Problem z obrotami

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

S.w.a.T
Nowicjusz
Nowicjusz

Problem z obrotami

Post autor: S.w.a.T » pt cze 27, 2008 07:26

Witam Mam problem w moim MK2 1.3NZ Skacza mi obroty i nie moge tego ustawic czyszczylem wszystko co sie da Gadaja mi ze to moze byc silniczek krokowy a w sklepie powiedzieli mi ze te silniki nie maja silniczkow krokowych tylko cza wziasc cala przepustnice 2- czy moze byc tez powodem tych skaczaczych obrotow SONDA lambda ? I mam taki maly problem po wymianie oleju i filtrow Auto zaczelo mi kopcic jak traktor ? co moze byc tego powodem co mam posprawdzac ? BARDZO PROSZE O POMOC Z GORY DZIEKUJE

Awatar użytkownika
rafus
Grupa Świętokrzyska
Grupa Świętokrzyska
Kontakt:

Post autor: rafus » pt cze 27, 2008 09:27

jeżeli ci kopci na niebiesko to może brac olej, mogą to być uszczelniacze na zaworach albo pierścienie na tłokach.

Falujących obrotów moze byc wiele przyczyn, jak wyregulowales gaźnik i porobiłeś wszystko co było możliwe, to może że wadliwa jest sonda lambda. Ale nie daje sobie ręki uciąć co do tego.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pt cze 27, 2008 20:09

co do falowania obrotów musisz dokładnie sprawdzić szczelność dolotu, czyli wszystkich rur biegnących od obudowy filtra z przepływomierzem aż do wtrysku, łącznie z odmą i wężami zaworu podnoszącego obroty na zimnym silniku. Jeśli nic nie znajdziesz warto sprawdzić stan przepływomierza, czy mu klapa luźno chodzi i elektrycznie czy działa (opisy są na forum). Potem zwyczajna regulacja na zasadzie jak w gaźniku. Odpinasz lambdę i regulujesz skład CO śróba na przepływce i obroty śróbą na wtrysku. Jest dużo innych możliwych usterek, np zabrudzone wtryskiwacze niskie ciśnienie paliwa ale od czegoś trzeba zaczać.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”