomoc.
Ostatnio zmieniony pn cze 30, 2008 19:21 przez DAN1, łącznie zmieniany 1 raz.
dan1
- Jacenty85
- Forum Master
- Kontakt:
A jakie miałes poprzednio obroty? Zakres obrotów dla tego modelu to od 650-750 na rozgrzanym a w praktyce wiem, że niektóre mają 600. Co do dragwek to także większośc pojazdów je posiada. Co do szarpania zacznij od wyczyszczenia przepustnicy usunięcia starych wartości i wprowadzenia nastaw podstawowych. Jeśli dzieje się to zależnie od temeratury silnika a auto po odpaleniu bardzo szybko ma 620 obrotów to warto sprawdzic czujnik temperatury. Jeśli po tych czynnościach szarpanie występuje dalej, proponuje sprawdzic układ zapłonowy.
obroty od czasu kupna auta byly caly czas takie niskie,czasami jak chce ruszyc to potrafi zejsc z obrotow jeszcze bardziej, i szybko wlacza sie wentylator np.wlacze silnik chodzi caly czas na luzie i po chwili wlacza sie wentylator,kilka razy jak go mialem na luzie obroty wskoczyly na jakies 800obr.silnik chodzil rowniotko i za chwile znowu spadly do ok.600 i sie trzasl caly samochod.jest to denerwujace kilku mechanikow mowi ze to przepustnica niektorzy ze to sterownik,bo raz mozna sie podpiac pod komputer a raz nie zalezy od warsztatu,a tak naprawde to nikt nic niewie.
dan1
- Jacenty85
- Forum Master
- Kontakt:
Powtórze sie: Obroty 600 są dopuszczalne w tym modelu i niestety większośc się ich trzęsie. Nie wszystkie ale większośc - wynika to podobno z błędu konstrukcyjnego i niefortunnie stworzonego oprogramowania silnika. Dodam, ze obroty 800 są nieprawidłowe.
Jeśli chodzi o włączanie wentylatora to trzeba sprawdzic termowłącznik i czujnik temperatury.
Podpięcie do komputera jest możliwe a nawet wskazane. Jesli warsztat odmawia to najlepiej jedź do innego. Diagnoza komputerowa w serwisie na oryginalnym sprzecie to koszt około 120 zł. Jeszcze raz polecam czyszczenie przepustnicy, usuwanie nastaw z pamięci ECU oraz wprowadzenie nastaw podstawowych.
Jeśli chodzi o włączanie wentylatora to trzeba sprawdzic termowłącznik i czujnik temperatury.
Podpięcie do komputera jest możliwe a nawet wskazane. Jesli warsztat odmawia to najlepiej jedź do innego. Diagnoza komputerowa w serwisie na oryginalnym sprzecie to koszt około 120 zł. Jeszcze raz polecam czyszczenie przepustnicy, usuwanie nastaw z pamięci ECU oraz wprowadzenie nastaw podstawowych.
tak naprawde to nieznam sie na silnikach wiem tylko ze przepustnica byla czyszczona ale zadnych nastaw nie bylo,bylem w jednym warsztacie i ne mogl sie polaczyc ze sterownikiem silnika ,mozna bylo sprawdic abs itd...wszystko oprocz silnika dlatego stwierdzil ze jest uszkodzony komputer,a w innym warsztacie podlaczyl sie pod sterownik silnika ale zadnych bledow w silniku nie bylo.a mozesz mi tak prosto wytlumaczyc co znaczy to usuwanie z nastaw pamieci ecu oraz wprowadzenie nastaw podstawowych i gdzie to moge zrobic, a jeszcze jedno czy mozna sprawdzic samemu ten czujnik temperatury a to szarpanie moze byc tylko od tego, czy moga byc tez inne powody.przepraszam ze tak cie mecze ale tylko ty starasz sie mi pomoc.
[ Dodano: 30 Cze 2008 18:07 ]
dodam jeszcze ze na cieplym silniku temperatura jest caly czas taka sama polowa skali czyli 90 stopni.
[ Dodano: 30 Cze 2008 18:07 ]
dodam jeszcze ze na cieplym silniku temperatura jest caly czas taka sama polowa skali czyli 90 stopni.
dan1
- Jacenty85
- Forum Master
- Kontakt:
O dziękuje kolego suselu7 za uznanie...bardzo mi miło
Jeśli w innym warsztacie połączyli się pod ECU to masz jak na dłoni, że w poprzednim warsztacie nawet tego nie potrafią albo nie mają odpowiedniego oprogramowania.
Błędy czujnika temperatury nie zawsze wychodzą na kompie. Jesli przyznajesz się do tego, że nie wyznajesz się w tej kwestii a chcesz sam rozwiązac problem wówczas najlepiej kupic zamiennik za 20 zł (w większości są dobre) i wymienic.
Co do wskazań czujnika na desce to tak ma byc, ale mimo iż czujnik od wskaźników jest ten sam co do ECU, to mają różne opory pracy i działają poniekąd niezależnie. Sprawa więc wygląda w ten sposób, że wskazania na desce nie pokrywają sie z tym co odczytuje ECU. Po odpaleniu zimnego auta powienes miec obroty około 1000 i sukcesywnie z procesem nagrzewania winny spadac do 650-750. Kiedy temperatura osiągnie 90 stopni wówczas niewielka chwila postoju w obecnych letnich warunkach może spowodowac włączenie wentylatora - to naturalne. Gdyby silnik był zimny a wentylator chodził to można miec obawy.
Szarpanie... tu dobry mechanik może sie popisac i zacząc od układu zapłonowego w tym sprawdzenie luzów na apracie,kabli itd..., układ zasilania i pomiar ciśnienia paliwa, profilaktyczna wymiana filtra...a ponad wszystko czyszczenie i adaptacja przepustnicy.
Teraz co to jest ta adaptacji i gdzie ją zrobic. Teoretycznie każdy elektromechanik winien wiedziec jak sie to robi bo to podstawy, niestety realia są inne. Wyczyszczenie komina przepustnicy to żadna filozofia, usunięcie danych to na chłopski rozum pozbawienie komputera nauczonych nawyków a wprowadzenie nastaw to nauczenie go nowych poprawnych reakcji Często jeśli zakład jest profesjonalny czyni się tzw przegrywanie softa lub nowych danych albo programu - różnie to zwą. To zapewnia już praktycznie całkowite zarzegnanie problemów z powracającymi wahaniemi itp.
Temat jest bardzo szeroki tylko jest problem w tym, że raczej sam nie zrobisz "czynności elektromechaniczych" wiec pozostaje Ci odwiedzic dobry zakład gdzie takie usługi sie wykonuje. Mam taką propozycje : jak pojedziesz do zakładu i poprosisz o czyszczenie przepustnicy, przegranie programu i wprowadzenie nastaw podstawowych (niektórzy zwą to kalibracją) a oni nie będą wiedzieli o co chodzi to zabieraj auto i jedź do drugiego.
Przepraszam za nieskładną treśc ale zmęczenie po pracy i późna pora pozbawiają mnie odpowiedniej percepcji.
Jeśli w innym warsztacie połączyli się pod ECU to masz jak na dłoni, że w poprzednim warsztacie nawet tego nie potrafią albo nie mają odpowiedniego oprogramowania.
Błędy czujnika temperatury nie zawsze wychodzą na kompie. Jesli przyznajesz się do tego, że nie wyznajesz się w tej kwestii a chcesz sam rozwiązac problem wówczas najlepiej kupic zamiennik za 20 zł (w większości są dobre) i wymienic.
Co do wskazań czujnika na desce to tak ma byc, ale mimo iż czujnik od wskaźników jest ten sam co do ECU, to mają różne opory pracy i działają poniekąd niezależnie. Sprawa więc wygląda w ten sposób, że wskazania na desce nie pokrywają sie z tym co odczytuje ECU. Po odpaleniu zimnego auta powienes miec obroty około 1000 i sukcesywnie z procesem nagrzewania winny spadac do 650-750. Kiedy temperatura osiągnie 90 stopni wówczas niewielka chwila postoju w obecnych letnich warunkach może spowodowac włączenie wentylatora - to naturalne. Gdyby silnik był zimny a wentylator chodził to można miec obawy.
Szarpanie... tu dobry mechanik może sie popisac i zacząc od układu zapłonowego w tym sprawdzenie luzów na apracie,kabli itd..., układ zasilania i pomiar ciśnienia paliwa, profilaktyczna wymiana filtra...a ponad wszystko czyszczenie i adaptacja przepustnicy.
Teraz co to jest ta adaptacji i gdzie ją zrobic. Teoretycznie każdy elektromechanik winien wiedziec jak sie to robi bo to podstawy, niestety realia są inne. Wyczyszczenie komina przepustnicy to żadna filozofia, usunięcie danych to na chłopski rozum pozbawienie komputera nauczonych nawyków a wprowadzenie nastaw to nauczenie go nowych poprawnych reakcji Często jeśli zakład jest profesjonalny czyni się tzw przegrywanie softa lub nowych danych albo programu - różnie to zwą. To zapewnia już praktycznie całkowite zarzegnanie problemów z powracającymi wahaniemi itp.
Temat jest bardzo szeroki tylko jest problem w tym, że raczej sam nie zrobisz "czynności elektromechaniczych" wiec pozostaje Ci odwiedzic dobry zakład gdzie takie usługi sie wykonuje. Mam taką propozycje : jak pojedziesz do zakładu i poprosisz o czyszczenie przepustnicy, przegranie programu i wprowadzenie nastaw podstawowych (niektórzy zwą to kalibracją) a oni nie będą wiedzieli o co chodzi to zabieraj auto i jedź do drugiego.
Przepraszam za nieskładną treśc ale zmęczenie po pracy i późna pora pozbawiają mnie odpowiedniej percepcji.
czesc kolego jacenty dzieki za wszystkie porady zapomnialem powiedziec ci jeszcze ze czasami jak przyspieszam w przedziale obrotow ok.2400-2800 slychac czasami krotkotrwaly metaliczny dzwiek trwa okolo 2-3 sek. ps.w piatek wybieram sie do warsztatu i czy moglbys jeszcze raz wypisac mi najlepiej w punktach co maja mi sprawdzic lub zrobic w zwiazku z tymi obrotami i szarpaniem.z gory dziekuje,do uslyszenia.
dan1