Pewnego dnia będąc na spacerku zobaczyłem Jette samotnie stojącą pod jabłonką

to musiała być jakaś limitowana bardzo lekka wersja bo do ziemi przyciskały ją kamienie na dachu

zaciekawił mnie jej wielki wlot powietrza z przodu i dziwny kształt przednich nadkoli.

Podszedłem bliżej i okazało sie ze samochód od strony kierowcy posiada powietrzne zawieszenie

Jetta posiadała też bardzo ubogie wyposażenie wnętrza, chyba była to wersja CL

po bliższych oględzinach okazało sie ze samochód ma tez naturalną klimę

w środku jednak nie było tak ubogo bo był basen

Pod maską czaił sie niezwykle mocny i dynamiczny oraz bardzo oszczędny silnik

A teraz serio.
Jetta jest z 1986 roku i i miała przejechane 550 tysięcy kilometrów bez żadnego remontu. Koło od kierowcy straciła z powodu tego ze obrobiła sie piasta i poleciało łożysko w zwrotnicy rozwalając ja doszczętnie. Błotniki a dokładniej nadkola zżarła rdza bo niestety jak życie pokazuje nie zawsze wszędzie da sie wjechać nie obijając błotników . To samo sie tyczy lewego tylnego nadkola które było całkowicie przegnite. Tylny pas tez był szpachlowany po stłuczce skutkiem czego w jednym miejscu zrobiła się mała dziurka.

Podłoga tez w niektórych miejscach lekko modyfikowana była , chyba ktoś nie mógł sie dostać do nakrętki zawieszenia

A tu coś co mnie bardzo ucieszyło , bo to jedyna dziurka w podłodze po ostukaniu jej młotkiem z ostrym czubem ( nawiasem mówiąc progi tez w idealnym stanie , zero rdzy)

Gorzej w bagazniku

i tak po ostukaniu samochodu stałem się jego posiadaczem. W samochodzie oprócz widocznych braków nie było jeszcze szyberdachu i połowy wiązki elektrycznej silnika wraz z osprzętem.
A teraz plany :
1 - doprowadzić auto do stanu używalności
2 - zamontować jak najwięcej wyposażenia z najbogatszych wersji
3 - odpicować brykę tak żeby móc jeździć i robić lansik

wygląd zewnętrzny mniej więcej taki ma być:

szkoda ze nie ma już tego darmowego dubmoddera, a wracając do planów silnik ma być TD 1.6 albo RA albo SB i do tego intercoler kolorek nie czarny jak na zdjęciach wyżej ale niebieska perła no i na pewno lusterka oryginalne z VW a nie jakieś kombinowane

Wszelkie sugestie porady i krytyka mile widziana