Problem z obrotami
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Problem z obrotami
Witam Mam problem w moim MK2 1.3NZ Skacza mi obroty i nie moge tego ustawic czyszczylem wszystko co sie da Gadaja mi ze to moze byc silniczek krokowy a w sklepie powiedzieli mi ze te silniki nie maja silniczkow krokowych tylko cza wziasc cala przepustnice 2- czy moze byc tez powodem tych skaczaczych obrotow SONDA lambda ? I mam taki maly problem po wymianie oleju i filtrow Auto zaczelo mi kopcic jak traktor ? co moze byc tego powodem co mam posprawdzac ? BARDZO PROSZE O POMOC Z GORY DZIEKUJE
- rafus
- Grupa Świętokrzyska

- Kontakt:
jeżeli ci kopci na niebiesko to może brac olej, mogą to być uszczelniacze na zaworach albo pierścienie na tłokach.
Falujących obrotów moze byc wiele przyczyn, jak wyregulowales gaźnik i porobiłeś wszystko co było możliwe, to może że wadliwa jest sonda lambda. Ale nie daje sobie ręki uciąć co do tego.
Falujących obrotów moze byc wiele przyczyn, jak wyregulowales gaźnik i porobiłeś wszystko co było możliwe, to może że wadliwa jest sonda lambda. Ale nie daje sobie ręki uciąć co do tego.
- Paweł Marek
- V.I.P.

co do falowania obrotów musisz dokładnie sprawdzić szczelność dolotu, czyli wszystkich rur biegnących od obudowy filtra z przepływomierzem aż do wtrysku, łącznie z odmą i wężami zaworu podnoszącego obroty na zimnym silniku. Jeśli nic nie znajdziesz warto sprawdzić stan przepływomierza, czy mu klapa luźno chodzi i elektrycznie czy działa (opisy są na forum). Potem zwyczajna regulacja na zasadzie jak w gaźniku. Odpinasz lambdę i regulujesz skład CO śróba na przepływce i obroty śróbą na wtrysku. Jest dużo innych możliwych usterek, np zabrudzone wtryskiwacze niskie ciśnienie paliwa ale od czegoś trzeba zaczać.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.